(foto/video) Bugatti Autorail – povestea revoluţiei feroviare franceze

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Deși e cel mai bine cunoscut pentru creațiile sale auto atemporale, spiritul vizionar și inovațiile lui Ettore Bugatti transcend lumea automobilelor. Una dintre cele mai mari realizări ale sale în acest sens poate fi urmărită în maiestuosul Type 41 Royale, care a continuat să modeleze o nouă formă de călătorie de lux contemporan – trenurile de mare viteză.

Prezență de neegalat. Putere prodigioasă. Rafinament fără rivali. Când Bugatti a dezvăluit Type 41 în 1926, a stabilit imediat un nou reper. Gândită de fondatorul companiei Ettore Bugatti ca o mașină potrivită pentru regalitate, această capodoperă poseda o specificație diferită de orice a existat vreodată și una care se potrivește pe deplin cu numele său mai cunoscut – Bugatti Royale.

Cu o lungime de peste șase metri, Bugatti Type 41 dispunea de un extraordinar motor cu opt cilindri în linie, de 12.8 litri, sub a sa capotă lungă cu jaluzele. Type 41 este o dovadă a măiestriei pentru care Bugatti este renumit până în prezent. Așa a fost aranjamentul său încât capota necesita două persoane pentru a o ridica, în timp ce ampatamentul mașinii se întindea pe 4.3 metri.

Dezvoltând până la 300 CP la 1.800 rpm, extraordinarul motor a fost capabil să accelereze Type 41, cu a sa greutate de 3.5 tone, până la o viteză maximă incredibilă de 200 km/h. Printre caracteristicile avansate ale motorului s-au numărat arborii cu came deasupra capului, care antrenează trei supape per cilindru, camere de ardere cu câte două bujii în loc de una (un aranjament care era mult mai comun la acea vreme) și un sistem avansat de lubrifiere cu carter uscat, folosit de obicei la mașinile de curse.

Primul model de producție cu o caroserie roadster elegantă a fost vândut în 1932, dar în ciuda caracteristicilor excepționale ale Royale nu a continuat să fie un succes economic. Marea Depresiune – o criză economică globală care a durat de-a lungul deceniului – și consecințele ei i-au făcut pe potențialii cumpărători să se rețină de la achiziție. Până în 1933 au fost construite șase modele de mașină și 25 de motoare, însă doar patru Bugatti Type 41 Royale au fost vândute.

Deși extrem de inovator în toate sensurile, Royale și motorul său sofisticat au avut un loc cu totul special în inima lui Ettore. Datorită minții sale curioase care a căutat mereu soluții geniale, făcând din Ettore un adevărat avangardist, motoarele Royale care fuseseră deja produse au fost modificate pentru un proiect complet nou! Designul ingenios al motorului a fost aplicat în transformarea rețelei feroviare a Franței cu un nou tip de vagon expres autopropulsat.

În timp ce rețeaua feroviară națională franceză avea, la acea vreme, o infrastructură bine dezvoltată, ea era totuși operată în principal de motoare puternice alimentate cu abur. Această situație a fost și mai mult exacerbată de concurența emergentă a mașinilor și autobuzelor, ceea ce înseamna că era nevoie de o urgentă modernizare a călătoriilor feroviare.

Trenul inovator al lui Ettore, inspirat de Royale, a făcut acest lucru cu efect maxim, propulsând căile ferate franceze într-o nouă eră. Prin efectuarea unor modificări tehnice precise și a unor iterații tehnice, el a permis ca motorul cu opt cilindri al lui Royale să fie reconfigurat și utilizat în noile vehicule cu multiple osii pe care le-a dezvoltat pentru calea ferată franceză. În doar nouă luni, a proiectat și dezvoltat planul pentru o nouă generație de călătorii cu trenul de lux de mare viteză.

În primele încercări de omologare, combinația de putere, construcție ușoară și eficiență aerodinamică a trenului frumos și elegant i-a permis să atingă o viteză maximă de 172 km/h, un record pentru călătoriile pe calea ferată la acea vreme. Suprafețele și formele sale au fost optimizate pentru aerodinamică, reprezentând un nou nivel de excelență în inginerie pentru trenuri care, la acea vreme, se afla deja în centrul muncii de pionierat a lui Ettore în domeniul auto.

În 1934, o versiune ulterioară a devenit cel mai rapid tren din lume, stabilind un nou record de viteză – 196 km/h! Performanțe ca aceasta au permis companiilor feroviare să reducă dramatic timpul de călătorie, făcând posibile servicii rapide, confortabile, pe distanțe lungi. Parizienii puteau dintr-o dată să evadeze din oraș pentru un weekend în țara lor și în reședințele de pe coastă mult mai repede.

Vagoanele autopropulsate pe care le-a dezvoltat și fabricat Bugatti au fost cu adevărat revoluționare în ceea ce privește aerodinamica și performanța. Ele au reprezentat, de asemenea, momente de reper în ceea ce privește estetica și gradul de utilizare.

Ettore a inițiat un design care a dus la primul tren care a poziționat conductorul într-o cabină specifică situată central (de aceea se numeşte autorail în franceză). Acest lucru le-a permis mecanicilor să-și asume sarcini operative și logistice cu ușurință, eficiență și siguranță mult sporite, oferindu-le o viziune completă la 360° pentru a evita schimbarea locului atunci când trenul își modifica direcția la terminus.

Stilul interior și funcționalitatea trenurilor Bugatti au fost la fel de radicale, permițând pasagerilor să creeze un mediu personalizat dintr-o configurație complet flexibilă. Configurația a permis scaunelor să se rotească, permițând pasagerilor să aleagă între direcția de mers cu fața sau să fie așezați cu fața în opus. O astfel de flexibilitate a permis pasagerilor să creeze un mediu de sufragerie mic și intim, care sporește confortul și comoditatea.

Ca în cazul oricărei creații Bugatti, Ettore a fost hotărât că ambianța estetică a interiorului trenului – și designul exteriorului – era de cea mai înaltă calitate pentru a întruchipa cu adevărat filozofia „Art, Forme, Technique”.

În total, Bugatti a fost responsabil pentru dezvoltarea și fabricarea a 88 de trenuri-vagoane. Aceste realizări remarcabile i-au permis lui Bugatti nu numai să supraviețuiască turbulențelor din anii 1930, dar să iasă mai puternic din criza globală, fabrica extinzându-se pentru a prelua operațiunile suplimentare necesare producției și întreținerii vehiculelor feroviare.

Din cele 88, până astăzi a supraviețuit un singur exemplar, botezat „Le Présidentiel”, care a fost unul dintre primele vagoane livrate de Bugatti, operat de ETAT. Astăzi, locul de odihnă al lui Le Présidentiel este la Cité du Train din Mulhouse, administrat de Sylvain Vernerey.

Peste 150 de trenuri și vehicule de cale ferată care datează din 1827 pot fi văzute în muzeul din Mulhouse, ceea ce îl face cea mai mare expoziție de acest fel din Europa, care prezintă în detaliu numeroasele ere și descoperiri în design, inovație, tehnologie și călătorii din Franța.

Cmentariile sunt închise