(video) Premieră în Barcelona: Noul CUPRA Terramar este ultima mașină cu combustie a mărcii

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

O mașină, numită în cinstea autodromului spaniol Terramar, a fost planificată în gama de modele a mărcii CUPRA încă din primul an al existenței sale. Cu toate acestea, conceptul acestui model s-a schimbat de câteva ori.

Planul inițial era să fie un crossover coupe, dar mai apoi s-a ajuns la ideea unui Audi Q3 redesenat. Produsul de serie dezvăluit astăzi în Barcelona a mers pe a doua cale, însă există destul de multe diferențe față de modelul german.

Caracteristici cheie:

Exterior

  • Noul CUPRA Terramar împarte platforma MQB, dimensiunea ampatamentului (2681 mm), cadrul caroseriei și aproape toate agregatele cu generația actuală Audi Q3. Panourile de caroserie sunt totuși diferite, limbajul de design fiind cel spaniol. Chiar și forma geamurilor laterale a fost schimbată.
  • Având 4519 mm lungime și 1863 mm lățime, noul Terramar depășește Q3 cu 20-25 mm, dar este mai scund cu 10 mm (1584 mm). Garda la sol este redusă exact cu această valoare, deoarece are standard o suspensie sport, iar amortizoare adaptive DCC (cu două supape) sunt oferite contra cost. Mecanismul de direcție adaptiv și frânele cu amplificator electric sunt, de asemenea, standard.
  • Mărimea jantelor valabile: 18-20 inchi (lățimea anvelopelor: 235 sau 255 mm). Farurile sunt indicate de tip Matrix LED Ultra cu tehnologie High Definition și trei triunghiuri pe post de lumini de zi. În spate, emblema este iluminată, iar denumirea mașinii e indicată în stopuri pe lateral. Paleta de culori include nouă oferte, printre care două cu finisaj mat.

Interior

  • Și interiorul este propriu, unificarea cu cel al lui Q3 fiind minimă. Panoul de instrumente e unul digital de 10.25 inchi, iar ecranul sistemului multimedia standard măsoară 12.9 inchi (suportă Apple CarPlay și Android Auto wireless). Există și un head-up display.
  • Levierul cutiei de viteze este sub forma unei manete în spatele volanului. Tunelul central gol a făcut loc unor suporturi de pahare și unui încărcător wireless de 15W cu răcire.
  • Standard are scaune frontale bucket cu tetiere integrate și volan cu padele și sateliți. Bancheta din spate poate fi ajustată longitudinal, astfel că volumul pentru bagaje poate varia între 540-630 de litri.
  • Accesul în mașină este însoțit de o ceremonie de bun venit, cu proiecții și iluminare specială. Sistemul audio opțional este de la Sennheiser (12 difuzoare, 390 W).
  • Cele mai populare și noi sisteme de asistență nu lipsesc, pe lângă șapte airbaguri și un SIM pentru a suna la urgență. Opțional este un sistem Pre-Crash Occupant Protection care pregătește mașina în cazul unui potențial impact.

Motoare

  • Modelul se anunță cu tocmai cinci motorizări, printre care nu există niciun diesel.
    • Benzinarul de bază este unul turbo cu patru cilindri (1.5 eTSI, 150 CP) cu un demaror-generator de 48 V și tracțiune față.
    • Urmează un 2.0 TSI (204 CP) cu tracțiune integrală 4Drive (ambreiaj pe puntea din spate).
    • Versiunea de top Terramar VZ vine cu același benzinar de 2.0 litri (265 CP), alături de frâne mai performante Akebono (cu etrieri frontali cu șase pistoane, discuri perforate de 375 mm) și sistem de stabilizare ce poate fi complet dezactivat.
    • Toate aceste motoare sunt cuplate la un DSG cu dublu ambreiaj cu șapte trepte.
  • Alte două unități de propulsie sunt PHEV pe baza benzinarului de 1.5 litri, cu tracțiune față și DSG cu șase trepte cu electromotor integrat.
    • Cupra Terramar eHybrid are o putere maximă de 204 CP, în timp ce versiunea VZ are 272 CP.
    • Bateria de 19.7 kWh încărcată complet ar trebui să fie suficientă pentru puțin peste 100 km autonomie. Aceasta poate fi încărcată AC (11 kW) sau DC (50 kW).
    • Dar, din cauza bateriei, volumul portbagajului este redus la 400-490 litri (în funcție de poziția banchetei).

Producția noului CUPRA Terramar este organizată la aceeași uzină din Ungaria, unde este produs Audi Q3. Vânzările în țările europene vor începe în trimestrul al patrulea. În Germania, de exemplu, prețurile încep de la 43.000 de euro, în timp ce pentru Audi Q3 de bază cu o cutie mecanică – 38.000.

O ediție de start America’s Cup Limited Edition, programată pentru cea de-a 37-a regată “Cupa Americii” care are loc acum la Barcelona, va costa 64.000 de euro. Vor fi produse doar 1337 de exemplare cu decor tematic, echipament complet și doar motorizări VZ.

Vezi și: (video) Care e prețul real al modelului CUPRA Tavascan? Răspunde noul VW ID.UNYX

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise