(video) Conceptul Renault Emblème introduce tehnologia openR panorama screen

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

După ce la prezentat la Salonul Auto de la Paris, Renault a promis că va dezvălui detalii despre conceptul inovativ Emblème. Zis și făcut, avem ocazia să-i vedem acum și interiorul!

O viziune a unui vehicul de familie, decarbonizat „din cap până în picioare”, Emblème emite cu 90% mai puține gaze cu efect de seră (CO2e) pe întregul său ciclu de viață decât un vehicul echivalent produs astăzi.

O reducere cu 70% a amprentei de carbon

În sectorul auto, șase materiale și componente reprezintă 90% din amprenta de carbon a achizițiilor: oțel, aluminiu, polimeri, componente electronice, sticlă și anvelope. Colaborarea partenerilor industriali precum ArcelorMittal, CEA (Commissariat à l’énergie atomique), Dicastal, Forvia, Forvia / Hella, HYVIA, Michelin, OPmobility, Plug, ST Microelectronics, Valeo și Verkor, la proiectarea ecologică a Renault Emblème a făcut posibilă optimizarea alegerii și diversității materialelor, încă de la începutul proiectului.

Fiecare detaliu al compoziției vehiculului a fost stabilit în specificații stricte. Acest lucru a făcut posibilă obținerea unei reduceri de 70% a amprentei de carbon pentru toate materialele: oțel, aluminiu, plastic, anvelope, sticlă, electronice, ecrane și materiale reciclabile. Renault Emblème este proiectat pentru a include cel puțin 50% materiale reciclate și este reciclabil în proporție de peste 90%. Pentru exterior, materialele utilizate (oțel, aluminiu și materiale plastice) sunt toate complet reciclabile la sfârșitul ciclului de viață.

O baterie cu emisii reduse de carbon

Ampere încearcă să dezvolte baterii durabile, cu emisii reduse de carbon. S-au făcut schimbări în întregul lanț valoric pentru a conserva resursele și a reduce emisiile de carbon. Bazându-se pe parteneriatele strategice deja existente, bateria Renault Emblème explorează toate domeniile identificate.

  • O aprovizionare durabilă cu nichel, bazată pe un parteneriat strategic cu Terrafame pentru a asigura sulfat de nichel cu emisii reduse de carbon și pentru a garanta trasabilitatea de-a lungul lanțului de aprovizionare. Prin acest acord, Grupul Renault și-a asigurat o ofertă importantă de sulfat de nichel, reprezentând o capacitate anuală de aproximativ 15 GWh.
  • O aprovizionare durabilă cu litiu, bazată pe un parteneriat strategic pe 5 ani cu Vulcan Energy, ca parte a proiectului Zero Carbon Lithium™. Scopul este de a asigura între 6 000 și 17 000 de tone de litiu pe an pentru bateriile electrice
  • Reciclarea în circuit închis a materialelor strategice (cobalt, nichel, litiu) pentru producerea de baterii noi. Optzeci la sută din materialele strategice reciclate vor fi utilizate pentru fabricarea de baterii noi până în 2030.

Inovare în domeniul materialelor

Interioarele automobilelor moderne includ o mare varietate de materiale, cum ar fi covoare, materiale plastice, pâslă și spumă. Această diversitate îndeplinește criterii estetice și tehnice (izolare fonică, confort, calitate percepută…), dar este complexă de produs și reciclat. Soluția ideală este utilizarea unui singur tip de material. Scenic Vision a deschis calea în această privință, folosind numai poliester reciclat și reciclabil pentru spumă, tapițerie și cusăturile scaunelor. Designerii de culori și materiale ai Renault Emblème au încercat să meargă și mai departe. Poliesterul este utilizat nu numai sub formă țesută pentru scaune, dar a fost, de asemenea, termoformat ca o acoperire de podea. Se regăsește chiar și în resturile colorate ale tapițeriei, contribuind la ambianța interioară primitoare.

Toate culorile poliesterului țesut 100% reciclat și reciclabil care acoperă o mare parte din interiorul Renault Emblème sunt obținute prin împletirea a doar 4 fire de culori diferite (cyan, magenta, galben și negru). Acest proces, cunoscut sub numele de „sinteză aditivă”, elimină nevoia de coloranți, emite mai puțin CO2e și produce până la 62 de nuanțe de culoare.

Spuma din spătarele scaunelor este biocirculară, adică fabricată din deșeuri biologice.

Planșa de bord a Renault Emblème este tapițată cu in fabricat în Normandia (Franța). Acest material natural acționează ca un rezervor de carbon (stochează CO2) și a fost ales pentru calitățile sale estetice și structurale. Rigidizat, acesta nu necesită o cochilie. În același timp, tehnologia TFT (tailored fibre textile) asigură o croială pe măsură, care nu generează deșeuri.

