Dacia a depășit Volkswagen la vânzările de mașini noi din Europa

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Dacia Sandero ar putea fi cea mai bine vândută mașină din Europa în ianuarie 2024. Conform unor date preliminare, modelul românesc a depășit mult mai cunoscutul model german Volkswagen Golf.

Dacia Sandero 2022
Dacia Sandero si Sandero Stepway

Vânzările de automobile noi din Europa au crescut cu 11 procente comparativ cu luna decembrie a anului trecut. Creșterea se datorează în parte și faptului că mulți producători aveau deja comenzi luate la sfârșitul lui 2023 pe care nu au reușit să le onoreze și au livrat vehiculele în ianuarie.

Dar, chiar și așa, datele preliminare arată că Dacia Sandero a devenit cel mai bine vândut automobil din Europa. Constructorul român a livrat 23.696 autoturisme, cu aproape 6.500 de unități mai mult decât ocupantul locului doi, cunoscutul Volkswagen Golf, care s-a vândut în 17.247 exemplare.

Comparativ cu luna ianuarie a anului 2023, Dacia Sandero a crescut cu 11.5 procente în vreme ce modelul german s-a ridicat cu 50 de procente. Ce-i drept, nemții au avut mai multe probleme legate de criza microcipurilor care le-a provocat întârzieri de livrări.

Pe cea de-a treia poziție se află Peugeot 208. Modelul francez a primit anul trecut în vară o versiune îmbunătățită, ceea ce a condus la o creștere de vânzări. Acesta a reușit să ajungă în proprietatea a 15.883 de persoane, înregistrând o creștere bună de 17.8 procente față de luna ianuarie 2023.

Tesla Y pierde aderență

Partea cea mai surprinzătoare este că dacă Tesla Model Y a cucerit Europa anul anului trecut, în luna ianuarie s-a situat abia pe locul 19. Cu cele 10.901 vehicule livrate, puțin a lipsit să nu fie depășit de ocupantul locului 20, Volkswagen Polo. Modelul de clasă mică al constructorului german s-a vândut în 10.752 de unități.

La nivel de mărci, Dacia a înregistrat un total de 49.078 autoturisme, mai multe decât Renault (36.828 unități), BMW (48.247 vehicule), Audi (42.886 vehicule) sau Mercedes-Benz (34.632 vehicule). Evoluția vânzărilor de mașini electrice a înregistrat o scădere față de volumele din luna decembrie a anului trecut.

Piața electromobilelor a fost afectată de reducerea bonusurilor acordate de state pentru procurarea acestora. Totuși, comparativ cu luna ianuarie din 2023, vehiculele alimentate de curent au avut un progres de 29 de procente. Chiar dacă acest segment a încetinit creșterea, nu înseamnă că a dat înapoi.

Tendințe pe 2024

La nivel european, conform ACEA (Asociația Constructorilor Europeni de Automobile), electromobilele au obținut o cotă de piață de 10.9%, în timp ce plug-in hibridele și hibridele au obținut un procentaj de 7.8 și, respectiv, 28.8 procente. Vehiculele cu benzină au contat doar pentru 35.5% dintre cumpărători în timp ce motorizările diesel pierd din ce în ce mai mult teren. În ianuarie au ajuns la doar 13.4% din cota de piață la nivel european.

Prin urmare, putem spune că tendința de electrificare va continua. În plus, deoarece grupuri mari producătoare de automobile doresc să scadă prețul electromobilelor. Stellantis și Renault, spre exemplu, sunt deja pe drumul cel bun de scădere a costurilor de producție.

Cmentariile sunt închise