(video) IAA Mobility 2023: Premieră – Noul Renault Scenic E-Tech electric

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Astăzi, în cadrul IAA 2023 Mobility Motor Show din München, francezii de la Renault au arătat una dintre premierele pregătite. Noua generaţie a modelului Scenic (denumirea-i provenind de la Safety Concept Embodied in a New Innovative Car), a cincea la număr, a devenit complet electrică şi s-a transformat în crossover!

După Megane, a venit rândul lui Scenic să se reinventeze și să devină vârful de lance al noii generații
de vehicule electrice Renault. Este primul model de serie care materializează obiectivul Renault Group de a deveni un producător de automobile de ultimă generație, susținând tranziția corectă. Întruchipează noua strategie de sustenabilitate a Grupului și cei trei piloni pe care se sprijină aceasta: mediu, siguranță și incluziune.

Caracteristici cheie:

  • După ce a fost prezentat în 2022 pe conceptul Scenic Vision, noul limbaj vizual este acum aplicat modelelor din gama Renault și, pentru prima dată, unui model electric.
    • Dacă primele generații de Scenic au fost încadrate în categoria MPV, cu siluete liniare, unde capota și parbrizul se potrivesc într-o continuitate perfectă, noul Scenic reprezintă o adevărată descoperire în ceea ce privește arhitectura. Podeaua plată, roțile mari de 19 și 20 de inci, ampatamentul extins, precum și plafonul panoramic opacizant Solarbay, îl fac un vehicul de familie inovator, care răspunde tuturor așteptărilor și tuturor tipurilor de utilizare.
    • Lung de 4.47 m, lat de 1.86 m și înalt de 1.57 m, este unic în proporții, oferind spațiu interior deosebit și confort fără compromis pentru toți ocupanţii. Ampatamentul foarte lung al mașinii – 2.78 metri, cu 10 cm mai mult decât cel al lui Megane E-Tech electric – îl face pe şofer să beneficieze de un scaun care combină o poziție înaltă, confortabilă și sigură cu o înclinație tipică unei berline, iar pasagerii din spate au la fel de mult spațiu pentru genunchi și cap precum în mașinile de familie de top din segmentul C!
    • În față, prizele de aer de sub luminile de zi îmbunătățesc admisia aerului în jurul vehiculului. Profilul vehiculului îmbină curbe largi și linii ascuțite. În spate, forma este sculptată pentru a reduce rezistența aerului și afișează o linie de caracter puternică pe ambele părți ale barei de protecție.
    • Designul jantelor de 20 de inci este de asemenea specific, sporind randamentul vehiculului. Aceste jante „Oracle” din aluminiu forjat, ușoare, sunt echipate cu elemente suplimentare care reduc suprafața de admisie a aerului și permit un câștig aerodinamic suplimentar (SCx).
    • Noul Scenic E-Tech electric încorporează, de asemenea, mânere de uși care se închid la același nivel cu caroseria și care sunt atât moderne, cât și benefice pentru aerodinamică.
    • Sigla este poziționată vertical pe grila radiatorului, în centrul unui set de modele în care mici romburi apar suprapuse sau dispar în funcție de expunerea la lumină și de unghiul de vedere.
    • Poartă noua semnătură luminoasă a vehiculelor Renault. Ca și în cazul luminilor de zi din față, luminile din spate au fost separate la capete, ca două săgeți care sunt poziționate de fiecare parte a caroseriei, pentru a amplifica baza vizuală a vehiculului. Ele sunt animate de tehnologia micro-optică atunci când sunt pornite și afișează un efect de plutire când sunt oprite.
    • Va fi oferit în șase culori de caroserie. În funcție de nivelurile de echipare, se poate opta pentru versiunea bi-ton, prin diferențierea culorii plafonului și montanților de restul caroseriei cu Starry Black sau Matt Schist Grey.