Caracteristici cheie:

  • Renault Emblème are un profil puternic curbat. Este o combinație elegantă între un break de 4.8 metri, cu un ampatament larg de 2.9 metri, și un coupé cu o înălțime moderată de 1.52 metri și o linie a acoperișului fluidă.
    • Aspectul shooting brake este evidențiat de efectul dicroic al caroseriei verzi, care face ca culoarea să arate diferit în funcție de unghiul din care este privită. Anvelopele înalte și înguste de 22 inchi au o rezistență redusă la rulare.
    • Explorând noi căi în design inspirate de logoul Renault, semnătura luminoasă este destinată să fie atât de înaltă tehnologie, cât și ușor de identificat.
    • Vehiculul este numit ideal pentru călătorii confortabile în familie, cu pasageri și bagaje. Emblème simbolizează, de asemenea, ambiția declarată a Renault de a continua să inoveze în segmentul C și mai sus, în conformitate cu strategia sa bazată pe valori.
    • Ușile sunt cu 15 kilograme mai ușoare decât modelele fără ramă întâlnite pe mașini similare aflate în prezent pe piață.
  • Un ecran panoramic și curbat openR se întinde pe întreaga lungime a planșei de bord. Dimensiunile sale de 1.2 m lungime și 12 cm înălțime (afișare în calitate 8K pe o diagonală de 48 inchi) oferă o experiență multimedia fără precedent.
    • Operarea majorității funcțiilor, cum ar fi sistemul multimedia, este extrem de intuitivă. Operarea se face prin intermediul unui al doilea ecran tactil situat pe consola centrală și al unui singur buton rotativ completat de comenzi pe volan. Aplicațiile disponibile pe al doilea ecran apar sub formă de plăci (navigație, multimedia, Safety Coach, MyCar etc.), care pot fi glisate în sus pentru a le afișa pe ecranul superior.
    • Caracteristicile interioare creează o ambianță relaxată, invitându-l pe șofer să preia volanul. Ecranul central primește o peliculă mată discretă, în timp ce butoanele și tastele tactile de pe uși sunt adăpostite sub materialul textil.
    • Fiecare ecran este eficient din punct de vedere energetic, cu dezactivarea automată a LED-urilor în zonele de afișare negre și cu atenuare locală.
  • Sistemele de operare ale Renault Emblème utilizează inteligența artificială pentru a ușura viața șoferului, contribuind în același timp la eficiența energetică și la siguranța la bord.
    • Utilizând ajutoarele de conducere furnizate prin interfața avansată om/mașină, șoferul poate adopta un stil de conducere care este atât eficient din punct de vedere energetic, cât și sigur, pentru a reduce și mai mult consumul de energie. Pentru a motiva șoferul, aplicațiile „eco score” și „safety score” oferă scoruri specifice pentru fiecare călătorie, împreună cu încurajări și sfaturi pentru îmbunătățire.
    • De asemenea, aceste sisteme de asistență la condus permit șoferului să își adapteze reflexele de conducere în timp real, în funcție de situație, pentru a-și îmbunătăți scorul.
    • La fel ca în cazul aplicațiilor sportive, șoferii își pot folosi smartphone-ul pentru a-și analiza călătoria, a se compara cu alții și a câștiga recompense.
  • În același mod, sistemul Active Driver Assist care oferă acces la delegarea conducerii face acest lucru într-o manieră contextuală. Acesta se bazează pe datele de geo localizare asociate cu cartografierea specifică pentru a adapta în mod predictiv conducerea la configurația drumului, anticipând sensurile giratorii, curbele, precum și modificările limitelor de viteză, în beneficiul eficienței și, prin urmare, al consumului de energie.
  • În cele din urmă, planificatorul de călătorie, optimizat în permanență în funcție de evoluția diferiților parametri (disponibilitatea punctelor de încărcare, evoluția consumului vehiculului, temperatura exterioară etc.), sugerează traseul optimizând gestionarea energiei pentru a consuma mai puțin și a minimiza timpul de călătorie.
  • Țesătura colorată de pe tabloul de bord, partea superioară a panourilor ușilor și partea superioară a spătarului banchetei din spate formează un inel care prezintă scene din natură și peisaje urbane. Într-un joc de claritate și neclaritate, mașina pare să se deplaseze prin aceste peisaje, care par la fel de reale ca cele care trec prin fața ferestrelor de afară.
    • Poezia interiorului este exprimată și prin cuvinte și texte. Cuvintele „ouverture d’esprit” (deschidere de spirit) pot fi văzute pe comenzile de deschidere a ușilor, iar „voyage” (călătorie) pe curelele buzunarelor pentru hărți, care seamănă cu rucsacurile pentru drumeții.
  • Renault Emblème este construit pe platforma AmpR Medium și are un propulsorul electric dual-energy montat în spate.
    • De mișcarea propriu-zisă răspunde un electromotor cu rotor înfășurat de 160 kW – fără pământuri rare – alimentat de o energie dublă: o baterie NMC (nichel-mangan-cobalt) de 40 kWh (291 kg) adăpostită sub podea și o pilă de combustie PEMFC de 30 kW care funcționează cu hidrogen dintr-un rezervor de carbon de 2.8 kg situat sub capotă.
    • Autonomia din hidrogen se ridică la 350 km, restul fiind asigurat de bateria electrică, în total combinat până la 1000 km.
    • Sistemul multimedia include, de asemenea, un planificator de traseu pentru a calcula cantitatea de energie furnizată de celula de combustie, pentru a optimiza utilizarea bateriei sau chiar pentru a menține sarcina acesteia.
    • Pentru condusul de zi cu zi, vehiculul funcționează în același mod ca o mașină electrică tradițională, cu bateria încărcată prin frânare regenerativă, celule fotovoltaice de pe acoperiș sau de la o priză sau un punct de încărcare.

Renault Emblème rămâne la moment un laborator pe roți. Deocamdată nu există informații despre intenția de a realiza un derivat direct produs în serie.

Cmentariile sunt închise