(video) Un nou producător de autovehicule electrice și-a început activitatea în Europa – Ampere

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

O ilustrare clară a Revoluției, cel de-al treilea capitol din planul strategic al Renault Group, Ampere devine, odată cu lansarea sa, primul „pure player” european specializat în vehicule electrice și software. Data efectivă a înființării companiei este 1 noiembrie 2023.

Cu alte cuvinte, este o companie dedicată vehiculelor electrice (EV) și software-ului, care proiectează, produce și comercializează mașini electrice de pasageri sub marca Renault în Europa, inițial. Condusă de Luca de Meo, CEO Ampere, echipa de management reunește oameni din cadrul Renault Group, precum și din afara industriei auto și companii internaționale de tehnologie.

Pentru a face față provocărilor și a profita de oportunitățile care decurg din transformarea industriei auto, precum și pentru a răspunde preocupărilor majore legate de climă, Renault Group a creat Ampere, un nou model de companie de automobile, care își propune să devină liderul european pe piața de vehicule electrice aflată în creștere rapidă. Axată pe tehnologie, Ampere se mândrește cu o abordare orizontală care îi permite să fie mai agilă, mai rapidă și mai inovatoare. Scopul este de a democratiza vehiculele electrice în Europa, cu mașini pe care oamenii și le pot permite. Se bazează pe 15 ani de experiență în domeniul EV și combină o organizare agilă și eficientă pentru a proiecta mașini 100% electrice, pentru piața europeană, oferind o experiență unică pentru clienți.

Ampere a fost înființată având drept obiectiv integrarea ESG (Environmental, Social & Governance) de-a lungul lanțului său valoric – în produsele și serviciile dezvoltate de companie, dar și în procesele sale, creând o economie circulară cu emisii reduse de carbon.

Proiectul industrial și tehnologic urmărit rezonează puternic cu piața europeană, unde s-a născut și Renault Group. Se mândrește cu o gamă unică de competențe, precum și cu un ecosistem industrial și tehnologic solid care protejează întregul lanț valoric. Ampere operează în 11 locații din Franța, printre care patru unități industriale: ElectriCity care include fabricile de la Douai, Maubeuge și Ruitz; și uzina de la Cléon.

Compania are peste 11.000 de angajați – dintre care 35% sunt ingineri – care proiectează, dezvoltă, produc și comercializează vehicule de înaltă performanță, sigure și durabile sub marca Renault. Împreună, își unesc toate eforturile pentru a realiza această tranziție pe scară largă la mobilitatea electrică.

Sigla Ampere a pornit de la forma de romb, simbolul emblematic al Renault, care reflectă istoricul său uman și industrial. Logoul este compus din mai multe romburi, ilustrând această nouă configurație de echipe concentrate, agile, fiecare cu propria sa zonă de expertiză. Compoziția rezultată din aceste romburi evocă ideea de mișcare perpetuă și de ascensiune către un scop comun. Identitatea Ampere combină trei culori principale – Scandium, Eigengrau și Silicon Grey – creând un echilibru între tehnologie și căldură, între inovație și oameni.

În calitate de lider în vehiculele de dimensiuni medii și compacte în Europa, Renault Group și, prin urmare, Ampere, este bine poziționat pentru a aborda segmentele B și C, care împreună se așteaptă să reprezinte 75% din piața europeană de vehicule electrice până în 2030. Se estimează că aceste segmente vor crește cu aproximativ 25% CAGR între 2023-2030. Pentru a profita de această oportunitate, noua companie urmărește democratizarea EV în Europa, ajungând la paritatea prețului EV/ICE în segmentele B și C înaintea concurenței.

Ampere are deja un avantaj competitiv major cu cele două platforme dedicate EV, care sunt rentabile prin design și potrivite scopului:

  • Platforma AmpR Small pentru segmentul B (fosta CMF-B EV).
  • Platforma AmpR Medium pentru segmentul C (fosta CMF-EV).

Pe lângă utilizarea acestor platforme, o altă sursă de reducere a costurilor o va reprezenta modalitatea sa unică de abordare a producției de vehicule electrice. Până în 2027/2028, costurile de producție pentru a doua generație de vehicule electrice de segment C vor fi reduse cu 40%, după cum urmează:

  • Motor Electric (baterie și motor):
    • Reducerea cu 50% a costului bateriei pentru vehiculele din aceeași gamă.
    • Reducerea cu 25% a costului motorului per vehicul.
  • Vehicul (platformă și caroserie):
    • Reducerea cu 25% a costului platformei per vehicul.
    • Reducerea cu 15% a costului caroseriei per vehicul.
  • Excelență Operațională care va duce la reducerea cu 50% a costurilor de producție și a celor de aprovizionare.