    • Farurile unor versiuni folosesc tehnologia LED Adaptive Vision pentru a adapta luminile la condițiile de condus, în așa fel încât să evite utilizarea farurilor de ceață. Semnalizatoarele se disting printr-o animaţie dinamică: se aprind treptat, din centrul vehiculului spre exterior, oferind informații suplimentare despre direcţia pe care trebuie să o urmeze vehiculul şi având o reacţie de răspuns foarte rapidă.
    • Noul Scenic E-Tech electric este primul vehicul electric din gama Renault care va include echiparea Esprit Alpine, care adaugă un aspect sportiv special, atât la exterior, cât şi la interior.
  • Ce are pe bord:
    • Cockpit-ul digital OpenR atrage atenția din două motive: poziția sa extrem de ergonomică și afișajul mare. Prin urmare, este ușor să navigați prin meniuri. Ecranul de bord este alcătuit din două suprafețe într-o configurație continuă în formă de L: un display TFT orizontal pe tabloul de bord (12.3 inchi, 1920 x 720 pixeli) și un display tactil vertical în mijlocul consolei (12 inchi, 1250 x 1562 pixeli).
    • Sistemul său multimedia OpenR Link cu Google încorporat, care rulează pe Android Automotive OS 12. Este ca și cum ai folosi un smartphone și ai fi conectat la un Cont Google, ceea ce face ca întreaga experiență să fie și mai simplă, locațiile preferate ale utilizatorilor fiind deja disponibile în Google Maps. Peste 50 de aplicații sunt disponibile pentru descărcare pe Google Play. Este compatibil cu Android Auto și Apple CarPlay și funcționează atât prin conexiuni cu fir, cât și fără fir. OpenR Link se actualizează fără efort, fără fir, prin tehnologia FOTA.
    • OpenR Link oferă posibilitatea de a vă planifica călătoriile prin Google Maps, sistem optimizat recent de către inginerii Renault și echipele Google. Această funcție ia în considerare, mai ales la începutul procesului de planificare a călătoriei, activarea opţiunii de precondiționare a temperaturii bateriei atunci când vă apropiați de un punct de staţionare. De asemenea, a fost îmbunătățită capacitatea de redirecționare. Utilizarea informațiilor meteo furnizate de Google reprezintă un alt upgrade.
    • Când se comută setările MULTI-SENSE, un nou tablou de bord afișează un set specific de modele și culori. Tabloul de bord afișează, de asemenea, silueta vehiculului a cărui culoare de caroserie este cea a modelului real.
    • Inteligenţa artificială este activă într-o varietate de moduri în interiorul maşinii – pentru a îmbunătăți experiența șoferului și pasagerului. Sistemul afișează pe ecranul central, în timp real, sugestii cu privire la nivelurile de temperatură și posibilitățile multi senzoriale. De exemplu, vă poate sfătui să porniți aerul condiționat dacă habitaclul se încălzește prea mult sau să închideți geamurile dacă circuitul de reciclare sau de purificare a aerului este activat. Dacă sistemul detectează că parbrizul s-ar putea aburi, va sugera pornirea sistemului de dezaburire.
    • Printre aplicaţii, SongPop pentru Renault reprezintă o premieră la nivel mondial dezvoltată exclusiv pentru Renault de către Gameloft, ce transformă călătoriile lungi în momente amuzante împreună. Toți pasagerii pot încerca să ghicească numele unei melodii și să atingă răspunsul pe care l-au ales în aplicația de pe telefonul lor. Jocul este gratuit, disponibil în cinci limbi (franceză, engleză, germană, italiană și spaniolă) și oferă o experiență captivantă – muzica este redată printr-un sistem audio Harman Kardon de înaltă fidelitate ce include nouă difuzoare.
  • Mai compact decât vehiculele obișnuite din segmentul C, noul Scenic încă oferă un spațiu interior excelent datorită platformei electrice CMF-EV și podelei sale plate.
    • Cu ampatamentul său lung (2.78 m), are o rază a genunchilor pe rândul din spate de 278 mm, pentru confortul pasagerilor. Pasagerii din spate beneficiază și de un spațiu generos la cap (884 mm), menținut și pe versiunile echipate cu plafon solar opacizant Solarbay. Și pentru a vă bucura din plin de vacanțele în familie, modelul știe să fie generos cu un volum al portbagajului de 545 de litri, cel mai bun din segmentul său! Cu bancheta spate rabatată, volumul portbagajului este de 1.670 de litri.
