Volvo Cars și Geely Holding au creat Aurobay! În paralel, suedezii și-au mărit cota de acțiuni deținute la Polestar

Volvo Cars și compania-mamă Geely Holding au fost de acord să creeze o societate mixtă sub numele Aurobay pentru operațiunile sale în ce privește unitățile de propulsie pentru automobile, conform planurilor anunțate anterior de a-și uni eforturile într-o afacere nouă, independentă.

Noua companie va fi un furnizor global de soluții complete de propulsie, inclusiv motoare cu combustie de nouă generație, transmisii și soluții hibride, nu doar pentru Volvo și Geely, dar și sub brandurile pe care le dețin, ci și pentru toți constructorii auto străini interesați!

Aurobay va fi inițial deținut în comun de Volvo Cars și Geely Holding și, ca parte a formării Aurobay, Volvo Cars va transfera spre aceasta: toate activele din filiala sa deținută integral Powertrain Engineering Sweden, fabrica sa de motoare din Skövde (Suedia), echipa de cercetare și dezvoltare aferentă, fabrica sa de motoare din China și alte active relevante pentru joint-venture, în lunile următoare.

Crearea unei societăți mixte independente și transferul de active permit Volvo Cars să se concentreze pe deplin asupra dezvoltării noii sale game de mașini premium electrice în anii următori. Compania își propune ca 50% din volumul său global de vânzări să fie alcătuit din mașini complet electrice până în 2025, iar restul de 50% vor fi hibride cu unități de propulsie furnizate de Aurobay, până în 2030, când fiecare mașină vândută se dorește a fi pur electrică.

Pentru Geely Holding, noua entitate va beneficia de adăugarea unei echipe puternice de cercetare și dezvoltare a motoarelor cu combustie avansate și eficiente din punct de vedere tehnologic, dar și a motoarelor hibride, pentru portofoliul său de mărci, creând o bază solidă pentru sinergii operaționale, industriale și financiare substanțiale.

Noua afacere autonomă are, de asemenea, ambiția de a furniza produse clienților din afara grupului Geely Holding și își propune să fie un jucător de frunte în furnizarea de soluții de transmisie de înaltă calitate, cu emisii reduse și eficiente din punct de vedere al costurilor.


Iar încă un anunț important, făcut chiar în această dimineață, este că Volvo Cars își mărește cota de acțiuni deținute la Polestar până la 49.5%. Această mișcare reflectă convingerea puternică a Volvo Cars în poziționarea și potențialul interesant al Polestar în segmentul cu creștere ridicată pentru vehiculele electrice premium. 

În ultimii ani, Polestar a făcut progrese semnificative și s-a impus ca un pionier pe piața globală a vehiculelor electrice de înaltă performanță, întrucât consumatorii caută din ce în ce mai mult să combine e-mobilitatea cu aspirațiile lor de mediu. În același timp, tehnologiile din spatele vehiculelor electrice avansează rapid și devin mai economice pentru consumatori.

Polestar valorifică capacitățile de producție de la Volvo Cars. După cum a fost anunțat recent, noul Polestar 3, care se bazează pe arhitectura electrică de nouă generație a Volvo Car Group, va fi construit la uzina Volvo Cars din Ridgeville, Carolina de Sud. Până la mijlocul deceniului, se așteaptă producerea de viitoare modele Polestar în Europa.

Volvo Cars a înființat Polestar ca o nouă marcă axată pe vehiculele electrice și deținea 50% din Polestar până când un plasament privat la începutul acestui an a diluat participația Volvo Cars în companie. Prin această tranzacție, cota Volvo Cars revine la nivelul anterior de aproape 50%.

Volvo Cars își achiziționează pachetul suplimentar de la PSD Investment, compania de investiții private a lui Eric Li, președinte al Volvo Cars și al Zhejiang Geely Holding Group. PSD Investment va rămâne al doilea acționar ca mărime la Polestar. Volvo Cars nu intenționează să își mărească pachetul de acțiuni în continuare sau să consolideze Polestar.

Cmentariile sunt închise