(video) Problemă descoperită în SUA: Actualele parapete din metal și beton nu sunt rezistente la mașinile electrice
Parapetele actuale care sunt folosite pe autostrăzile americane în locuri periculoase nu sunt capabile să reziste mașinilor electrice care se ciocnesc cu acestea. La această concluzie au ajuns specialiștii de la Centrul de Securitate al Universității din Nebraska în urma unor teste. Și motivul principal, după cum poate v-ați dat seama, este greutatea unor astfel de autovehicule ”ușoare”.
Videoclipul publicat arată procesul de testare organizat pe un poligon. Un Rivian R1T a fost accelerat până la aproape 100 km/h și izbit sub unghi într-un parapet de oțel de așa-zis calibru 12, după care a fost amenajat unul suplimentar din blocuri de beton.
Cercetătorii spun că barierele actuale pur și simplu nu sunt concepute pentru a opri autovehicule cu o astfel de greutate. Acest Rivian de test avea o greutate de 3.2 tone.
Într-un test separat efectuat în septembrie, un sedan Tesla Model 3 din 2018 a ridicat balustrada și a trecut pe sub ea, oprindu-se în spatele barierei.
Cercetătorii au remarcat că, în ciuda rezultatului nereușit al testului, pasagerii din pickup nu ar fi fost cel mai probabil răniți, deoarece interiorul acestuia a rămas practic neschimbat.
Cu toate acestea, oamenii de știință cred că sistemul de bariere rutiere trebuie reproiectat ținând cont de realitățile actuale, și cu cât mai devreme, cu atât mai bine.
Mii de decese rezultă în fiecare an în SUA din cele peste 100.000 de accidente rutiere care implică infrastructura din trafic, cum ar fi barierele de pe marginea drumului. În SUA, astfel de îngrădiri sunt instalate de regulă în zone periculoase cu potențial risc de producere a unui accident, prevenind de exemplu alunecarea mașinii în decor, lângă râpe, pe poduri sau în zone stâncoase.
Cercetările Midwest Roadside Safety Facility sugerează că vehiculele electrice sunt implicate în accidente rutiere la aceeași rată și la aproximativ aceleași viteze ca și vehiculele cu motoare pe benzină. Însă pentru comparație, un electromobil care se lovește de o barieră de pe marginea drumului ar putea avea cu 20 până la 50% mai multă energie de impact.
Apropo, vezi testul nostru cu Rivian R1T:
Cmentariile sunt închise