Trezire întârziată? Marii producători europeni sunt împotriva noilor taxe pe mașini electrice din China
Anul trecut, Comisia Europeană a inițiat o investigație privind concurența neloială din partea producătorilor auto chinezi (tot în urma unor plângeri venite din industria locală). Aceștia au fost acuzați că pun prețuri la mașini electrice, unele care nu sunt cele ale pieței, în detrimentul subvențiilor de stat, de care companiile europene sunt private.
Din acest motiv, la începutul verii, organismul executiv al Uniunii Europene a decis să majoreze taxele vamale pentru mașinile electrice importate din China. S-a presupus că taxele suplimentare (pe lângă cele de bază de 10%) vor fi percepute în funcție de gradul de “vinovăție” al fiecărui producător auto chinez specific. La 4 octombrie s-a votat în favoarea versiunii finale a proiectului de lege, care prevede taxe de până la 45.3% (+rata de bază de 10 %) pentru o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea unei prelungiri ulterioare.
Un eveniment atât de important nu a trecut neobservat în rândul marilor producători europeni de automobile, iar cei mai mulți dintre ei se arată ferm împotrivă!
De exemplu, Oliver Zipse, CEO al BMW, a cerut legislatorilor și guvernului german să respingă proiectul de lege controversat în ajunul votului de vineri. Apropo, Germania a votat împotrivă, dar s-a aflat în minoritate.
În opinia lui Zipse, prosperitatea economiei germane se bazează pe piețe deschise și pe comerțul global liber. Taxele vamale suplimentare vor dăuna în primul rând producătorilor germani de automobile, deoarece pot provoca o nouă rundă de război comercial în care nu vor exista câștigători.
Mercedes-Benz este de aceeași părere și chiar a emis o declarație specială privind rezultatele votului european. Aceasta subliniază faptul că Mercedes a sprijinit întotdeauna normele OMC, care garantează condiții egale pentru toți participanții la piață, aceasta fiind singura modalitate de a construi un comerț internațional reciproc avantajos.
Prin urmare, constructorul auto a îndemnat UE și autoritățile chineze să continue negocierile pentru a găsi o soluție satisfăcătoare pentru ambele părți. Iar până la găsirea unei astfel de soluții, taxele anti-chineze ar trebui amânate. În caz contrar, măsurile protecționiste ale UE pot duce la consecințe negative de mare amploare.
Volkswagen și-a sprijinit pe deplin colegii de breaslă
Directorul Oliver Blume a cerut chiar să nu îi pedepsească, ci să îi încurajeze pe “chinezi”. Dar numai pe cei care sunt pregătiți să investească în economia europeană, în special atunci când vine vorba de crearea de întreprinderi comune cu societăți europene, similar cum există în prezent în China.
De asemenea, șeful concernului Stellantis, Carlos Tavares, s-a pronunțat în repetate rânduri împotriva taxelor anti-chineze, justificându-și opinia prin reducerea concurenței pe piață și chiar prin riscul unei creșteri semnificative a inflației. Cu alte cuvinte, aproape toți marii producători auto europeni au condamnat clar taxele anti-chineze suplimentare.
Doar Grupul Renault a rămas deoparte, ale cărui legături cu China sunt încă limitate la mașina electrică Dacia Spring (aceste mașini sunt livrate în Europa din China). Iar noul crossover coreean Renault Grand Koleos (un remodelat Geely Monjaro) nu va apărea în Europa.
Anxietatea altor companii este destul de ușor de înțeles, deoarece acestea fie sunt active pe piața din China, fie importă mașini fabricate în China în Europa. În consecință, acestea vor fi direct afectate de posibilele măsuri în răspuns ale guvernului chinez, care pot fi destul de severe.
De exemplu, potrivit asociației germane VDA, anul trecut Germania a exportat în China mașini și componente în valoare de 26.3 miliarde de euro, în timp ce importurile similare din China s-au ridicat la doar 6.8 miliarde de euro. Așadar, este mai profitabil pentru companiile germane să mențină relații de prietenie cu China decât să-și pună singure bețe în roate.
Cmentariile sunt închise