(video) Ultimul automobil Volvo cu motor diesel se va păstra în muzeul companiei
Volvo anunțase despre asta în septembrie 2023, în cadrul Climate Week din NYC, iar acum s-a întâmplat conform planului. Producătorul auto suedez a produs ultimul automobil cu motor diesel din istoria sa.
Într-o zi de joi înnorată de la începutul lunii februarie, uzina din Gent, Belgia, a realizat ultima sa mașină alimentată cu motorină, un V60. Iar zilele trecute, de pe linia de producție a fabricii din Torslanda, Suedia, a ieșit ultimul automobil diesel, un XC90. Acesta din urmă va fi expus în noul muzeu World of Volvo din Göteborg, care se va deschide din 14 aprilie.
Aceste evenimente marchează o piatră de hotar uriașă în istoria de 97 de ani a Volvo Cars. Prin această mișcare, suedezii fac un pas mare către ambițiile de a deveni un producător de mașini complet electrice, precum și de a obține emisii nete de gaze cu efect de seră zero până în 2040.
La revedere diesel, salut electric
Multă vreme, motoarele diesel Volvo au fost sinonime cu fiabilitatea și eficiența și au însemnat foarte mult timp de multe decenii. Într-adevăr, succesul mașinilor Volvo a jucat un rol semnificativ în evoluția sa într-o marcă premium.
În ultimii ani, revoluția electrică a evoluat mai repede decât și-ar fi putut imagina majoritatea dintre noi – și este în mare măsură propulsată de reglementările înăsprite privind emisiile de evacuare, precum și de cererea clienților ca răspuns la criza climatică și de dorința de a avea un aer urban mai curat.
„Cu doar cinci ani în urmă, motorul diesel era pâinea și untul nostru în Europa, la fel precum a fost pentru majoritatea celorlalți producători de mașini”, afirmă Volvo. Majoritatea mașinilor pe care le-a vândut în Europa în 2019 au funcționat pe motorină, în timp ce modelele electrice abia începeau să câștige teren.
Astăzi, majoritatea vânzărilor de pe continentul european sunt mașini electrificate. Anul trecut, vânzările de mașini complet electrice au crescut cu 70%, iar cota globală a EV-urilor Volvo cu 34%. Cifrele vorbesc de la sine, subliniind că direcția complet electrică este una corectă.
Deși viitorul este într-adevăr complet electric, portofoliul mixt va mai include o perioadă câteva modele plug-in hybrid și mild-hybrid excelente, care vor acționa ca o punte perfectă către acel viitor.
O istorie a mândriei
În timp ce își ia rămas bun de la mașinile diesel, Volvo ne propune să explorăm cum a început și s-a desfășurat totul. Iată câteva repere cheie:
1979
Nici Suedia, nici Europa era o piață de motorină. Cei care cumpărau mașini diesel tindeau să fie șoferi de taxi sau călători pe distanțe lungi. Dar oamenii au început încet să vadă beneficiile motoarelor diesel mai eficiente, iar cererea a fost una în creștere. Așadar, clienții au fost ascultați și așa a apărut primul autoturism diesel al mărcii – Volvo 244 GL D6. Era primul motor diesel cu șase cilindri din lume pentru autoturisme!
2001
Scena mașinilor diesel câștigă amploare. Când a fost lansat Volvo V70 de a doua generație, a fost și un moment de introducere a primului motor diesel construit complet in-house. Unitatea cu cinci cilindri, fabricată la uzina de propulsie Volvo din Skövde, Suedia, a devenit un succes uriaș și a propulsat multe modele din toată Europa. A fost realizat în mai multe versiuni diferite și este atât de puternic încât fusese utilizat și pe mașina de curse S60 Challenge. De asemenea, cei de la Volvo Penta au luat agregatul și l-au adaptat pentru utilizare maritimă!
2008
Era timpul pentru următorul mare reper diesel: lansarea gamei Drive-E – cu motoare diesel mici, dar foarte eficiente, de 1.6 litri. Cu soarele pe față și vântul în spate, poți parcurge 1300 km cu un singur rezervor, iar nivelurile de emisii de CO2 sunt atât de scăzute încât sunt clasificate drept „motoare verzi” în Suedia. Motoarele Drive-E sunt construite în mod flexibil și funcționează bine în diferite modele Volvo. Prin echilibrul lor între eficiență și performanță, acestea marchează un mare pas înainte în tehnologia diesel.
2012
A fost momentul lansării modelul plug-in hybrid Volvo V60 D6, care este o mașină unică. Era primul PHEV din lume cu motor diesel la bază. În acel moment era cel mai avansat automobil al mărcii din punct de vedere tehnic realizat vreodată. În funcție de modul de conducere, poate rula până la 50 km cu energie electrică. Autonomia totală combinată se ridică până la 1000 de kilometri. Iar cu 215 CP de la motorul diesel și alți 70 CP de la motorul electric poate realiza 0-100 km/h în 6.2 secunde.
2013
Pentru a doua oară în istorie a fost lansată o familie de motoare complet construită cu forțele proprii – Volvo Engine Architecture (VEA). Combinația dintre presiunea de injecție mai mare și tehnologia unică i-ART este considerată revoluționară în industria diesel. Clienții se pot bucura de o economie de combustibil mai bună, emisii mai mici și un randament ridicat. Noile motoare sunt folosite într-o varietate de modele și devin un succes în a doua generație XC90. Acestea s-au instalat până în prezent, până la sfârșit.
2023
Volvo a decis să se îndepărteze de subiectul dezvoltării de noi motoare cu ardere internă prin vânzarea pachetului de acțiuni pe care îl avea la Aurobay, întreprinderea mixtă dedicată motoarelor termice, care a fost deschisă împreună cu Geely Holding.
Cmentariile sunt închise