Inspecția tehnică periodică din Moldova se va schimba conform nomelor europene în 2025
(update 18.12.2024) Guvernul a decis să urgenteze implementarea noilor reguli de inspecție tehnică periodică
(articol inițial) Inspecția tehnică periodică din Moldova se va schimba conform nomelor europene din 2026
După ce v-am relatat o statistică interesantă privind eficiența procesului de inspecție tehnică periodică din ultimii ani din Republica Moldova, aflați că autoritățile de la Chișinău pregătesc un regulament actualizat. Acesta va corespunde normelor europene și va impune verificarea vehiculelor în mai multe aspecte. Estimativ, în consecință, ar putea crește și tarifele serviciului.
În elaborarea proiectului s-au luat în considerare practicile deja existente din acest domeniu. Totodată s-au analizat problemele existente și modalitățile de reglementare a acestui domeniu în alte țări UE. Proiectul propune aprobarea unor prevederi care să definească structura sistemului național de inspecție tehnică periodică, precum și modul de efectuare.
Conform prevederilor proiectului inspecția tehnică periodică va fi realizată de către stațiile de inspecție tehnică autorizate. Iar monitorizarea acestui domeniu urmează a fi realizată de către Agenția Națională Transport Auto.
Prin adoptarea proiectului se urmărește:
- Includerea periodicității efectuării inspecției tehnice în dependență categoria vehiculelor, destinația și starea tehnică, în scopul stimulării reînnoirii parcului auto și menținerii siguranței traficului rutier și protejării mediului înconjurător;
- Evitarea neglijării procesului de inspecției tehnice și greșelilor neintenționate, care sunt săvârșite în timpul activității de inspecție tehnică, ca urmare a testelor greșite, ce pot duce la pagube cauzate vieții, sănătății, mediului natural (prin introducerea categoriilor de deficiențe depistate).
- Optimizarea procesului de efectuare a inspecției tehnice și îmbunătățirea ratei de depistare și remediere a neconformităților tehnice ale vehiculelor (prin introducerea criteriilor de evaluare a deficiențelor vehiculelor la efectuarea inspecției tehnice (anexa.nr.2 la regulament));
- Crearea condițiilor tehnice pentru dezvoltarea infrastructurii stațiilor de inspecție tehnică.
- Ajustarea condițiilor minime de supraveghere a stațiilor de inspecției tehnică;
- Eficientizarea instruirii personalului prin instituirea unor cerințe minime privind competența profesională, formare și calificare.
Potrivit capitolului I, prevederile regulamentului actualizat se vor aplica doar:
- vehiculelor rutiere proiectate și fabricate pentru transportul persoanelor și al bagajelor lor, care au cel mult opt locuri pe scaune, în afara locului pe scaun al conducătorului auto – categoria M1;
- vehiculelor rutiere proiectate și fabricate pentru transportul persoanelor și al bagajelor lor, care au mai mult de opt locuri pe scaune, în afara locului pe scaun al conducătorului auto – categoriile M2 si M3;
- vehiculelor rutiere proiectate și fabricate pentru transportul de mărfuri cu o masă maximă care nu depășește 3.5 tone – categoria N1;
- vehiculelor rutiere proiectate și fabricate pentru transportul de mărfuri cu o masă maximă mai mare de 3.5 tone – categoriile N2 și N3;
- remorcilor și semiremorcilor proiectate și fabricate pentru transportul de mărfuri sau de persoane, precum și pentru cazarea de persoane – categoriile O1, O2, O3 si O4;
- vehiculelor rutiere cu două sau trei roți și cvadricicluri din categoriile L2e, L3e, L4e, L5e, L6e, L7e;
- vehiculelor rutiere care fac obiectul imunității diplomatice;
- vehiculelor rutiere de uz civil utilizate de forțele armate.
- vehiculelor rutiere din dotarea Inspectoratului General al Poliției, Inspectoratului General de Carabinieri, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General al Poliției de frontieră și Inspectoratului General pentru Migrație și subdiviziunile subordonate acestora.
La capitolul II se propune mai nou introducerea periodicității inspecției tehnice! Propunerea respectivă rezidă din practica statelor europene UE (Germania, Franța, Romania, Bulgaria).
- Autoturismele din categoriile (M1) și (N1): la fiecare doi ani dacă la data primei înmatriculări au fost noi și neînmatriculate anterior în alte state, respectiv anual pentru vehiculele cu o vârsta mai mare de 10 ani.
- Vehiculele din categoria (M1, N1) utilizate ca taxiuri sau ambulanțe: la un an dacă la data primei înmatriculări au fost noi și neînmatriculate anterior în alte state.
- Ulterior, pentru vehiculele cu o vârsta mai mare de 10 ani inspecția tehnică periodică se va efectua o dată la 6 luni.
- Vehiculele din categoriile (M2, M3): la un an dacă la data primei înmatriculări au fost noi și neînmatriculate anterior în alte state.
- Ulterior, pentru vehiculele cu o vârsta mai mare de 10 ani inspecția tehnică periodică se va efectua o dată la 6 luni.
- Vehiculele din categoriile (N2, N3, O2, O3 și O4): la un an de la data primei înmatriculări și, ulterior, anual.
