(video) OpenR – o nouă generaţie de cockpit digital de la Renault

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Noul cockpit digital OpenR al noului Megane E-TECH Electric este fără îndoială cea mai izbitoare descoperire a Renault în tehnologia de bord din ultimii câțiva ani. Panoul său de sticlă și dimensiunea fără precedent se îmbină frumos în liniile planşei de bord. 

Interfața OpenR Link, care rulează pe baza sistemului de operare Android și dispune de ecosistemul Google, este la fel de simplu de utilizat ca și un smartphone. Și rezultatul este clar de văzut: ecranul se mişcă de şapte ori mai bine decât generația anterioară!

Prima mașină cu ecran tactil, Buick Riviera, și-a sărbătorit anul trecut cea de-a 35-a aniversare. Dar electronicele din vehicule au parcurs un drum lung de atunci! 

Hardware-ul este mai eficient, experiența este mai plăcută, fără întârzieri, aplicațiile sunt actualizate non-stop, ecranele sunt de înaltă rezoluție, iar navigaţia este acum fără efort, de exemplu. Și un lucru nu s-a schimbat prea mult în ultima perioadă: sistemele multimedia din vehicule seamănă din ce în ce mai mult cu smartphone-urile.

„Principala provocare a fost să vină cu o soluție care să le permită clienților să găsească tot ce au nevoie foarte rapid și intuitiv.”

Marc , Experience Design Director

Renault a dezvoltat o arhitectură electronică ca nimic altceva, pe care piața nu a mai văzut-o până acum, pentru a moderniza sistemele de asistență a șoferului și pentru a spori confortul vizual atunci sunt utilizate. Noul Megane E-TECH Electric este prima mașină care o prezintă.

În faţa locului unde stă şoferul este un afișaj digital larg format din două ecrane aranjate sub forma literei L. Ecranul vertical de 12 inci se află pe consola centrală a mașinii. Este în cea mai bună poziție pentru ca șoferul să-l vadă și să-l opereze cu ușurință, pentru a profita din plin de capacitățile multimedia fără a-și lua ochii de la drum. Ecranul orizontal de 12.3 inci este încorporat în planșa de bord, în spatele volanului.

Împreună, cele două ecrane se întind pe 774 cm². Deci, ele maximizează zona de afișare și oferă o experiență imersivă exclusivă. Acestea se potrivesc unei limuzine premium mari și sunt pur și simplu cele mai mari ecrane pe care Renault le-a inclus vreodată într-un vehicul.

Această performanță tehnică se suprapune cu apariția noii platforme CMF-EV pentru vehicule electrice. Datorită acesteia, inginerii au putut, de exemplu, să mute unitatea de aer condiționat în compartimentul motorului și să elibereze mai mult spațiu în cockpit.

Respectiv, a devenit posibilă reducerea consolei centrale și adăugarea ecranului central. De asemenea, au transferat schimbătorul de viteze și interfața MULTI-SENSE pe volan, din nou pentru a îmbunătăți ergonomia și a deschide mai mult spațiu în mijlocul habitaclului și pe consola centrală.

Într-un moment în care producătorii de automobile transferă tot ce pot pe ecrane, cei de la Renault au adoptat o abordare mai subtilă: au păstrat butoane sub ecranul central. Astfel, cele importante comenzi, precum cele pentru setările climatizării, folosesc în continuare o interfață „fizică”. 

Această linie de butoane cromate arată natural în cockpit şi evită butoanele „false”, nefolosite de sub consolă pe care le aveau adesea generațiile anterioare de vehicule. Aceste butoane nemarcate erau opțiuni care nu au fost incluse în unele modele. La Noul Megane E-TECH Electric, toate comenzile opționale – cum ar fi volanul încălzit – sunt acționate prin intermediul ecranelor.

La fel ca cele mai recente smartphone-uri, ecranul central OpenR al noului Megane E-TECH Electric este fabricat de Continental folosind sticlă de tip Gorilla pe bază de aluminosilicat. Este temperat, ultra-rezistent la șocuri, rezistent la zgârieturi și se estimează că îşi va menţine calităţile timp de 15 ani

Mai vine cu un strat anti-reflex și anti-pete aplicat. Conturarea ultra-fină îi protejează marginile. Calitatea panoului TFT, rezoluția HD (267 ppi – pixeli pe inci) și finisajul se combină pentru a produce imagini clare. 

