A intrat în vigoare noul format de desfășurare a examenului auto practic. Ce trebuie să ştie candidații

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Pe data de 11 decembrie 2022 a intrat în vigoare noua Metodologie de desfășurare a examenului pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule și documentarea cu permis de conducere. Documentul a fost elaborat de Agenția Servicii Publice, în comun cu Ministerul Educației și Cercetării și corespunde normelor și practicilor europene din acest domeniu.

Noua metodologie corespunde prevederilor Regulamentului privind procedura de examinare pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule, emiterea și valabilitatea permisului de conducere, intrat în vigoare la 10 mai 2022, și reglementează procedura de desfășurare a examenului.

Astfel spus, timpul minim rezervat pentru desfășurarea probei practice a examenului pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule este stabilit acum după cum urmează:

  • La categoriile B şi BE timpul minim rezervat desfăşurării probei practice este de 25 minute. Suplimentar la acest timp, candidații vor efectua manevrele speciale de conducere pe traseu.
  • La categoriile C, CE, D şi subcategoriile C1, C1E, D1, DE timpul minim rezervat desfăşurării probei practice este de 45 minute, care, la fel, nu include timpul exercitării de către candidat în siguranţă a manevrelor speciale de conducere, pe traseu.

Manevrele speciale pe care candidații le vor efectua suplimentar la proba practica de pe traseu sunt următoarele:

  • Menținerea benzii la deplasarea în marșarier pe o distanță de circa 20 m;
  • Întoarcerea vehiculul în sens opus, folosind mersul înainte şi înapoi (o tentativă din 3 mișcări);
  • Încadrarea vehiculului în limitele spațiului de parcare, la intrare sau la ieșire (paralel, oblic sau în unghi drept, prin mers înainte sau înapoi, pe teren plat, o tentativă);

De asemenea, a fost reglementată și procedura de contestare a probelor de examen. Persoanele care nu sunt de acord cu rezultatele examenului la proba teoretică sau la proba practică, în termen de trei zile lucrătoare, pot depune contestații.

Cererea de contestare se depune la subdiviziunea care a asigurat examinarea din cadrul Departamentului înmatriculare a mijloacelor de transport și calificare a conducătorilor auto al Agenției, în formă scrisă (informația de contact și lista subdiviziunilor de competență o puteţi accesa aici).

Lista Instituțiilor autorizate de pregătire a conducătorilor auto o găsiți aici.

Cmentariile sunt închise