- Vehiculele din categoria (O1): la fiecare doi ani.
- Vehiculele din categoriile (N1, N2, N3, O2, O3 și O4) implicate în transportarea mărfurilor periculoase, periodicitatea este un an.
- Vehicule din categoriile (L2e, L3e, L4e, L5e, L6e și L7e) la fiecare doi ani.
- Vehiculele din destinate instruirii – anual.
În scopul optimizării procesului de inspecție tehnică se propune verificarea următoarelor aspecte:
- identificarea vehiculului;
- echipamentul de frânare;
- sistemul de direcție;
- vizibilitate;
- echipamentele de iluminat și componente ale sistemului electric;
- punți, jante, anvelope, suspensie;
- șasiu și accesorii șasiu;
- elemente poluante;
- inspecții suplimentare la vehiculele pentru transport de călători din categoriile M2 și M3 stabilite în pct. 9 al tabelului din Anexa nr.2 la prezentul Regulament;
- alte echipamente stabilite în pct. 7 al tabelului din Anexa nr.2 la prezentul Regulament.
Iar pentru a clarifica și standardiza evaluarea stării vehiculelor, cât și a îmbunătăți rata de depistare și remediere a neconformităților, vor exista mai nou categorii de deficiențe depistate:
- deficiențe minore care nu au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra mediului;
- deficiențe majore susceptibile să compromită siguranța vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic;
- deficiențe periculoase, care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului, care justifică faptul că utilizarea vehiculului pe drumurile publice poate fi interzisă.
Ca urmare a introducerii noilor norme, se vor atinge următoarele obiective, potrivit MIDR:
- Îmbunătățirea ratei de depistare a defectelor tehnice a vehiculelor (100%);
- Creșterea ratei de inspecție tehnică a vehiculelor înmatriculate (80% din totalul de vehicule);
- Creșterea cu 80 la sută a ratei de asigurare a securității circulației rutiere urmarea a depistării deficiențelor majore și restricționării exploatării vehiculelor ce nu corespund standardelor de securitate;
- Reducerea emisiilor de poluanți de la vehicule (50% din totalul de vehicule);
- Îmbunătățirea reglementării modului de efectuare a inspecție tehnice periodice.
Efectele indirecte de la implementare prevederilor regulamentului sunt numite:
- Îmbunătățirea siguranței rutiere – noul regulament va contribui la creșterea securității rutiere prin asigurarea faptului ca toate vehiculele care circulă pe drumuri publice îndeplinesc standarde tehnice stricte de funcționare. Acest lucru ar duce la o reducere a numărului de accidente rutiere protejând astfel viețile participanților la trafic.
- Protecția vieților umane – o inspecție tehnică riguroasă poate preveni defecțiuni majore ale vehiculelor, care, altfel, ar putea duce la accidente fatale. Prin urmare, implementarea noului regulament ar contribui la salvarea de vieți omenești.
- Îmbunătățirea calității aerului – prin asigurarea conformității vehiculelor cu standardele de emisii, regulamentul poate contribui la reducerea poluării aerului, având astfel un efect benefic asupra sănătății publice.
- Conștientizarea și educația publicului privind siguranța rutieră: Implementarea unui nou regulament ar putea veni cu campanii de conștientizare și educare a publicului despre importanța menținerii vehiculelor în stare bună de funcționare.
- Reducerea costurilor medicale – o reducere a numărului de accidente rutiere, va duce la scăderea și costurilor asociate de tratamentele medicale și reabilitarea persoanelor accidentate, având astfel un impact pozitiv asupra sistemului de sănătate.
Singurul impact negativ e numit creșterea costurilor pentru unii proprietari de vehicule
Introducerea unor inspecții mai stricte ar putea duce la costuri suplimentare pentru proprietarii de vehicule, care ar putea fi nevoiți să investească în reparații și întreținere. Aceste costuri pot prezenta o povară financiară, în special pentru proprietarii de vehicule mai vechi, pentru cei cu resurse modeste sau unele categorii de persoane ce beneficiază de scutiri sociale.
Drept urmare a aprobării Regulamentului cu privire la inspecția tehnică periodică a vehiculelor rutiere și modificarea unor acte normative se va abroga Anexa nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr.1047/1999 cu privire la reorganizarea Sistemului informațional automatizat de căutare ,,Automobilul” în Registrul de stat al vehiculelor și introducerea testării a autovehiculelor și remorcilor acestora.
Drept urmare, unele categorii de persoane (participanții la războiul din Afganistan, la conflictul transnistrean, la lichidarea urmărilor avariei de la Cernobîl şi persoanele cu dizabilități severe) vor fi lipsite de scutirea de plată a serviciilor pentru testarea tehnică periodică a vehiculelor!
O hotărâre de Guvern cu modificările enunțate urmează a fi votată miercuri, 18 decembrie 2024. În cazul unui vot pozitiv, atât proprietarii de vehicule, cât și agenții economici care prestează servicii de ITP, vor avea la dispoziție o perioadă de conformare până la 1 ianuarie 2026, conform datelor din sinteza la proiectul de hotărâre.
Cmentariile sunt închise