A trebuit să vină 2020 pentru asta?! Autobuzele și microbuzele mai vechi de 30 de ani ar putea fi scoase din uz

0

În sfârşit, vocile şi rugăciunile mai multor cetăţeni au fost ascultate, chiar dacă a trebuit să ajungem tocmai în 2020 ca să se întâmple. Un deputat din actualul Parlament a luat iniţiativa de a propune spre adoptare un proiect de lege care să interzică în ţara noastră exploatarea autobuzelor şi microbuzelor mai vechi de 30 de ani, deşi, în opinia noastră, s-ar fi putut alege un plafon mai mic de 25 sau chiar 20 de ani.

Totuşi, în contextul în care în următorul deceniu ar exista posibilitatea ca Republica Moldova să adere la comunitatea europeană, regulile de joc de acolo în domeniu s-ar aplica şi la noi automat, ceea ce înseamnă că vehiculele care corespund normelor de emisii sub Euro 4 (produse înainte de ianuarie 2005), vor fi limitate în uz sau complet interzise. Măcar prin această soluţie vom avea un mediu ambiant mai curat.

FOTO: tv8.md

Până s-ar putea întâmpla asta, un prim pas în acest sens ar putea fi făcut prin acest proiect de lege, asta dacă deputaţii din Parlament vor avea interesul de a-l vota. Autorul afirmă că astfel se va asigura o securitate mai mare călătorilor și se va diminua impactul asupra mediului.

“În prezent, în programul rutier activează mai mult de 30% din unitățile de transport cu termenul de exploatare mai mare de 30 ani şi în fiecare an numărul lor crește. Majorarea tarifului în transportul de călători cu 45% nu va îmbunătăți calitatea confortului pentru călători, acesta fiind doar este un pretext.

Prin interzicerea exploatării vehiculelor vechi, Guvernul ar putea aproba un program de subvenționare de stat la achiziționarea unor autocare moderne în schimbul excluderii unităților de transport cu termenul de exploatare mai mare de 30 ani.

Voi consulta public proiectul de lege, sper să fie susținut de societate și votat în Parlament”, afirmă deputatul Petru Frunze.

Vezi şi:

https://autoblog.md/moldova-autoritatile-intentioneaza-sa-majoreze-varsta-de-import-a-autobuzelor-si-microbuzelor-rulate/

https://autoblog.md/decis-din-2020-se-impune-o-vinieta-pentru-masini-cu-motoare-sub-euro-4-pentru-care-vor-dori-sa-circule-prin-bucuresti/

https://autoblog.md/video-no-comment-cel-mai-sigur-autobuz-din-lume-se-afla-moldova/

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata