(video) Premieră: Noile modele BMW M3 facelift! Ce au primit nou

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Sunt modele de legendă, cu o istorie foarte valoroasă pentru marcă şi care reprezintă un exemplu excelent de combinaţie între performanţe remarcabile şi utlizarea zilnică fără restricţii, consacrate de mult ca o combinaţie de specialitate a BMW M GmbH. Iar acum, BMW M3 Sedan şi BMW M3 Touring şi-au amplificat calităţile impresionante într-o serie de domenii.

Caracteristici cheie:

Cu conceptele lor distincte de caroserie şi calităţile specifice, modelele Sedan şi Touring ocupă spaţii de caracter foarte diferite în cadrul gamei M3.

  • Unul dintre cele mai importante elemente comune este designul lor impresionant din punct de vedere vizual, cu caracteristici distinctive M concepute exact pentru a satisface cerinţele tehnice de alimentare cu aer de răcire şi echilibru aerodinamic.
  • Grila BMW verticală mare, cu bare duble M dispuse orizontal, pasajele puternic sculptate ale roţilor, pragurile laterale extinse în negru lucios contrastant şi piesele de ataşare pentru spoilerele faţă şi spate arată clar potenţialul dinamic al cele două modele.
  • BMW M3 Sedan dispune standard de un acoperiş din fibră de carbon.
  • Acoperişul modelului BMW M3 Touring, la fel ca şinele oferite standard, este de culoarea neagră. Are o aripioară Gurney pe spoilerul de acoperiş ca element suplimentar de direcţionare a aerului. Rabatarea spătarului banchetei măreşte capacitatea portbagajului său de la 500 la 1510 litri.

Tehnologia motorului împrumută din motorsport

  • Toate variantele au un motor cu şase în linie, cu tehnologie M TwinPower Turbo. În toate variantele de putere, unitatea de 3.0 litri iese în evidenţă prin apetitul său ridicat pentru turaţii în cele mai înalte limite ale intervalului de turaţii.
  • Numeroase elemente adaptate din construcţia motorului maşinii de curse permit propulsorului de la M3 să ofere o experienţă de performanţă inconfundabilă atât pe şosea, cât şi pe circuit.
    • Carterul, cu construcţia sa fără manşon, cu punte închisă, este extrem de rigid şi face echipă cu un arbore cotit forjat, cu design uşor, pentru a debloca un potenţial de cuplu extrem de ridicat.
    • Alezajul cilindrului are un strat de fier pulverizat voltaic.
    • Iar miezul imprimat 3D pentru chiulasă – o altă caracteristică specială specifică M – permite direcţionarea optimizată a canalelor de răcire, ceea ce ar fi imposibil de realizat folosind metodele convenţionale de turnare a metalului.
  • La fel ca sistemul de răcire, şi circuitul de ulei este proiectat pentru a face faţă provocărilor. O pompă de ulei cu program de control asigură o alimentare fiabilă cu ulei chiar şi în cazul unor acceleraţii longitudinale şi laterale extreme.
  • Tehnologia M TwinPower Turbo cuprinde aici două turbocompresoare mono-scroll, fiecare dintre alimentând câte trei cilindri. Un intercooler indirect, alimentat de un circuit de temperatură scăzută, plus compresoare special concepute cresc suplimentar puterea sistemului.
  • Pachetul de tehnologie include, de asemenea, injecţia de înaltă precizie – care funcţionează la presiunea maximă de 350 bar pentru a asigura o pulverizare fină a combustibilului şi, prin urmare, un răspuns mai rapid al motorului – precum şi răspunsul variabil al supapelor VALVETRONIC şi distribuţia complet variabilă a arborelui cu came Double-VANOS.

Variante de motoare

  • Modelele BMW M3 Competition Sedan cu M xDrive şi BMW M3 Competition Touring cu M xDrive beneficiază de un plus de 20 CP datorită configuraţiei optimizate a unităţii digitale de control al motorului (DME). Motorul generează acum 530 CP la 6250 rpm și 650 Nm între 2750 şi 5730 rpm.
    • Sedanul face 0-100 km/h în 3.5 secunde, iar break-ul în 3.6 secunde (timpii nu s-au schimbat).
    • Însă 0-200 km/h le pot realiza în 11.8 și 12.4 secunde, în ambele cazuri mai repede cu jumătate de secundă.
  • Alternative mai ieftine și doar în caroserii sedan sunt modelele M3 (480 CP/550 Nm, cutie mecanică în șase trepte și tracțiune spate), dar și M3 Competition (510 CP/650 Nm, cutie M Steptronic și tracțiune spate).
  • Toate variantele noilor BMW M3 Sedan şi BMW M3 Touring au viteza maximă limitată electronic standard la 250 km/h. Cu pachetul opţional M Driver, această valoare creşte la 290/280 km/h respectiv.
  • Mașinile cu o cutie automată primesc standard padele în spatele volanului. Acestea permit intervenția spontană în procesul de selectare a treptelor de viteză ale transmisiei automate. Experienţa de condus poate fi personalizată şi mai precis folosind butonul Drivelogic pentru un total de şase programe.
  • Pe modelele cu M xDrive, sistemul este combinat cu diferenţialul M Active de pe puntea spate. Pe lângă setarea implicită 4WD, conducătorul poate selecta şi modul 4WD Sport prin meniul M Setup. Dezactivarea DSC (Controlul Dinamic al Stabilităţii) introduce în joc şi modul 2WD, ceea ce înseamnă că puterea este trimisă exclusiv către roţile din spate.

