Acum 70 de ani Opel prezentase primul break de producție de mare volum de la un producător auto german

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În urmă cu 70 de ani, Opel a prezentat noul Opel Olympia Rekord la Salonul Auto Internațional de la Frankfurt (IAA) și a captivat masele. Noua generație de vehicule era disponibilă nu numai sub formă de sedan, ci și în format Caravan. Modelul dezvăluit în 1953 a creat o mică senzație, deoarece nu era nimic mai puțin decât primul break produsă în serie de la un producător german.

Opel Olympia Rekord Caravan, pe cât de elegant, pe atât de confortabil și în același timp practic, a devenit un pionier. Mergând înainte, amestecul dintre cele mai bune trăsături de sedan și camionetă de livrare (caravan = car and van) a devenit pe atunci un pilon de bază în gama de modele.

Încă din 1950, Opel Olympia era disponibilă și drept dubă de livrare expres, în plus față de sedan. Cu toate acestea, Opel a prezentat apoi o adevărată revoluție la IAA din 1953 cu noul Olympia Rekord. Pentru că pentru prima dată, pe lângă duba închisă, a devenit disponibilă din fabrică și o versiune break numită Caravan.

„Un vehicul ideal care îmbină armonios frumusețea și caracterul practic – în zilele lucrătoare pentru livrările clienților, în weekend pentru o relaxare plăcută”, spunea atunci reclama automobilului. Cu Opel Olympia Rekord Caravan, un producător german combinase pentru prima dată avantajele unui sedan confortabil și a unei dube practice într-un vehicul destinat producției pe scară largă.

În partea frontală, așa-numita faţă cu gură de rechin, care era caracteristică ambelor variante la acea vreme, ocupă centrul scenei. În cazul versiunii Caravan, caroseria-ponton cu suprafață netedă trece într-un posterior în formă de cutie cu geamuri laterale, astfel încât pasagerii din rândul din spate să se bucure și de cele mai bune priveliști. Caravana Olympia Rekord nu mai are nimic în comun cu o simplă dubă de livrare, ceea ce înseamna că breakul atrăgea mai multă atenție din partea cumpărătorilor.

Elegantul automobil cu patru locuri impresionează cu un portbagaj mare, volumul căruia putea fi dublat cu ușurință prin rabatarea scaunelor din spate. Spătarele scaunelor frontale puteau fi culcate până într-un unghi care facilita accesul comod al pasagerilor pe locurile din spate. Hayonul lat facilita încărcarea și descărcarea ustensilelor de lucru sau a materialelor voluminoase. În plus, cabina putea prelua o sarcină utilă de până la 480 kg şi a fost proiectată astfel încât să poată fi curățată cu ușurință.

Opel Olympia Rekord Caravan şi-a dovedit eficiența nu doar prin designul și utilizarea flexibilă, ci și cu motorul său economic de 1.5 litri (40 CP), care îl putea accelera până la aproximativ 115 km/h. Modelul a pus bazele pentru viitoare autoturisme caravan/break, care au devenit o parte integrantă a gamei.

La aproape zece ani de la premiera primului break produs în serie de la un brand german a urmat Kadett A Caravan în 1963. A fost primul break compact de la Opel și a ajutat rapid marca să devină lider de piață pe acest segment de caroserie.

Cmentariile sunt închise