    • În versiunea High Iconic, foi provenite din arborele de tei acoperă tabloul de bord și panourile ușilor, oferind un aspect cald și o senzație de ultimă generație habitaclului. Lemnul folosit este certificat cu eticheta FSC, care garantează un management durabil al materialului.
    • Între Renault și Jean-Michel Jarre a avut loc o colaborare excepțională pentru a dezvolta o nouă experiență sonoră unică pe viitoarele vehicule electrice ale mărcii, inclusiv pe noul Renault Scenic E-Tech.
    • Iluminatul ambiental foloseşte 48 de culori. Toate luminile sunt LED și independente și pot crea un efect de iluminare gradual. De asemenea are un mod automat care adaptează culoarea la fiecare 30 de minute.
    • La bordul acestui vehicul de familie, spațiile de depozitare sunt abundente și inteligente, clasând noul Scenic în topul categoriei sale, cu un volum total de 38.7 litri.
    • Cotiera centrală poate glisa cu 70 mm înainte, îmbunătățind confortul șoferului și al pasagerului din față. Un spațiu mare este disponibil și sub ecranul central și include o zonă dedicată încărcării wireless a unui smartphone.
    • Pasagerii din spate au o cotieră ingenioasă, care optimizează experiența la bord. Cu cele două brațe detașabile care se deplasează spre fiecare pasager, oferă spațiu de depozitare potrivit pentru laptopuri și tablete și este echipată cu suporturi detașabile pentru a vizualiza confortabil aceste ecrane. Două locații dedicate depozitării băuturilor, precum și două prize USB tip C completează această cotieră high-tech. În total, are 3.6 litri de depozitare.
    • O trapă de acces în portbagaj permite plasarea unor obiecte lungi în habitaclu, fără a plia bancheta din spate sau a atinge capacul portbagajului.
  • Ar mai fi de remarcat noul plafon panoramic din sticlă Solarbay, dezvoltat în colaborare cu Saint-Gobain. Datorită tehnologiei sale „AmpliSky”, acest sistem unic se opacizează pe segmente la cerere, folosind tehnologia PDLC (Polymer Dispersed Liquid Crystal), bazată pe o mișcare a moleculelor cauzată de un câmp electric. Renault este primul producător care folosește acest sistem cu funcții de opacifiere completă și parțială pe segmente.
    • Sunt disponibile patru poziții pentru șofer și pasagerii săi: plafon complet transparent, plafon complet opac, plafon transparent în partea din față și opac în partea din spate și invers.
    • Solarbay este ușor de controlat, prin comandă vocală prin Google Assistant sau printr-un buton situat la nivelul plafonului. Animația pe segmente creează un efect „wow” pentru pasageri.
    • Acest design unic, care elimină o perdea mecanică sau electrică, economisește de fapt 30 de milimetri de spațiu liber de pe plafon.
    • Are o amprentă de carbon redusă în comparație cu o trapă standard din sticlă cu sistem de obloane mecanice. Greutatea sa este redusă cu 6-8 kg în absența șinelor de ghidare, a materialului textil și a motorului electric.
  • Avantajele platformei modulare CMF-EV:
    • Inginerii au depus o muncă semnificativă pentru a găsi aceeași agilitate și flexibilitate de condus pe Scenic E-Tech electric ca și pe un sedan. În ciuda dimensiunilor mai mari și a unui ampatament mai mare decât al modelului Mégane E-Tech electric, raportul de direcție este identic cu cel al unui sedan și afișează o rată de 12:1, cea mai mică de pe piață, asigurând astfel un răspuns imediat.
    • Servodirecția electrică, împreună cu puntea spate multi-link Parallel Link, adaptată dimensiunii mașinii, contribuie la asigurarea unei manevrabilități excelente și a unei direcții precise. Raza de bracaj este de 10.9 metri, o valoare remarcabilă pentru un vehicul de această dimensiune.
