Activitatea mai multor producători auto europeni, dată peste cap din cauza războiului din Ucraina! Motive
Activitatea mai multor producători auto europeni a fost dată peste cap din cauza războiului din Ucraina! Există cel puţin un motiv!
Producătorii se pregătesc de cel mai rău scenariu din cauza lipsei de gaz neon pentru microcipuri, paladiu pentru convertizoarele catalitice și minereu de nichel pentru bateriile litiu-ion. Germanii de la VDA spun că impactul asupra transportului maritim, feroviar și aerian au agravat problemele cu lanțul de aprovizionare într-un moment în care nivelurile stocurilor erau deja scăzute.
Asociația producătorilor auto germani (VDA), potrivit Automotive News, a declarat că acele consecinţe generate în urma invaziei Rusiei în Ucraina nu au făcut decât să perturbe rutele de transport, precum și tranzacțiile financiare pentru obţinerea materiei prime!
„Este dificil să oferim o perspectivă fiabilă din cauza situației extrem de dinamice. Dar un lucru este clar: va exista o întrerupere suplimentară a producției de vehicule în Germania. Pe termen lung, industria auto europeană se va confrunta cu penurie și prețuri mai mari la materii prime.”
Asociația a evidențiat în special gazul de neon, care este necesar pentru a produce deja microcipuri auto rare, iar Ucraina este o națiune cheie exportatoare. Aprovizionarea cu paladiu, care intră în convertizoarele catalitice, este, de asemenea, pusă la îndoială, deoarece Germania se bazează pe Rusia pentru aproximativ o cincime din importuri.
VDA a avertizat, de asemenea, că Rusia este un furnizor important de minereu de nichel care, rafinat fiind, intră în bateriile auto cu litiu-ion. Gigantul german chimic BASF și-a asigurat în 2018 accesul la nichel, pe care îl rafinează în Finlanda pentru utilizare în materiale pentru baterii, printr-un parteneriat cu Norilsk Nickel din Rusia.
Iar un al doilea motiv important al problemelor deja înregistrate în activitatea unor producători din Europa este în furnizorii de cablaje, care au creat un sector important de cablaj anume în Ucraina. Producţia şi livrările de astfel de componente vitale au fost perturbate de invazia rusă.
Şi producția de piese, necesară pentru organizarea kilometrilor de cabluri ale vehiculelor, a afectat furnizori precum Leoni, Fujijura și Nexans. Pentru un autoturism mediu sunt necesari până la cinci kilometri de cabluri, ele fiind şi o parte crucială a sistemului electric al unui vehicul.
Leoni, care are două fabrici de cablaje în vestul Ucrainei, se luptă acum pentru a compensa pierderile de producție. Compania germană are două fabrici în Stryi și Kolomyja. Leoni a spus că a format un grup de lucru pentru a evalua evoluțiile.
Pentru a reduce costurile și a concura mai bine în industria auto globală, furnizorii inclusiv ai Germaniei – Forschner, Kromberg & Schubert, Prettl, SEBN și Yazaki din Japonia – au construit un sector de producție de cablaj în Ucraina, care are și o forță de muncă calificată. Conform unei analize a datelor Comtrade din 2020 de către compania de consultanța AlixPartners, cablajele au fost cea mai critică componentă auto a Ucrainei exportată în UE, reprezentând aproape 7% din toate importurile acestui produs.
UkraineInvest, biroul de promovare a investițiilor al guvernului ucrainean, a declarat că 22 de companii auto au investit peste 600 de milioane de dolari în 38 de fabrici în care muncesc peste 60.000 de ucraineni. Iar surse din industrie spun că ar putea dura luni până când furnizorii vor reveni la capacitatea dinaintea începutului conflictului, la locaţii alternative din reţelele lor, care necesită amenajarea de spaţiu, mașini și unelte, muncitori și finanțare suplimentară.
Ce producători auto întâmpină deja probleme, mai mult din cauza cablajelor insuficiente din Ucraina:
- Audi – producția modelelor A4 și A5 la uzina din Ingolstadt, Germania, va fi suspendată în perioada 7-11 martie. În Neckarsulm, producția modelelor A6 și A7 va fi întreruptă în perioada 7-18 martie. Este posibil să urmeze şi alte suspendări.
- Mercedes-Benz se așteaptă să reducă producția la unele dintre uzinele sale europene, pe măsură ce livrările de piese produse în Ucraina sunt deficitare. Producătorul auto a declarat că va ajusta planificarea schimburilor la uzinele individuale, dar va avea ca scop evitarea opririlor complete ale producției.
- Porsche a anunţat că va întrerupe temporar producția la uzina sa din Leipzig (de miercuri după-amiază până la sfârșitul săptămânii viitoare), care asamblează modelele Macan și Panamera, pe măsură ce conflictul din Ucraina îi perturbă lanțul de aprovizionare.
- Producția de vehicule la fabricile BMW din Munchen și din Dingolfing, ambele din Germania, va fi
oprită săptămâna viitoare. O măsură similară se va aplica fabricii MINI din Oxford, Anglia. Producția de motoare la fabrica de motoare BMW din Steyr, Austria, va fi, de asemenea, suspendată. De asemenea, vor fi necesare ajustări ale schimburilor de producție la fabricile BMW din Leipzig și Regensburg, Germania. La Leipzig, unul dintre cele două schimburi de muncă va fi anulat. În Regensburg, producția va fi, de asemenea, limitată la un singur schimb.
- VW – Producătorul de automobile a spus că ar putea fi în imposibilitatea de a produce maşina la uzina din Wolfsburg în săptâmâna care va începe cu 14 martie. Producția la uzina, care construiește Golful, cel mai vândut VW, va fi redusă din săptămâna viitoare. Alte platforme care vor fi afectate includ Emden și Hanovra, unde VW face vehicule comerciale, precum și alte fabrici de componente. Pot exista reduceri suplimentare ale producției. Tot VW a declarat săptămâna trecută că va opri producția la fabricile sale de mașini electrice din Zwickau și Dresda după o întârziere în obținerea pieselor din Ucraina.
- Skoda – Producția SUV-ului său electric cu Enyaq în Republica Cehă va fi redusă din cauza lipsei de aprovizionare după invadarea Ucrainei de către Rusia. Lanțul său de aprovizionare include un număr de furnizori din vestul Ucrainei.
- În cadrul VW Group, producţia modelelor electrice VW ID.3, VW ID.4, VW ID.5, Audi Q4 e-tron şi Cupra Born va fi de asemenea redusă.
Cmentariile sunt închise