Analiză: Bateriile pentru vehiculele electrice devin mai ieftine și mai durabile

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Bloomberg Hyperdrive, o divizie a agenției globale de știri, specializată în vehicule electrice, a publicat noi calcule privind costul actual al bateriilor.

Conform cercetării, prețurile celulelor bateriilor au scăzut simțitor doar în ultimul an. Acest lucru s-a datorat în primul rând creșterii producției acestor componente, adică unui efect de volum. În plus, a contribuit și scăderea prețurilor la unele metale brute.

Bloomberg Hyperdrive, o divizie a agenției specializată în vehicule electrice, a publicat noi calcule privind costul actual pentru bateriile electrice.
FOTO: Kiyoshi Ota/Bloomberg

În prezent, prețul mediu unitar al bateriilor este de 115 dolari per 1 kWh, cu 20% mai mic decât în 2023. În același timp, pentru ca prețul unui vehicul electric să fie egal cu prețul unui model pe benzină din aceeași clasă, este necesar să se atingă nivelul de 100 de dolari per 1 kWh.

Acest lucru s-a întâmplat deja în China, unde vehiculele electrice cu baterii sunt vândute la prețuri comparabile cu cele ale mașinilor pe benzină. Va fi nevoie de mai puțin de un an pentru a ajunge la această valoare la nivel mondial și va fi posibil numai dacă autoritățile din diferite țări nu împiedică procesul!

Ideea este că, odată cu schimbarea forțelor politice, subvențiile și stimulentele pentru mașinile electrice pot fi micșorate mai mult sau chiar eliminate. Acest lucru, respectiv, va duce la o scădere a vânzărilor, iar producția în masă de baterii este aspectul care contribuie la scăderea prețului acestora.

Experții Bloomberg au calculat că, dacă nu vor exista schimbări semnificative în politica care favorizează mașinile electrice, atunci, până în 2030, costul specific al bateriilor va scădea la 69 de dolari pentru 1 kWh! Acest lucru va face ca mașinile electrice să fie mai ieftine decât cele cu motoare cu combustie.

În context

Aproape simultan, oamenii de știință de la Universitatea Stanford-SLAC au ajuns la un alt rezultat curios: utilizarea bateriilor în mașinile electrice le prelungește durata de viață în comparație cu bateriile din electrocasnice sau gadgeturi. Această concluzie se bazează pe teste.

Adevărul este că, în prezent, durata de viață aproximativă a bateriilor este calculată pe baza testelor medii ale bateriilor universale, care presupun încărcarea și apoi descărcarea uniformă. Cu toate acestea, conform testelor Stanford-SLAC, ciclurile de încărcare-descărcare de scurtă durată (de exemplu, în timpul accelerării și frânării cu regenerare) prelungesc durata de viață a bateriei cu până la 40%.

Vezi și: Ford Otosan a inaugurat o linie de asamblare a bateriilor pentru mașini electrice în România

Cmentariile sunt închise