AmCham Moldova a cerut scoaterea mașinilor electrice de pe lista celor care vor fi supuse TVA
Camera de Comerț Americană din Moldova, o organizație non-guvernamentală non-profit, a cerut prin intermediul obiecțiilor şi propunerilor/recomandărilor la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (ce vizează politica bugetar-fiscală și vamală pentru 2025), excluderea din lista autovehiculelor care vor fi supuse TVA-ului din 2026 a celor electrice.
Autorul proiectului de lege a respins însă cererea.
Conform AmCham Moldova, prin Legea nr. 212/2023 care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2026, autoturismele și alte autovehicule, indiferent de tipul de propulsie, vor fi supuse TVA-ului de 20%, urmând a fi impozitate conform principiului general.
La fel, de la 1 ianuarie 2026, taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehicule electrice va fi apreciată în baza greutății lor.
Reieșind din aceste prevederi, AmCham Moldova constată că începând cu 1 ianuarie 2026, în Republica Moldova, vehiculele electrice nu vor mai beneficia de careva scutiri fiscale (atât la import, cât și taxa pentru folosirea drumurilor). În corespundere cu acest fapt, consideră necesară elaborarea inițiativelor
de stimulare a investițiilor și economiei verzi, prin oferirea stimulentelor financiare și reglementarea pe viitor a scutirilor de impozite și taxe pentru achiziționarea de vehicule electrice de către mediul de afaceri,
dar și persoane fizice, fapt care va permite schimbarea parcului auto cu autoturisme fără emisii de CO2.
În replică, Ministerul Finanțelor a declarat: Nu se acceptă, în vederea asigurării aplicării uniforme a principiului echității fiscale în cazul utilizării infrastructurii drumurilor.
Cu o propunere a venit și Ministerul Energiei…
De scutire de taxe vamale la:
- importul acumulatoarelor electrice de la poziția tarifară 8507 30 – 8507 80 (nichel-cadmiu, nichel fier, ioni de litiu, etc) destinate instalării de către consumatorii casnici pentru stocarea energiei produse din surse regenerabile;
- importul instalațiilor de încărcare a acumulatoarelor mașinilor electrice de la poziția tarifară 8504 40.
Argumentele Ministerului Energiei: O astfel de modificare ar contribui semnificativ la reducerea consumului de combustibil la nivel național. Reducerea numărului de mașini cu ardere internă în orașele mari ar avea un impact major asupra poluării sonore și a aerului, diminuând astfel efectele negative asupra mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea, ar facilita îndeplinirea obiectivelor stabilite la nivel național conform Planului Național Integrat privind Energia și Clima 2025-2030, care prevede creșterea ponderii consumului de energie electrică în sectorul transporturilor cu 4%.
Eliminarea taxelor vamale pentru importul echipamentelor destinate instalării de către consumatorii casnici pentru stocarea energiei produse din surse regenerabile, ar sprijini dezvoltarea infrastructurii necesare pentru adoptarea surselor de energie verde, în același timp dezvoltarea infrastructurii publice și private necesare pentru instalarea acestor echipamente , ar permite populației să instaleze acumulatoare pentru stocarea energiei produse din surse regenerabile, reducând astfel considerabil costurile de încărcare a vehiculelor electrice.
Răspunsul Ministerului Finanțelor: Nu se acceptă acordarea facilităților vamale în contextul în care din punct de vedere a administrării vamale va fi dificil urmărirea destinației finale a mărfurilor importate. Totodată, se consideră fezabil înaintarea unei inițiative de susținere a consumatorilor casnici care optează
pentru energia regenerabilă, prin implementarea unui mecanism de subvenționare sau restituire a targetată.
Cmentariile sunt închise