(video) Nissan a început să folosească o vopsea experimentală pe mașini

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Nissan testează o vopsea auto inovatoare menită să ajute la scăderea temperaturii ambientale a cabinei unui vehicul pe timp de vară. Aceasta permite și reducerea consumului de energie al sistemului de aer condiționat!

Dezvoltată în parteneriat cu Radi-Cool, un specialist în produse de răcire radiativă, vopseaua încorporează metamateriale – materiale compozite sintetice cu structuri care prezintă proprietăți care nu se găsesc de obicei în natură.

Proiectul face parte din demersul Nissan de a crea inovații diferențiate care să potențeze călătoriile și să contribuie la crearea unei societăți mai curate și mai durabile.

În noiembrie 2023, Nissan a început un studiu de fezabilitate cu o durată de 12 luni la Tokyo International Air Terminal din Haneda

În colaborare cu Japan Airport Terminal Co., Ltd., Radi-Cool Japan și serviciile aeroportuare All Nippon Airways (ANA), vopseaua ”răcoritoare” a fost aplicată pe un vehicul de serviciu Nissan NV100 operat de serviciile aeroportuare All Nippon Airways (ANA).

Cu pista sa mare și deschisă, aeroportul Haneda a oferit mediul perfect pentru a efectua o evaluare reală a performanței vopselei într-un mediu expus la temperaturi ridicate.

Deși se află încă în faza de testare, rezultatele de până acum au fost impresionante. Parcat unul lângă altul sub soare, un vehicul tratat cu vopseaua experimentală a arătat o reducere de până la 12 grade Celsius a temperaturii suprafeței exterioare și de până la 5 grade Celsius a temperaturii interioare, comparativ cu un vehicul cu vopsea auto tradițională.

Performanța de răcire a vopselei este vizibilă în special atunci când un vehicul este parcat în soare pentru o perioadă îndelungată

O cabină mai rece nu numai că este mai plăcută la intrare, dar necesită și mai puțin timp de funcționare a aerului condiționat pentru a răci cabina la o temperatură confortabilă. Acest lucru contribuie la reducerea sarcinii motorului sau, în cazul unui vehicul electric, la reducerea consumului de energie din baterie. În cazul ambelor sisteme de propulsie, se așteaptă o îmbunătățire a eficienței, precum și a confortului ocupanților.

Metamaterialul încorporat în vopseaua rece Nissan prezintă două particule microstructurale care reacționează la lumină. Una dintre particule reflectă razele infraroșii apropiate din lumina soarelui care, în mod normal, ar provoca vibrații la nivel molecular în rășina vopselei tradiționale și ar produce căldură.

A doua particulă permite adevărata descoperire. Aceasta creează unde electromagnetice care contracarează razele soarelui, redirecționând energia dinspre vehicul în atmosferă! Împreună, particulele din vopseaua experimentală reduc transferul de căldură în suprafețe precum acoperișul, capota, ușile și alte panouri de caroserie.

La conducerea dezvoltării se află Dr. Susumu Miura, manager senior și expert în cadrul Laboratorului de Procesare și Materiale Avansate, Centrul de Cercetare Nissan. El a jucat un rol principal în materialul acustic premiat de Nissan pentru reducerea zgomotului și și-a dedicat o mare parte din cariera sa la Nissan explorării modalităților de a face mașinile mai silențioase, mai reci și mai eficiente.

„Visul meu este să creez mașini mai reci fără a consuma energie. Acest lucru este deosebit de important în era vehiculelor electrice, unde sarcina de funcționare a aerului condiționat în timpul verii poate avea un impact considerabil asupra stării de încărcare.”

Nissan testează o vopsea auto inovatoare menită să ajute la scăderea temperaturii ambientale a cabinei unui vehicul pe timp de vară.

Vezi și: (video) Nu este un simplu alb! Noua vopsea introdusă cu Mazda CX-60 conţine fulgi de aluminiu

Tehnologia e nouă în sectorul automotive

Deși vopseaua de răcire radiantă nu este nouă, aceasta este utilizată de obicei pentru clădiri și structuri. Este adesea foarte groasă, necesitând aplicarea cu o rolă de vopsit. Fiind lipsită de un strat de acoperire transparent, poate lăsa un reziduu calcaros la atingere.

Principalele provocări pe care Miura a trebuit să le ia în considerare atunci când a dezvoltat o versiune pentru automobile au fost să se asigure că poate încorpora un strat de acoperire transparent, că poate fi aplicată cu ajutorul unui pistol de pulverizare (nu cu o rolă) și că îndeplinește standardele interne riguroase ale Nissan privind calitatea vopselei.

De la începerea dezvoltării în 2021, Miura și echipa sa au testat peste 100 de mostre și evaluează în prezent o grosime de 120 de microni, de aproximativ șase ori mai groasă decât vopseaua auto obișnuită! Ei au confirmat rezistența la sare și ciobire, exfoliere, zgârieturi, reacții chimice, împreună cu consistența culorii și reparabilitatea. Pe măsură ce dezvoltarea progresează, Miura și echipa sa continuă să exploreze opțiuni mai subțiri care să ofere același nivel de performanță de răcire.

În timp ce testarea și dezvoltarea sunt în curs de desfășurare, pentru Miura și echipa sa, speranța este ca într-o zi această vopsea să fie oferită pentru comenzi speciale și într-o varietate de culori.

Miura vede un potențial puternic, în special pentru aplicațiile vehiculelor comerciale ușoare, cum ar fi furgonetele, camioanele și ambulanțele care petrec cea mai mare parte a zilei în mișcare.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise