(video) Record de vânzări pentru Tesla, în ciuda lipsei de semiconductori! Lansarea Roadster şi Semi, amânată din nou

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Tesla şi-a prezentat rezultatele obţinute în cel de-al treilea trimestru din 2021 și a înregistrat din nou cifre record! Compania a produs 237.823 de mașini electrice și a livrat clienților 241.300 de mașini, adică cu 20% mai mult decât în trimestrul al doilea, care la fel a fost unul record.

Cea mai mare cotă din livrări le aparţine modelelor 3 şi Y (232.025), în timp ce gama actualizată Model S/X (9.275 unităţi) încă nu a atins un ritm stabil de producţie.

Amintim că Tesla are la moment active doar două fabrici de producţie a maşinilor electrice (una în SUA şi alta în China), iar până la sfârşitul anului curent ar trebui să fie lansate altele două (în SUA şi Germania).

Cum a putut atinge un astfel de succes dacă în prezent există la nivel global o criză de semiconductori care îi impune pe unii producători auto să oprească temporar nu numai linii de producţie, ci şi fabrici întregi? Răspunsuri la această întrebare a încercat să ofere conglomeratul financiar american Morgan Stanley, care pregătește rapoarte independente pentru investitori.

Într-o notă de-a sa se spune că Tesla ocolește deficitul actual în două moduri. În primul rând, compania însăși a început dezvoltarea și producția de microcipuri: la sfârșitul celui de-al doilea trimestru, un număr de 19 dintre controlerele proprii pentru vehiculele electrice au fost gata.

Se știe de mult timp că, spre deosebire de majoritatea producătorilor auto, Tesla nu îşi construiește afacerea pe orizontală, ci pe verticală, adică produce cât mai multe componente posibil in-house, fără a avea nevoia de a le comanda din afară. Acest lucru permite reducerea dependenței de interesele furnizorilor și de politica lor de prețuri, precum şi un control mai eficient al tuturor proceselor.

În al doilea rând, chiar și cu furnizorii existenți, Tesla lucrează foarte mult. Pentru ei, compania în creștere a lui Elon Musk este un client important și promițător, care este foarte ușor de pierdut, iar acest lucru este nedorit. În plus, în timp ce alte companii auto reduceau comenzile pe termen lung pentru semiconductori, Tesla (împreună cu producătorii de gadgeturi) nu a făcut decât să le crească, punând în plan creșterea vânzărilor.

Deşi Tesla a încheiat al treilea trimestru cu performanțe bune, la recenta întâlnire a acționarilor companiei Elon Musk a anunțat că lansarea noilor modele este din nou amânată! Pickup-ul Tesla Cybertruck, conform promisiunii din această vară, va intra pe linia de asamblare în 2022, dar producția în masă va începe abia în 2023. Amintim aici că Cybertruck a fost prezentat în urmă cu doi ani şi atunci Musk a promis că-i va începe vânzările la sfârșitul lui 2021.

În continuare, supercarul electric Tesla Roadster și cap-tractorul Tesla Semi “au fost împinse” până în 2023. Ultima dată, Elon Musk a promis că va lansa producția acestor modele în 2022, deşi prezentarea lor a avut loc încă în 2017! Adică, primii clienți își vor primi mașinile în cel mai bun caz după șase ani de la debut (de aşteptare)!

Cu toate acestea, nu se poate spune că Tesla a uitat de aceste proiecte sau într-un final va renunţa la ele şi va întoarce banii celor care au făcut rezervări şi precomenzi. În continuare se acceptă comenzi pentru Roadster: versiunea de bază va costa minim 200.000 de dolari, iar ediţia de start Founders Edition – de la 250 de mii.

În ceea ce privește Tesla Semi, chiar zilele trecute compania a început construcția primei stații de încărcare Megacharger cu o capacitate de 1 megawatt, prin intermediul căreia bateria sa va putea fi încărcată în jumătate de oră pentru o autonomie de 640 km. Această staţie se va găsi lângă Tesla Gigafactory din Nevada.

De ce tot se amână termenii pentru unele dintre cele mai interesante proiecte ale Tesla? Un răspuns ar fi că acum principalele forțe sunt implicate în lansarea de noi fabrici de asamblare, în Austin (Texas) şi lângă Berlin (Germania). Ambele vor produce Model 3 şi Model Y, dar deja cu şasiuri noi ce includ în strucutura lor de forță pachete de baterii cu un format 4680 al celulelor. Ulterior, primele sume solide care vor fi generate ar trebui să ajute compania să pună în producţie Roadster şi Semi.

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/