Compoziţie specifică modelului pentru motor, transmisie şi şasiu

  • Pe lângă elementele de ranforsare din BMW M3 Sedan, BMW M3 Touring are bare suplimentare de torsiune în spate.
  • Suspensia M adaptivă – disponibilă standard – oferă conducătorilor posibilitatea de a adapta răspunsurile amortizoarelor controlate electronic după preferinţe. Prin meniul M Setup, conducătorii pot selecta dintre trei setări diferite.
  • Pachetul de tehnologie pentru şasiu include, de asemenea, direcţia M Servotronic şi sistemul de frânare integrat. Funcţionează atât cu frânele standard M Compound, cât şi cu frânele opţionale M carbon-ceramice.
    • Ambele variante au frâne cu etrier fix cu şase pistoane pe puntea faţă şi frâne cu etrier flotant cu un singur piston în spate.
    • Pe lângă discurile de frână mai mari şi mai rezistente la căldură, frânele M carbon sunt cu aproximativ 14 kg mai uşoare.
    • Etrierele albastre standard ale sistemului M Compound pot fi specificate şi în roşu sau negru ca opţiune. Etrierele frânelor M carbon-ceramice sunt vopsite în auriu metalizat. Toate variantele prezintă un logo BMW M atractiv pe etrierele frontale.
  • Sistemul DSC cu M Dynamic Mode oferă o configuraţie ultrasportivă care ridică pragurile de intervenţie ale sistemului atunci când vine vorba de controlul comenzilor de frânare şi întârzie punctul la care intervine pentru a restricţiona puterea motorului. Acest lucru maximizează dinamica cu sistemul de control al tracţiuni activat, dar cu pragul de intervenţie ridicat semnificativ. De asemenea, sistemul poate fi dezactivat complet (DSC off).
  • Noul BMW M3 Sedan poate fi specificat ca opţiune cu funcţia M Traction Control. O dotare standard la toate modelele Competition, această tehnologie de control al patinării poate fi reglată în 10 trepte.
  • Iar M Laptimer şi M Drift Analyzer îi ajută pe conducătorii experimentaţi să-şi îmbunătăţească timpul pe tur şi să-şi perfecţioneze abilităţile de drifting.

Dimensiuni ale jantelor specifice punţii, jante M forjate, din aliaj uşor, cu un design nou

  • Toate noile variante de model BMW M3 sunt echipate standard cu jante M.
    • Mașinile cu tracţiune spate au jante M din aliaj uşor M, finisate în Orbit Grey, cu design V-spoke, care măsoară 18 inchi pe puntea faţă şi 19 inchi pe cea spate.
    • Cele cu M xDrive (opțional pentru Competition RWD) au unele forjate din aliaj uşor, finisate în Jetblack, cu design double-spoke (19/20 inchi respectiv).
    • În plus, noi jante M forjate din aliaj uşor în formatele de 19 şi 20 de inchi au fost adăugate la lista extinsă de echipamente opţionale pentru toate variantele de model. Acum, acestea sunt finisate în premieră în culoarea argintiu.

Selecţie extinsă de sisteme de asistenţă; buton M Mode pentru a apela selecţia personalizată a funcţiilor

  • Pentru a oferi o experienţă dinamică care să fie atât adecvată pentru fiecare situaţie, cât şi să se potrivească cu stilul unui automobil sport de înaltă performanţă, intervenţiile sistemelor de asistare a condusului pot fi reglate cu ajutorul butonului M Mode de pe consola centrală. De exemplu, în setarea TRACK opţională, concepută pentru utilizarea pe circuite, toate sistemele de confort şi siguranţă sunt dezactivate temporar.
  • Specificaţiile standard pentru toate variantele de model includ controlul distanţei de parcare cu senzori în faţă şi în spate, cruise control cu funcţie de frânare, sistem de avertizare a coliziunii frontale cu intervenţie de frânare, avertizare la părăsirea benzii, inclusiv întoarcerea pe bandă cu asistare a direcţiei, şi Speed Limit Info cu indicator de interzicere a depăşirii.
  • Printre elementele din lista de opţiuni se numără asistentul de condus şi asistentul de parcare, inclusiv asistentul de marşarier. De asemenea, disponibil opţional pentru modelele Competition este Driving Assistant Professional, care adaugă funcţii precum asistent de control al direcţiei şi al benzii cu asistenţă automată pentru limitarea vitezei, asistent de menţinere a benzii, detectarea semaforului şi cruise control activ cu funcţie Stop&Go.

