Tânărul care nu a cedat trecerea unei eleve din Orhei şi a făcut accident. Pedeapsa primită şi încă una pe care o riscă
Vă mai amintiți de incidentul din Orhei de la sfârşit de ianuarie, când o maşină de serviciu a Inspectoratului de poliţie local a fost lovită din spate după ce şoferu-i a oprit să cedeze trecerea unei eleve? Atunci, după ce vinovatul a fost prins, a fost testat alcoolscopic şi nu s-a constatat a fi în stare de ebrietate alcoolică. Mai nou însă aflăm altceva.
În rezultatul examinării probelor biologice ale conducătorului auto care se afla la volanul acelui VAZ s-a constatat că acesta se afla în stare de ebrietate narcotică! Amintim că tânărul de 20 de ani a părăsit intenționat locul accidentului rutier, probabil fără să-şi dea bine seama ce a făcut, dacă tot nu era perfect conștient.
Potrivit IGP, persoana este documentată într-un dosar separat conform art. 264 prim din Codul Penal al RM. Probele acumulate urmează a fi transmise în gestiunea procuraturii. Riscă inclusiv anularea dreptului de conducere şi probabil nici nu-l va mai putea recupera atâta timp cât va fi la evidenţa medicului.
Dar legat de faptele sale din ziua de 31 ianuarie, în afară de cele ce i se impută mai sus ca urmare a rezultatelor unei expertize întârziate, instanța de judecată a hotărât încă în ziua de 23 februarie să-l pedepsească în felul următor, doar pentru că nu a acordat prioritate legală pietonului:
- să i se dea o banală amendă de 1.000 de lei pe care este în drept să o achite în jumătate în cel mult trei zile lucrătoare;
- să i se aplice patru puncte de penalizare;
- să fie privat de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de un an (avea 11 puncte de penalizare la activ când a comis accidentul (anterior chiar 14) + patru primite după incidentul din 31 ianuarie).
Iată aşa o pedeapsă moale, după ce anterior IGP a scris într-un comunicat că şoferul riscă să rămână fără permis după ce a provocat accidentul rutier, a părăsit locul, a încălcat regulile de circulaţie rutieră cu deteriorarea bunurilor materiale și pentru neacordarea de prioritate a pietonilor şi altor participanţi la traficul rutier.
De aici şi întrebarea: unde sunt pedepsele pentru alte încălcări, fără să mai vorbim de nota de plată pentru prejudiciul cauzat bunului IP Orhei?…
[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2023/03/hotarare-de-judecata-sofer-Orhei_.pdf”]
Cmentariile sunt închise