(video) Reportaj: Cum ajung mașinile de lux în Rusia, în ciuda războiului din Ucraina și a sancțiunilor internaționale
Jurnaliști de la Sky News au realizat o investigație pentru a afla cum ajung în Rusia mașini de lux din occident în ciuda restricțiilor internaționale impuse pe fondul războiului din Ucraina. Răspunsul e simplu – prin țările din Caucaz.
Reporterii chiar au călătorit în Georgia, acolo unde au descoperit un sistem complex, dar bine pus la punct, conceput pentru a introduce mașini în Rusia, în ciuda faptului că importul acestora este interzis de regimul de sancțiuni din Regatul Unit și UE.
Amintim în context că Georgia a solicitat aderarea la UE în aceeași zi cu Republica Moldova, pe 3 martie 2022. Dar la 17 iunie 2022, Comisia Europeană a refuzat să recomande Georgia pentru statutul de candidat, afirmând că îl va primi numai după îndeplinirea anumitor condiții. Iar partidul de guvernământ “Visul georgian” este adesea acuzat de opoziție, de analiști și de presa internațională că este pro-rus, deoarece caută relații pragmatice cu Rusia.
Curios este că investigația a avut de fapt un alt punct de pornire
Totul a început cu un grafic ce arată că, după ce Rusia a invadat Ucraina și sancțiunile au fost impuse de țările G7, inclusiv de Regatul Unit, fluxurile de anumite bunuri către această țară s-au prăbușit brusc, ajungând la zero. Acest lucru a fost valabil pentru așa-numitele “bunuri cu dublă utilizare” ce pot fi folosite pentru a crea o armă improvizată sau pentru a le pune într-o dronă, dar și pentru bunurile de lux a căror vânzare în Rusia este interzisă.
Teoria de atunci era că, prin înfometarea mașinii de război a Rusiei de piesele de care avea nevoie și prin înfometarea înalților oameni de afaceri și oficiali ruși de luxul occidental la care râvneau, statele europene puteau provoca daune economice chiar dacă nu se aflau direct în război cu statul lui Vladimir Putin. Dar datele au spus o poveste subtil diferită.
În timp ce exporturile acestor bunuri către Rusia au scăzut cu siguranță la zero, acestea au crescut brusc către o serie de vecini ai Rusiei. Dintr-o dată, Marea Britanie trimitea echipamente pentru drone în Kârgâzstan. Dintr-o dată a ajuns să transporte mașini de lux în Azerbaidjan, în cantități de care nu se apropiase niciodată până atunci.
Și lucrurile au devenit și mai ciudate atunci când s-au analizat datele de export ale Azerbaidjanului, care au arătat o creștere bruscă a exporturilor sale de mașini de lux (deși nu produce mașini de lux) către alte țări din Caucaz și Asia Centrală, inclusiv Georgia și Kazahstan.
Acest lucru a reprezentat un mic mister. În timp ce experții în sancțiuni au declarat că suspectează că aceste state caucaziene au fost aproape sigur folosite ca un fel de conductă, pentru a trimite bunuri sancționate către Rusia, traseul datelor s-a răcit atunci când aceste mașini au intrat în Caucaz.
O mână de oameni care câștigă bani grei și angajații lor
Sky News a putut afla că un grup de bărbați este însărcinat cu aducerea mașinilor la frontieră – uneori din showroomurile din Tbilisi, alteori din porturile de la Marea Neagră (Poti sau Batumi). De cele mai multe ori, ei nu știu dinainte de unde provin mașinile – fie direct din țări precum Regatul Unit, fie prin alte state din Caucaz, precum Azerbaidjan.
După ce aduc mașinile la frontieră, le lasă acolo, într-un set de parcări, unde stau câteva zile până când sunt completate documentele necesare. Aceste documente nu sunt lipsite de complicații: după ce statele europene au impus sancțiuni, Georgia a introdus propriile interdicții de a trimite mașini în Rusia. Cu toate acestea, există numeroase ”portițe de scăpare”.
O modalitate este ca mașinile să fie înmatriculate și vămuite în Armenia înainte de a ajunge în vama Verhnii Lars de la hotarul Georgiei cu Rusia (exact pe lângă Cecenia apropo). Uneori, cei care duc mașinile în Rusia sunt sfătuiți să spună că acestea sunt conduse doar prin Rusia către Kârgâzstan.
Dar, după cum spune un YouTuber rus citat: „Să fim sinceri: toată lumea înțelege totul perfect – toată lumea, de la cei care vă vor înregistra la poliția rutieră și până la cei de la granița cu Georgia – că această mașină va merge în Rusia și va rămâne acolo.”
Oricum ar fi, în cele din urmă aceste mașini primesc plăcuțe de înmatriculare de tranzit, după care pot fi conduse peste graniță. Și cum georgienii pot călători fără viză în Rusia și invers, trecerea mașinilor peste graniță este doar o chestiune de a le conduce până acolo, de a lăsa mașina de cealaltă parte, unde va fi ridicată de un alt grup de bărbați, și apoi de a face autostopul înapoi în Georgia.
Jurnaliștii au văzut numeroase autoturisme trecând frontiera în acest mod și iată care este aspectul esențial al acestui sistem: în primul rând, nicio persoană din lanț nu poate fi identificată/bănuită cu ușurință pentru vreo infracțiune – chiar dacă, atunci când se pune totul cap la cap, se ajunge cu siguranță la o încălcare a legislației privind sancțiunile.
În al doilea rând aceasta înseamnă că mașinile nu apar în datele vamale. Din punctul de vedere al unui statistician, acestea ajung pur și simplu în Azerbaidjan sau Georgia și apoi dispar.
Acesta este doar unul dintre numeroasele trasee pe care mărfurile sancționate ajung în Rusia
Dar astfel de trasee reprezintă, per ansamblu, o mare parte a explicației pentru modul în care Putin își poate menține regimul echipat cu componentele de care are nevoie pentru a purta războaie și cu luxul necesar pentru a-și recompensa acoliții.
Cu toate acestea, în timp ce producătorii de automobile și autoritățile britanice insistă că fac tot ce le stă în putință pentru a bloca aceste rute comerciale neoficiale, poate cea mai surprinzătoare concluzie a investigației este că acolo, pe teren, în Georgia, nimeni nu încearcă să ascundă ceea ce se întâmplă. Toată lumea știe că aceste mașini europene de lux nu ar trebui să intre în Rusia, dar ele trec granița una câte una, în fiecare zi.
Toată lumea știe ce se întâmplă, dar nimeni nu face nimic pentru a o opri. Și trebuie de presupus că același lucru se întâmplă cu toate tipurile de bunuri, inclusiv cu cele din interiorul camioanelor aliniate la frontieră. Trecerea acestor mașini este doar cea mai vizibilă dovadă a faptului că regimul de sancțiuni nu împiedică transportul de produse scumpe și importante din Europa în Rusia. Pentru moment, factorii de decizie politică și întreprinderile par neputincioși sau nu doresc să împiedice acest comerț neclar.
Cmentariile sunt închise