(video) Un nou experiment: Ce se întâmplă când o Tesla Model 3 este izbită de un parapet la 100 km/h
Institutul de Transporturi din Texas a publicat un raport video privind un studiu neobișnuit. O Tesla Model 3 a fost lovită de un parapet rutier standard pentru a se vedea dacă acesta rezistă la o mașină electrică de mărimi medii. Institutul a ajuns la concluzia că infrastructura rutieră trebuie modernizată.
Condițiile de testare au fost organizate pe un poligon. Mașina electrică de 1767 kg a fost îndreptată spre un parapet care este folosit deobicei pe sectoarele de drum periculoase pentru a preveni căderea sau alunecarea mașinii.
Model 3 a fost accelerat până la 100 km/h, iar contactul cu bariera a avut loc într-un unghi de 25 de grade. Organizatorii au decis că aceasta este cea mai comună situație din viața reală.
Bariera ar fi trebuit să împiedice căderea mașinii în afara carosabilului prin schimbarea traiectoriei și reducerea vitezei acesteia. Cu toate acestea, Tesla Model 3 a trecut pur și simplu prin elementul de infrastructură.
Greutatea mașinii și-a spus un cuvânt. În același timp, în ciuda unor daune semnificative, eventuali pasageri din habitaclu nu ar fi fost răniți.
Institutul a menționat că numărul tot mai mare de mașini electrice pe șosele necesită cercetări suplimentare în domeniul siguranței. Este necesar să se înțeleagă cum anume ar trebui modificat echipamentul rutier pentru a lua în considerare noua realitate.
Doar în Texas sunt înregistrate deja peste 210.000 de mașini pur electrice.
„Parcul nostru de vehicule este în continuă schimbare și, pe măsură ce industria continuă procesul de asigurare a faptului că parapeții răspund nevoilor noastre de siguranță, este esențial să luăm în considerare ce vehicule ar trebui să testăm. Acest crash test este un alt pas în acest proces continuu. Gardurile de protecție au fost testate pe scară largă în cazul vehiculelor tradiționale cu motor cu combustie internă, dar nu știm încă cum reacționează acestea la vehiculele electrice, care au un centru de greutate mai jos și sunt, în general, mai grele. Rezultatele testului de impact nu indică un apel la panică, ci mai degrabă un apel la mai multă cercetare.
Scopul nostru este să încurajăm sistemele noastre de siguranță rutieră să evolueze în tandem cu flota de vehicule. Soluțiile rapide și ușor de implementat s-ar putea să nu fie disponibile în prezent. Avem nevoie de o cercetare cuprinzătoare pentru a investiga acest aspect în continuare și pentru a dezvolta măsuri de siguranță solide.
Pe măsură ce adoptarea vehiculelor electrice crește, angajamentul nostru față de siguranță trebuie să evolueze. Acest test subliniază nevoia urgentă de cercetare suplimentară pentru a ne asigura că infrastructura noastră poate ține pasul și poate proteja toți utilizatorii drumurilor.”
Organizatorii testului l-au numit revoluționar. Între timp, un test similar a fost deja efectuat în SUA. În februarie, experții de la Centrul de Securitate al Universității din Nebraska au împins un Rivian R1T mult mai greu într-un parapet de metal și altul de beton. Cercetătorii au ajuns la aceleași concluzii.
Vezi și: (video) Test Drive: Tesla Model 3 Long Range – cu autopilotul prin Moldova
Cmentariile sunt închise