(update) ALERTĂ NAȚIONALĂ! Codul Portocaliu de ploi puternice, valabil acum pentru toată țara
(update 15.09.2024) O nouă avertizare meteo emisă în această dimineață, privind pericolul producerii unui fenomen atmosferic periculos. Este valabilă până în dimineața zilei de 16 septembrie, dacă nu va fi prelungită.
Avertizarea Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică este valabilă pentru întreg teritoriul țării. În intervalul menționat se prevăd ploi însoțite de descărcări electrice, periodic ploi torențiale (cantități de apă de 50-60 l/m²). Se vor semnala și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.
În contextul ploilor căzute pe 14 septembrie și a celor prognozate, riscul de inundații continue crește, iar în anumite zone se poate intensifica! A fost emisă în context și o avertizare hidrologică Cod Galben de scurgeri pe pante și inundaţii locale (15-16 septembrie).
Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, se prognozează scurgeri intensive pe pante, cu formarea viiturilor rapide cu posibile efecte de inundații locale şi creșteri de debite şi niveluri pe bazinele hidrografice menţionate.
🚨 Recomandări pentru siguranță:
- Supravegheați copiii și asigurați-vă că sunt în siguranță în interior.
- Rămâneți informați și protejați-vă! Respectați recomandările autorităților! 🌩️
- Adăpostiți-vă în clădiri sau mașini departe de firele electrice și copaci.
- Evitați zonele deschise și stați departe de structuri înalte.
- Nu atingeți cablurile căzute la pământ!
- Deconectați aparatele electrice din locuințe pentru a preveni accidentele.
(update 14.09.2024) Atenție, șoferi și pietoni! Codul Portocaliu de ploi puternice se mută în estul țării, însă va fi afectată și capitala
Meteorologii și-au actualizat avertizările emise anterior. În această seară și până noaptea târziu va continua instabilitatea atmosferică. Însă zona căderii precipitațiilor se schimbă.
Conform hărții:
- Cod Galben: În intervalul menționat se prevăd ploi însoțite de descărcări electrice, periodic ploi torențiale (cantități de apă de 15-49 l/m²),
- Cod Portocaliu: aceleași fenomene, dar ploi izolat foarte puternice (50-60 l/m²).
Se vor semnala și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.
Aria de extindere: zona de est și sud-est a țării, cu intensitate sporită în mun. Tighina, Tiraspol și raioanele Criuleni, Dubăsari, Orhei, Rezina.
🚨 Recomandări pentru siguranță:
- Adăpostiți-vă în clădiri sau mașini departe de firele electrice și copaci.
- Evitați zonele deschise și stați departe de structuri înalte.
- Nu atingeți cablurile căzute la pământ!
- Deconectați aparatele electrice din locuințe pentru a preveni accidentele.
- Supravegheați copiii și asigurați-vă că sunt în siguranță în interior.
💪 Rămâneți informați și protejați-vă! Respectați recomandările autorităților! 🌩️
(13.09.2024) Atenție, șoferi și pietoni! Cod Portocaliu de ploi puternice, valabil inclusiv în Chișinău
Vreme capricioasă în acest weekend! Fiți pregătiți pentru surprize! Cu un astfel de mesaj vine Serviciul Hidrometeorologic de Stat după ce a emis o avertizare meteo combinată Cod Galben și Cod Portocaliu.
Pe scurt, sâmbătă sunt așteptate ploi însoțite de descărcări electrice pe arii extinse, iar unele vor fi periodic puternice! Iar duminică și luni vor continua să ne însoțească ploi moderate. Vântul va sufla din est, slab până la moderat, dar pot apărea și intensificări în timpul instabilității.
Minimele noaptea se vor situa între +12..+18°C (duminică: +10..+15°C), iar maximele ziua vor scădea de la +20..+25°C sâmbătă la +18..+23°C duminică și luni.
În cazul în care intenționați să vizitați ARENA AUTO FEST 2024 în acest weekend, nu uitați de umbrele și haine corespunzătoare!
Detalii despre avertizările meteo
În intervalul 14 septembrie începând cu ora 3 noaptea și până pe 15 septembrie la ora 6 dimineața, se așteaptă instabilitate atmosferică.
Conform hărții, în zona acțiunii Codului Galben se prevăd ploi însoțite de descărcări electrice, periodic ploi torențiale (cu acumulări de apă în volum de 15-49 l/m2).
În zona acțiunii Codului Portocaliu se așteaptă aceleași fenomene, însă izolat ploile torențiale vor fi foarte puternice (acumulările vor constitui 50-60 l/m2). Nu vor lipsi nici intensificări ale vântului: rafale de 15-20 m/s.
Consecințe posibile în contextul vremii rele:
- Ploile intense pot afecta activitățile socio-economice.
- Risc de inundații în zonele vulnerabile.
- Dificultăți în circulația rutieră.
- Condițiile meteorologice pot cauza daune materiale și victime omenești.
Recomandări: Rămâneți informați și luați măsuri de precauție! Fiți în siguranță și urmăriți actualizările meteorologice!
În context, și prognoza hidrologică pentru perioada 14-15 septembrie 2024 se modifică! Ploile vor genera scurgeri intensive pe pante, crescând astfel riscul de inundații locale. Iar în râurile mici, nivelul apei va crește cu 0.2-0.6 metri, iar în unele zone, chiar cu 0.6-1.4 metri. Apa se va scurge în limitele albiei minore.
Atenționările IGSU în contextul avertizării meteo de instabilitate atmosferică
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu avertizări pentru populație în vederea evitării situațiilor de risc sau pierderi de vieți omenești.
În caz de vânt puternic și ploi abundente, specialiștii recomandă oamenilor adăpostirea în mod de urgență într-o clădire sau mașină îndepărtată de firele electrice și copaci, care pot cădea peste autovehicul.
Totodată, persoanele sunt îndemnate să evite aflarea înainte de furtună, în timpul, dar și după aceasta sub clădiri și instalații înalte, cum ar fi piloni, turnuri, stâlpi, dar și arbori înalți. Este important de reținut că distanța de siguranță este egală cu înălțimea construcției! Mai mult, în vederea evitării situațiilor fatale, cetățenii sunt rugați să nu atingă sau să calce cablurile căzute la pământ.
Gestionarii bazinelor acvatice sunt îndemnați să monitorizeze lacurile. În caz de necesitate trebuie să coboare nivelul acestora în vederea evitării inundațiilor. Totodată, să se asigure că digurile de protecție sunt bine fortificate.
De asemenea, salvatorii recomandă ca în timpul intemperiilor, aparatele și utilajele electrice să fie deconectate. Iar geamurile și ușile locuinței trebuie să fie bine închise. Mai mult, specialiștii îndeamnă oamenii să nu atingă caloriferele și alte obiecte metalice, deoarece acestea conduc foarte bine curentul electric.
O atenție deosebită trebuie acordată și minorilor! Părinții sau cei care au în grijă copiii sunt rugați să nu-i lase de unii singuri acasă și să-i supravegheze în permanență, pentru a evita situațiile periculoase.
În condiții meteorologice nefavorabile este esențial ca toți cetățenii să se pătrundă de responsabilitate pentru propria viața și a celor din jur, respectând cu strictețe recomandările autorităților.
În caz de situații de risc și excepționale oamenii sunt îndemnați să apeleze de urgență Serviciul 112.
Cmentariile sunt închise