    • Unghiul ruliului este limitat la doar 0.4 grade, pentru un compromis ideal între agilitate și confort, cu mișcări controlate, garantând stabilitate în viraje.
    • Ampatamentul alungit, ecartamentul lărgit, ajustările cursei arcurilor amortizoarelor și calibrarea suspensiei contribuie, de asemenea, la obținerea unei stabilități excelente, pentru o mașină agilă, care rămâne dreaptă în viraje.
    • Oferă patru niveluri de frânare regenerativă
    • Două motoare la alegere: noul Scenic E-Tech electric este echipat cu un motor sincron cu rotor bobinat cu 8 poli magnetici, cu greutate și dimensiuni reduse. Este oferit în două versiuni:
      • 125 kW (170 CP) și 280 Nm.
      • 160 kW (220 CP) și 300 Nm.
    • Bateria a fost optimizată în cele mai mici detalii pentru a se potrivi perfect cu platforma CMF-EV (modulele sunt aranjate pe două niveluri) și pentru a oferi performanțe de top. Versiunea de 87 kWh este formată din 12 module care conțin 16 celule fiecare, iar versiunea de 60 kWh din 12 module care conțin 24 de celule. Modulele din aceste baterii pot fi ușor schimbate și reparate individual.
      • 60 kWh pentru o autonomie de peste 420 km.
      • 87 kWh pentru o autonomie de peste 620 km.
      • Încărcarea AC se face cu până la 22 kW, iar DC cu până la 150 kW.
  • Pentru a ține companie șoferilor și pentru a reduce riscul de accidente, noul Renault Scenic E-Tech
    electric include acum un instrument numit Safety Coach
    . Acesta informează șoferul cu privire la
    comportamentul și obiceiurile lui de condus, evaluate în mod obiectiv, și oferă sfaturi personalizate cu privire la stilul de conducere și utilizarea ADAS.
    • Sfaturile oferite se bazează pe feedback-ul primit de la instrumentul de analiză Safety Score, ce folosește datele obţinute de la senzorii vehiculului și de la camera frontală, pentru a studia trei factori cheie: accelerație/interdistanță (distanța de siguranță față de vehiculul din față), conformitatea cu viteza legală și comportamentul traiectoriei (semnal de viraj și viteza laterală). Cu ajutorul acestui sistem, șoferul poate juca un rol mai activ pentru a rămâne în siguranță și pentru a-i menţine în siguranță pe pasageri și pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, este un instrument util pentru șoferii tineri, ajutându-i să-și dezvolte obiceiuri bune la volan.
    • Mai dispune de Active Driver Assist:
      • Această nouă generaţie a asistentului pentru autostrăzi și trafic oferă un serviciu de delegare a conducerii de nivel 2 pe autostrăzi și drumuri expres. Pentru a face acest lucru, combină controlul adaptiv contextual al vitezei de croazieră, “Stop & Go”, cu funcția de centrare a benzii de rulare, precum și cu datele de geo localizare asociate cu o cartografiere specifică, permițând vehiculului să se adapteze predictiv la aspectul drumului. La viteze mici (de exemplu, într-un ambuteiaj), funcția de centrare pe banda de rulare poate fi modulată temporar de către șofer, astfel încât vehiculul să rămână pe o parte a drumului, permițând vehiculelor care au prioritate să-l depășească pe cealaltă parte.

Noul Scenic E-Tech Electric va fi produs la uzina din Douai (ElectriCity), așa cum a fost de la început, și va ajunge pe piața din Europa la începutul anului 2024.

Asamblat în Franța, modelul trasează un nou curs, cel al mobilității mai sustenabile, sigure și vizionare. Motorul său electric este fabricat și în Franța, în Megafabrica Cléon. Mai mult, vehiculul folosește până la 24% materiale reciclate și este reciclabil, în conformitate cu Directiva 2005/64/CE, în proporţie de 90% din masa sa – baterie inclusă – pe canalele de reciclare industrială.

A început, așadar, călătoria către o mobilitate nouă, mai sigură și mai responsabilă!

Pentru cei care vor să ştie totul despre noul Scenic electric (toate informaţiile şi în engleză)

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise