(video) Campionatul sportiv Extreme E se transformă în Extreme H

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Organizatorii seriei de curse Extreme E, la care au participat până acum numai buggy-uri electrice, au anunțat reformarea campionatului. De fapt, Extreme E se închide după patru sezoane. Seria va fi înlocuită de Extreme H, în care vor putea participa doar mașini de teren ce consumă hidrogen.

Primul sezon ce cuprinde 10 evenimente este programat pentru 2025, deoarece dezvoltarea mașinii de curse este aproape finalizată.

Noul autovehicul, primul hydrogen racing car, a fost numit Pioneer 25

Mașina este una complet nouă, care a fost în curs de dezvoltare încă de la anunțul primului campionat de curse cu motor pe hidrogen din lume, făcut în 2022.

Mașina este proiectată și fabricată de Spark Racing Technology și echipată cu o pilă de combustie pe bază de hidrogen de la Symbio, furnizorul oficial de pile de combustie al Extreme H. A fost supusă unui program intensiv de testare echivalent cu trei sezoane de curse în vederea campaniei sale de debut.

Symbio va furniza o pilă de combustie H2 de 75 kW, care va înlocui bateria ca sursă principală de energie. Pila de combustie pe bază de hidrogen alimentează bateria care este produsă și susținută de Fortescue ZERO. Pilele de combustie cu hidrogen reprezintă o revoluție tehnologică, care devine acum o realitate pe scară largă, această tehnologie fiind deja utilizată în culisele Extreme E, unde furnizează sursa de energie pentru bateriile vehiculului.

Puterea maximă de 550 CP este capabilă să miște mașina de curse de 2.2 tone și 2.4 metri lățime de la 0 la 100 km/h în 4.5 secunde. Aceasta va mai putea escalada pante/rampe cu o declivitate de până la 130% (52.43 grade). Șasiul complet nou are o geometrie complet nouă a suspensiei, cu amortizoare reglabile de la FOX.

Fiecare Pioneer 25 va cuprinde un pachet comun de piese standardizate de la Spark Racing Technology. Un domeniu deschis pentru echipe este capacitatea de a reproiecta caroseria din față și din spate, dar și luminile.

Cursele Extreme H din 2025 vor avea loc în Orientul Mijlociu, Marea Britanie, Germania, Italia și SUA, însă un calendar încă nu există. Fondatorul Extreme E, Alejandro Agag, a descris această transformare a seriei de curse ca pe un proces natural. El a spus că, odată cu Extreme E, organizatorii și-au atins deja obiectivul de a demonstra meritele propulsiei electrice, iar acum a sosit momentul propulsiei cu hidrogen.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise