Analiză: În ce măsură accelerează vehiculele electrice sfârșitul erei petroliere
Exista multă agitaţie în cadrul conferinţei recente ONU privind schimbările climatice (COP28) de la Dubai privind ritmul lent al reducerii consumului de combustibili fosili pentru a lupta contra schimbărilor climatice. Dar un lucru pozitiv pe care delegaţii l-au putut sublinia îl reprezintă creşterea flotei de vehicule electrice (EV) pe plan global, în contextul cererii ridicate, se arată într-o analiză a Reuters.
Majorarea vânzărilor EV din ultimii ani au determinat analiştii să-şi accelereze proiecţiile pentru momentul când folosirea ţiţeiului pe plan global va ajunge la apogeu, deoarece subvenţiile publice şi îmbunătăţirea tehnologiei ajută consumatorii să-şi depăşească reticenţele provocate de preţurile ridicate pentru automobilele pe baterii, susţin experţii din industrie.
IEA, Agenţia Internaţională a Energiei (principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state), se aşteaptă ca la finalul deceniului consumul mondial de petrol să ajungă la apogeu, la un nivel de 103 milioane de barili pe zi (bpd), după ce a făcut în mod regulat ajustări la previziunea sa din 2017, conform căreia nivelul de vârf de 105 milioane bpd va fi atins în 2040.
„Atuul îl reprezintă sprijinul politic pentru trecerea la electrificare, ceea ce reduce substanţial cererea de petrol în sectorul transporturilor, care a fost motorul cheie al creşterii cererii globale de petrol”, a apreciat Apostolos Petropoulos, specialist în energie în cadrul IEA.
În același timp, gigantul energetic BP a îmbunătăţit estimările privind vârful cererii globale de petrol, în timp ce guvernele din Statele Unite şi China – cei mai mari utilizatori mondiali de petrol – au redus estimările privind consumul lor intern.
Sectorul transporturilor este responsabil pentru aproximativ 60% din cererea globală de petrol, doar SUA consumând aproximativ 10%, conform IEA. Acest procent ar urma să scadă, IEA estimând că folosirea EV va reduce cu aproximativ cinci milioane de barili pe zi cererea globală de petrol până în 2030.
Vânzările globale de vehicule electrice reprezintă acum aproximativ 13% din totalul vânzărilor auto şi vor creşte probabil la 40%-45% din piaţă până la finalul deceniului, conform IEA, datorită subvenţiilor şi standardelor stricte de eficienţă.
Printre cele mai recente subvenţii se află Programul american de investiţii (Inflation Reduction Act, IRA), un pachet de 369 de miliarde de dolari, care prevede distribuirea de subvenţii pentru industriile verzi, precum fabricarea de baterii pentru vehiculele electrice sau producţia de panouri solare. În funcţie de anumite cerinţe, programul american de subvenţii a ajutat la reducerea costurilor EV între 3.750 şi 7.500 dolari.
Şi costurile cu bateriile pentru EV au scăzut, în contextul declinului preţurilor unor materii prime, cum ar fi litiul. Deşi cifrele sunt impresionante, IEA susţine că vânzările de vehicule electrice vor trebui să fie chiar mai ridicate – de 70% din piaţă până în 2030 – pentru menţinerea obiectivului Acordului de la Paris de limitare a încălzirii globale.
Producătorii EV, inclusiv General Motors, Ford şi Stellantis, au întârziat în ultimele săptămâni planurile de a accelera producţia, pe fondul majorării costurilor cu forţa de muncă şi al semnelor că dobânzile mai ridicate încetinesc creşterea în SUA. Pe termen mai lung, scăderea costurilor pentru bateriilor folosite la vehiculele electrice sporesc optimismul analiştilor.
Rata viitoarei adoptări EV va depinde semnificativ de preţul vehiculelor electrice şi disponibilitatea staţiilor de reîncărcare, conform experţilor din industrie. China are avantaje pe ambele segmente.
Preţul mediu al unui vehicul electric în China era de 31.165 euro (33.964 dolari) la mijlocul lui 2023, conform firmei de cercetare a pieţei JATO Dynamics. Cel mai ieftin EV din statul asiatic era cu 8% mai ieftin decât cel mai ieftin model echivalent alimentat pe benzină, pe fondul subvenţiilor masive şi al disponibilității metalelor rare, care sunt cruciale în producţia EV. Vehiculele electrice au o cotă de piaţă de aproximativ un sfert în China, iar ţara ar urma să conducă creşterea globală.
În contrast, în SUA, preţul mediu al unui vehicul electric depăşeşte 53.000 dolari, conform datelor companiei Kelley Blue Book, cu aproximativ 5.000 dolari mai mult decât o maşină alimentată pe benzină.
Statele Unite sunt mult în urma Chinei în privinţa numărului total al staţiilor de reîncărcare publice. Datele publicate în octombrie arată că SUA aveau aproximativ 52.000 staţii de reîncărcare publice, Europa aproximativ 400.000 şi China aproximativ 1.2 milioane.
Chiar în aceste condiţii, IEA se aşteaptă ca EV să reprezinte până la 50% din maşinile noi înmatriculate în SUA, până în 2030.
Cmentariile sunt închise