Panoul de bord din spatele volanului are, de asemenea, un strat anti-reflex și folosește tehnologie avansată de micro-blinds (tehnologia pe care o folosesc ecranele de confidențialitate pentru computere). Asta înseamnă că un cozoroc, care protejează de obicei ceasurile de bord de lumina soarelui, nu mai este necesar – așa că designul interior este și mai elegant. 

În ceea ce privește luminozitatea, panourile sunt capabile de adaptare la nivelurile de lumină exterioară, astfel încât sunt mai ușor de citit și nu obosesc șoferul!

Mai trebuie de menţionat că rezoluţia monitorului de după volan este de 1920×720 pixeli. Al celui central este de 1250×1562 pixeli. Modelul de bază se va oferi cu un ecran multimedia orizontal de 9.0 inci (1250×834 pixeli).

În Noul Megane E-TECH Electric , experiența utilizatorului seamănă cu un smartphone încorporat în mașină

„Ideea a fost este să ne inspirăm din cele mai bune practici de care clienții sunt obișnuiți să se bucure de pe smartphone-ul lor. În acest fel, ei nu trebuie să învețe să folosească un sistem complet nou.”

Interfețele Android Auto și Apple CarPlay vor fi în continuare disponibile, dar interfața a fost concepută pentru a evita complet utilizarea unui telefon. Toate funcțiile sunt la îndemâna utilizatorilor, iar sistemul OpenR Link rulează pe sistemul de operare Android, astfel încât toate aplicațiile familiare sunt acolo. 

„Am făcut echipă cu unul dintre campionii în acest domeniu, Google, astfel încât să putem profita de toată experiența sa. Aplicațiile includ toate clasicele ecosistemului Google, inclusiv Google Maps. Dacă clienții folosesc Google Maps pe telefonul lor, au exact aceeași experiență pe ecranul mașinii, dar mai bună. Ecranul este de șase ori mai mare decât un ecran mediu de smartphone. Cu siguranță este mai convenabil când ești la volan.”

Google Maps a fost, de asemenea, optimizat pentru mașinile electrice, așa că, de exemplu, include un planificator de rute special pentru acestea. Acest planificator poate lua în considerare datele vehiculului în timp real, informațiile meteorologice și alte variabile pentru a sugera o oprire la o anumită stație de încărcare, să-i spună șoferului care va fi nivelul de încărcare a bateriei la sosirea la acea stație de încărcare și să-i spună cât timp va dura încărcarea bateriei. De asemenea, poate estima nivelul de încărcare a bateriei atunci când mașina ajunge la destinație.

Există un alt avantaj: hărțile de navigaţie sunt actualizate în mod regulat, astfel încât devin din ce în ce mai precise tot timpul. „Milioane de utilizatori îmbogățesc baza de date Google, pentru a o îmbunătăți non-stop. Acest sistem este „în viață”, evoluează tot timpul.”

Acest sistem OpenR Link este plin de 10 ani de experiență în tehnologia de bord a Renault: „Am păstrat conceptul general Renault Easy Link, dar am folosit și ceea ce am învățat de la clienții noștri. Ne-am concentrat pe simplificare. Astăzi, 90% dintre funcțiile de care aveți nevoie în fiecare zi sunt la doar unul sau două clickuri distanță. Și totul este vizibil pe ecran: nu există pagini ascunse.”

Pe lângă colaborarea cu Google pentru a îmbogăți interfața software în noile sale ecrane, Renault și-a unit forțele cu cei mai buni parteneri din clasă care produc și furnizează cele mai fiabile și mai performante componente de pe piață„Renault a atins standarde care nu au mai fost văzute până acum, în ceea ce privește dimensionarea hardware-ului și răspunsul ecranului.”

Din punct de vedere hardware, Renault, de exemplu, a ales specialistul american Qualcomm, care a furnizat platforma Snapdragon Automotive Cockpit de a treia generație, construită în jurul unui procesor ultraeficient, care are o capacitate suplimentară suficientă pentru a gestiona aplicațiile viitoare. Ca rezultat, mișcarea de pe ecran este de șapte ori mai rapidă decât la generația anterioară de sistem multimedia utilizat de producătorul auto în maşini.