La exterior nu s-au schimbat prea mult. Farurile nou proiectate şi detaliile atrăgătoare accentuează caracterul vizual al automobilelor

  • Farurile LED nou proiectate, care reunesc faza scurtă şi faza lungă într-un singur modul, aduc accente fresh în partea frontală. Două unităţi LED, cu formă subtilă de săgeată, servesc atât ca lumini laterale/lumini de zi, cât şi ca semnalizatoare.
    • Faruri LED adaptive cu faza lungă cu matrice cu efect antiorbire sunt disponibile opţional. Includ funcţia de lumini de viraj şi lumini de oraş. Incrustaţiile albastre din interiorul farurilor indică prezenţa acestei tehnologii de lumină extrem de sofisticate.
    • Farurile M Shadowline cu accente interioare întunecate sunt disponibile şi pentru automobilele specificate cu faruri LED adaptive.
  • Emblema modelului de pe hayonul modelelor Competition este accentuată acum de un contur elegant de culoare argintie.

Noi volane şi elemente ornamentale de interior pentru cockpitul specific M al automobilelor sport

  • În experienţa dinamică de condus joacă un rol şi volanul M din piele, cu trei braţe, nou proiectat. Acum are un cadru cu bază plată, braţe modificate cu precizie, butoane multifuncţionale şi marcaj la ora 12. Două butoane M pentru selectarea configuraţiilor individuale și padele de schimbare a vitezelor sunt disponibile standard pe modelele Competition.
  • Un volan M cu Alcantara, cu acelaşi design şi aceeaşi funcţionalitate, este disponibil opţional pentru prima dată. O funcţie de încălzire este disponibilă opţional pentru ambele variante de volan.
  • Designul cockpitului specific M include şi un panou de control pe consola centrală. Situate aici, împreună cu maneta schimbătorului de viteze/maneta selectorului, butonul roşu Start/Stop şi controlerul BMW iDrive completează comenzile, inclusiv butonul Setup şi butonul M Mode.
  • Acum, elementele ornamentale de interior sunt standard în Dark Graphite mat.
    • Opţiunile includ elemente ornamentale de interior în Aluminium Rhombiccle Anthracite, M Carbon Fiber şi noi variante Fine Brushed Aluminium.
    • M Carbon Fiber include acum în plus elemente pentru volan şi padelele din spate.
    • Panoul de instrumente opţional Sensatec are acum o structură de suprafaţă mai rafinată.
  • Scaunele sport M (frontale) standard oferă o serie de opţiuni de reglare acţionate electric. De asemenea o funcţie de memorie pentru scaunul șoferului, tetiere integrale cu emblemă iluminată, încălzire. Ventilaţie este valabilă opțional.
    • Disponibile ca alternative la ornamentele standard din piele Merino sunt ornamentele integrale din piele Merino, ornamentele BMW Individual din piele Merino cu caracteristici extinse şi ornamentele BMW Individual integrale cu piele Merino – fiecare într-o varietate de patru culori.
  • Scaunele M Carbon opţionale sunt reglabile electric şi încălzite. Sunt mai ușoare cu 9.6 kg.

Ecran central curbat BMW şi noul sistem de operare BMW 8.5

  • Modelele au primit cea mai recentă generaţie de BMW iDrive bazat pe sistemul de operare BMW 8.5.
    • Cu ecranul central curbat BMW de înaltă rezoluţie, înclinat spre conducător, şi Asistentul Personal BMW îmbunătăţit, interacţiunea dintre cel de la volan şi automobil se bazează în mod direct pe operarea prin control tactil şi limbaj natural.
    • Un monitor de 12.3 inchi şi un display central de 14.9 inchi arată conţinut specific M.
  • De asemenea, opțional este BMW Head-Up Display, care proiectează inclusiv un turometru multicolor, lumini de schimbare şi M View.
  • Pe lângă sistemul de navigaţie BMW Maps bazat pe cloud, BMW Live Cockpit Plus disponibil standard include două porturi USB pentru transferul de date, o interfaţă Wi-Fi şi integrarea smartphone-ului care permite utilizarea Apple CarPlay şi Android Auto. Echiparea standard include și un sistem audio Hi-Fi cu 10 difuzoare. Un încărcător wireless este o opțiune.

Toate variantele de model ale noilor BMW M3 vor fi construite la uzina din München. Acestea vor fi lansate la nivel mondial odată cu începerea producţiei în iulie 2024. Cele mai importante regiuni de vânzare pentru BMW M3 Sedan sunt SUA, China, Marea Britanie, Australia şi Germania. BMW M3 Touring este extrem de popular mai ales în Germania, Marea Britanie, alte ţări europene şi Australia.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise