Atenție! Începând de astăzi se dă amendă în cazul neconectării luminii în faruri
Spre atenția șoferilor din Republica Moldova! Amintim că începând cu 1 noiembrie, conducătorii auto sunt obligați să circule cu blocurile optice (farurile) conectate și pe timp de zi.
Potrivit prevederilor Regulamentului Circulației Rutiere (art.34, al. 3), pentru atenționarea altor participanți la trafic şi pentru semnalizarea vehiculelor în cazul deplasării pe timp de zi, trebuie pusă în funcţiune în faruri lumina de întâlnire (de către conducătorii vehiculelor care nu sunt echipate cu lumină de deplasare pe timp de zi) sau lumina de deplasare pe timp de zi, în perioada 1 noiembrie – 31 martie inclusiv.
Astfel fiind spuse, legea permite circulaţia nu doar cu farurile aprinse în fază scurtă, ci şi în mod individual doar luminile de zi (DRL) dacă le aveţi! De menţionat că NU trebuie de utilizat farurile anticeaţă în această perioadă când afară nu este ceaţă!
Conform RCR, doar în caz de ceaţă densă, ploaie torenţială, ninsoare abundentă sau în alte condiţii similare, la autovehicule trebuie pusă în funcţiune lumina de întâlnire a farurilor SAU farurile anticeaţă. Farurile anticeață pot fi utilizate DOAR în condiții de vizibilitate redusă, separat sau simultan cu lumina de întâlnire ori de drum a farurilor. Iar lanternele posterioare anticeaţă pot fi utilizate NUMAI în condiţii de vizibilitate redusă. Este INTERZISĂ conectarea lanternelor posterioare anticeaţă la semnalul de oprire.
Până acum, de obicei, dacă inspectorii de patrulare vedeau un automobil care nu are incluse luminile corespunzătoare în funcție de perioada menționată sau vremea de afară, îl trăgeau pe dreapta și conducătorul auto primea o avertizare. Mai nou, din vara acestui an, au intrat în vigoare două amenzi care spun gata cu avertizările.
Conform alineatului 4 al articolului 230 din Codul Contravențional, modificat, nesemnalizarea vehiculului cu semnul distinctiv, conform prevederilor RCR, nerespectarea exigențelor de folosire a dispozitivelor de iluminat pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, se sancționează cu amendă de la 3 la 6 unități convenționale (150-300 de lei) și cu aplicarea a 2 puncte de penalizare. Aceeași amendă, dar fără puncte de penalizare, se va da pentru neconectarea în faruri a luminii de întâlnire sau a luminii de deplasare pe timp de zi, conform prevederilor RCR.
Cmentariile sunt închise