Ca rezultat al planului său continuu de reducere a costurilor, un prim pas major a fost făcut odată cu atingerea, în cazul modelului Scenic E-Tech, a unui Cost Total de Deținere (Total Cost of Ownership, TCO) la acelaşi nivel cu cel al vehiculelor hibride. Este de așteptat ca acest Cost Total de Deținere să ajungă la acelaşi nivel cu cel al modelelor cu combustie internă (ICE) la orizontul anilor 2027/2028, odată cu lansarea celei de-a doua generații a gamei actuale (succesorii modelelor Megane-E-Tech și Scenic E-Tech) în condițiile păstrării aceluiași nivel de profitabilitate.

Pentru a atinge acest obiectiv, Ampere va beneficia de o gamă de modele competitive în segmentele A, B și C, care va cuprinde pentru început cinci vehicule.

  • Megane E-Tech, lansat la jumătatea anului 2022, la un preţ de intrare de 38.000 Euro, este vehiculul care a repoziționat marca pe piața vehiculelor electrice și care a dus la cucerirea de noi clienți (rată de cucerire a noi clienți de la mărcile concurente de peste 50% în Europa). Megane E-Tech are o cotă de 2.2% pe piața europeană a vehiculelor electrice și ocupă primul loc în segmentul C-EV în Franța. Modelul beneficiază de un sistem de conectivitate și infotainment foarte performant: OpenR Link.
  • Scenic E-Tech, care va fi disponibil pe piață la începutul anului viitor la un preţ de intrare în gamă de circa 40.000 Euro, reprezintă viitorul modelelor de familie din Europa, având un conținut al materialelor reciclabile de până la 95%, oferind o autonomie best-in-class de peste 625 km WLTP și un TCO deja la nivelul modelelor hibride.
  • Renault 5, care va fi prezentat în primul trimestru al anului 2024, reeditează un model emblematic al mărcii. Renault 5 va oferi o autonomie de până la 400 km pentru un preţ de intrare în gamă de circa 25.000 Euro, concurând cu modele hibride de segment B. Modelul va fi echipat cu „Reno avatar”, un copilot virtual dotat cu inteligență artificială, care va învăța în fiecare zi de la utilizatorul său pentru a anticipa și răspunde mai bine nevoilor sale.
  • Renault 4, a cărui lansare este prevăzută în 2025, va reinterpreta ideea de mașină polivalentă în era electrică. Va fi un model extrem de versatil, care va beneficia de ingredientele deja utilizate în cazul modelului Renault 5, cum ar fi platforma AmpR Small și sistemul de infotainment.
  • Twingo Legend, cu alte cuvinte noua Twingo, este un vehicul urban prin excelență: el dispune de o eficiență energetică „best-in-class”, cu un consum de numai 10 kWh/100 km, emisii de CO₂ pe parcursul ciclului de viață cu 75% mai mici decât majoritatea vehiculelor cu combustie internă vândute pe piața europeană în 2023, și un consum de materii prime redus, ca urmare a dimensiunilor sale compacte. Fabricat în Europa, modelul va fi disponibil la un preţ de intrare în gamă sub 20.000 Euro (înaintea de aplicarea subvențiilor), care va reprezenta un cost pentru client echivalent cu mai puțin de 100 Euro pe lună.

Această gamă va fi completată cu două modele suplimentare odată cu lansarea celei de-a doua generații de vehicule, ceea ce va reprezenta un total de șapte vehicule până în 2031. Primul vehicul definit de software dezvoltat de Ampere este așteptat pe piață în 2026.

De la un obiectiv de ~300.000 vehicule vândute în 2025, Ampere se așteaptă să vândă ~1 milion de vehicule în 2031, echivalentul unei cote de piață de ~10%.

Dincolo de gama sa de modele, Ampere va fi și o platformă tehnologică, de fabricaţie și de business, care va deservi și alte mărci în afară de Renault, datorită flexibilității liniilor de asamblare, a modularității celor două platforme și a competitivității bazei de cost. Ampere va produce astfel cel puțin două modele pentru marca Alpine, următorul model Micra pentru Nissan și un alt model pentru Mitsubishi Motors. Ampere va susține totodată și parcursul de electrificare al mărcii Dacia și va oferi soluții software pentru întregul Renault Group.

Compania vizează și un IPO (Initial Public Offering), cu alte cuvinte listarea la bursă, în primul semestru din 2024 dacă vor exista condiții de piață favorabile. Nissan și Mitsubishi Motors, primii investitori importanți, vor vărsa împreună în conturile Ampere până la 0.8 miliarde euro. Qualcomm Technologies este și ea interesată de o investiție în noua companie. Totuși, Renault Group va păstra o majoritate puternică în capitalul acesteia.

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2023/11/Ampere_-_Capital_Market_Day_analysts_presentation.pdf”]

Cmentariile sunt închise