ANRE anunţă că a intervenit de urgență la prețurile en-gros la produsele petroliere

Astăzi, 16 iulie 2021, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat în ședință publică modificarea Hotărârii Consiliului de Administrație al ANRE nr. 254 din 14.06.2021.

Decizia prevede modificarea valorilor marjelor la comercializarea cu ridicata a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, pentru semestrul doi al anului 2021. Astfel, pentru o tonă de benzină sau motorină importată, marja comercială va fi cu 380 de lei mai mare, iar în cazul gazului lichefiat se va majora cu 150 de lei.

ANRE promite că decizia aprobată astăzi NU va influența creșterea prețurilor cu amănuntul la produsele petroliere, prețul la pompă fiind calculat în baza parametrilor stabiliți anterior!

Intervenția ANRE survine ca urmare a crizei regionale pe piața produselor petroliere și necesității asigurării sectorului agricol, companiilor de transport și participanților pieței de vânzări cu amănuntul care nu dispun de licențe pentru importul produselor respective.

Modificarea a fost aprobată în urma unei runde de consultări publice asupra proiectului în cauză cu participarea părților interesate și a fost operată cu scopul de a evita o destabilizare pe piața produselor petroliere din Republica Moldova. Decizia a fost aprobată în regim de urgență, este una pe termen scurt, ulterior fiind necesară revizuirea Legii privind piața produselor petroliere nr.461/2001, modificată recent prin Legea nr. 54/2021.

Suplimentar, ANRE a atenționat că în comportamentul unor participanți din piața produselor petroliere, în ultimele săptămâni, se atestă mesaje cu caracter tendențios, existând bănuieli rezonabile de a le încadra într-un boicot organizat care are drept scop destabilizarea situației economice din țară. Mai mult decât atât, prin răspândirea în mass-media a unor informații denaturate și sesizarea efectuată ieri către Procuratura Generală și alte autorități publice, un participant din piața cu amănuntul a efectuat o tentativă de a bloca ședința de astăzi.

Acțiuni similare, care se suprapun cu cele ale companiilor petroliere menționate mai sus, pot fi observate și din partea unor așa-numiți experți, care lansează în public mesaje conținând informații false sau analize care par să fie făcute la comandă.

Vezi şi: Alertă? Cel puţin într-o reţea de benzinării din Moldova nu se dau mai mult de 10 litri per autoturism

ANRE consideră că asemenea fenomene nu pot fi tolerate și urmează să fie examinate de instituțiile cu atribuții și responsabilități în domeniu. Codul Penal al Republicii Moldova conține încadrări juridice pentru denunț fals sau plângerea falsă, care se face cu scopul de a-l învinui pe cineva de săvârşirea unei infracţiuni, sau plângerea cu bună ştiinţă falsă despre săvârşirea unei infracţiuni, făcută unui organ sau unei persoane cu funcție de răspundere.

ANRE va continua să monitorizeze evoluțiile în procesul asigurării Republicii Moldova cu produse petroliere și va interveni prompt în caz de necesitate.

Vezi şi: Poziția ANRE privind situația pe piața carburanților: “Metodologia cu grave erori aprobată nu a fost concepută de ANRE”

Cmentariile sunt închise