Grupul Renault și Qualcomm au semnat un acord pentru a-și extinde colaborarea, pe 4 ianuarie, la CES 2022 de la Las Vegas. Renault va folosi Snapdragon Digital Chassis de la Qualcomm pentru a echipa viitoarele vehicule Renault cu cele mai recente soluții conectate și inteligente pentru vehiculele sale de următoarea generație. Qualcomm, cu alte cuvinte, aduce pe maşini experiența sa în conectivitate, cockpit-uri digitale și vizualizări, platforma sa de servicii, precum și asistența șoferului – inclusiv conducerea autonomă.

Cu toate acestea, ecranele, puterea de calcul și sistemul necesită, de asemenea, o anumită formă sau „inteligență” în spatele interfeței om-mașină (HMI). Pentru aceasta, Renault a abordat multinaționala sud-coreeană LG Electronics, care, de exemplu, a dezvoltat platforma software pentru a asocia cele două ecrane ale mașinii, astfel încât șoferul să poată afișa, de exemplu, hărțile de navigație şi pe ecranul din spatele volanului.

S-ar mai putea menţiona că procesul Qualcomm face echipă cu 8 Gb de memorie RAM, iar pentru stocare de fişiere sunt disponibil 128 Gb.

Iată un demo care arată cât de fluid se mişcă sistemul:

Şi la final marea întrebare a fost: cum de combinat cele mai bune servicii multimedia într-un cockpit auto fără a sacrifica comoditatea, confortul șoferului? Inginerii și designerii Renault care lucrează la noul Megane E-TECH Electric au venit cu câteva idei îndrăznețe pentru a găsi locul perfect pentru fiecare piesă.

De exemplu, deflectoarele de ventilație: găsirea unui loc pentru ele a fost dificilă din cauza ecranelor mari. Ecranul central vertical, de exemplu, a împiedicat curgerea corectă a aerului deasupra și dedesubtul acestuia. Mutarea ecranului în sus nu era o opțiune. Pentru a rezolva acest lucru, pentru a păstra designul și, în același timp, a menține pasagerii confortabili, Renault a adăugat nişte flaps-uri în aceste deflectoare. Așadar, ele nu sunt vizibile între cele două ecrane și direcționează mai eficient fluxurile de aer în jurul habitaclului.

A mai fost o provocare considerabilă: volanul. Sau mai degrabă găsirea echilibrului corect între utilitate și compactitate. Scopul a fost să includă în el cât mai multe butoane, pentru a menține consola centrală cât mai curată, dar fără a împiedica șoferul să vadă toate informațiile de pe ecranul de bord. Așa că designerii au optat pentru un volan mai mic, mai pătrat, care este puțin mai plat în centru, pentru a menține conducerea plăcută și ecranul de bord lizibil.

În cele din urmă, amplasarea ecranului central a fost complicată: a implicat în esență montarea celui mai mare ecran vertical pe care Renault l-a proiectat vreodată într-o arhitectură complet nouă. „A fost riscant din punct de vedere stilistic, pentru că ecranul de bord era orizontal, iar celălalt nu”, explică Marc. El a insistat, totuși, ca ecranul central să fie vertical – ceea ce face Renault din 2014. 

„A fost o alegere și am rămas cu ea. Am mai făcut-o înainte în Espace și Clio și am decis să o facem din nou cu noul Megane E-TECH Electric. Pentru că suntem siguri că este cea mai bună opțiune când vine vorba de claritate, în special pentru asistența șoferului și întregul sistem de navigație.

De ce vertical și nu orizontal? Când navighezi, trebuie să știi ce se întâmplă în fața ta, nu lângă tine! Și, atunci când parcurgeți o listă lungă de melodii pe Spotify sau Deezer, ecranul vertical afișează mai multe dintre ele la un moment dat.”

Noul Renault Megane E-TECH Electric poate fi precomandat, încă din ziua prezentării. Comenzile finale vor putea fi plasate din februarie 2022, iar vânzările vor începe din luna martie. În România costă de la 32.900 euro cu TVA inclus. Va fi produs în Franța, la fabrica Douai.

Cmentariile sunt închise