Fabrica Tesla din Gruenheide, Germania, s-a lovit de-o pădure
Tesla dorește să ajungă la o capacitate de producție de un milion de vehicule și baterii de 100 gigawați-oră pe an la fabrica sa din Germania, doar că s-a lovit de votul localnicilor.
Fabrica ridicată de compania Tesla se află în localitatea Gruenheide din Germania. Aceasta este una dintre cele mai moderne dintre cele deținute de compania americană. Aici, producătorul intenționa să ajungă la capacități ridicate pentru a satisface nevoile pieței europene. Chiar dacă cererea de electromobile a mai scăzut în luna ianuarie, aceasta totuși urmează o linie ascendentă.
Pentru a putea extinde fabrica, Tesla avea nevoie să taie mai mulți arbori dintr-o pădure cu care se învecinează. Doar că acest lucru s-a dovedit mai complicat decât credea compania americană. Avea nevoie de aprobarea consiliului local din Gruenheide doar că acesta nu a fost acordat.
Primarul localității a supus la vot cererea de extindere a fabricii Tesla iar aceștia au respins-o. Tesla avea nevoie de acel teren suplimentar pentru spații logistice și de depozitare. Dacă nu va reuși să se extindă în acea direcție, nu va ajunge la capacitatea preconizată de către managementul companiei.
Fabrica Tesla din Gruenheide a reușit să producă într-una din săptămânile lunii ianuarie 6.000 de automobile acolo. Este un pas important făcut de compania americană. Anterior, recordul fusese într-o săptămână din luna martie a anului 2023, cu 5.000 de unități.
Planuri amânate
Tesla Gruenheide ar trebui să ajungă la aproape 20.000 de mașini pe săptămână. Doar așa ar putea să-și atingă ținta propusă inițial de către Elon Musk. Compania susține că principala piedică este spațiul logistic. Cum acesta nu poate fi extins, nici ținta de un milion nu mai pare o realitate.
Tesla Y a reușit anul trecut să domine clasamentele mondiale. A fost cel mai vândut autoturism și în Europa și l-a detronat pe renumitul Volkswagen Golf. Totuși, în prima lună a acestui an Model Y abia a reușit să prindă locul 19, la mare distanță de Golf și de Dacia Sandero.
Tesla intenționa să mai deschidă o fabrică în Shanghai, și să extindă fabrica din Gruenheide. Aici urma să producă și baterii staționare. Acestea urmau să fie instalate în mai multe locații și de a servi ca tampon energetic. În plus, electromobilele produse în fabrica din Germania nu ar mai fi fost supuse taxelor vamale și n-ar mai fi avut costuri mari de transport. La moment, o mare parte dintre electromobilele Tesla care ajung în Europa sunt produse la Gigafactory Shanghai.
Pentru Tesla, programul electrificării Europei s-ar putea să fie o problemă spinoasă. Pe lângă faptul că multe țări au tăiat subvențiile pentru achiziționarea electromobilelor, sunt disponibile din ce în ce mai multe vehicule electrice de buget. Astfel, Ford și Hyundai se pregătesc intensiv să atace piața deținută acum de Dacia Spring, care tocmai a primit un facelift și arată mult mai bine.
Tesla, pe de altă parte, întâmpină unele probleme și în țările nordice și în restul Europei. Ritmul livrărilor a fost împiedicat și de alte evenimente internaționale.
Cmentariile sunt închise