Poziția ANRE privind situația pe piața carburanților: „Metodologia cu grave erori aprobată nu a fost concepută de ANRE”

Cu referire la ultimele mesaje difuzate în public privind situația pe piața carburanților şi o eventuală criză, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a găsit benefic să facă o serie de mențiuni cu privire la câteva aspecte.

Vina pentru breșele din metodologie şi ineficienţa acesteia este pasată spre autorul proiectului metodologiei, ales în fostul Parlament din partea circumscripției uninominale nr. 47 din Transnistria.

FOTO: coindesk.com

Iată precizările ANRE:

 1. Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere a fost aprobată reieșind din prevederile Legii nr. 54/2021 pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere nr. 461/2001, inițiativa deputatului independent Alexandru Oleinic!
 2. Autorul legii a elaborat proiectul fără a recurge la expertiza Agenției și fără a ține cont de propunerile ANRE transmise Parlamentului din proprie inițiativă!
 3. Prin Legea 54/2021, Agenția a fost pusă în situația să execute într-un termen extrem de restrâns prevederile acesteia, care conțineau grave erori de ordin juridic, tehnic și conceptual!
 4. Începând cu 1 iulie 2021, prețurile maximale de comercializare a produselor petroliere sunt determinate în conformitate cu noua Metodologie a ANRE!
 5. Pe fondul creșterii continue a cotațiilor la bursele internaționale și a cursului de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA, s-a reușit ca prețurile de comercializare a produselor petroliere începând cu 14 iunie curent să rămână neschimbate, ba mai mult, începând cu data de 1 iulie, contrar trendului global, prețurile din Republica Moldova ușor s-au micșorat!
 6. Totodată, pentru a elimina carențele admise în Legea nr. 54/2021, ANRE definitivează un set de propuneri pentru ajustarea Legii privind piața produselor petroliere nr.461/2001 și a cadrului normativ conex, care urmează să fie examinat prioritar și aprobat într-un termen cât mai scurt posibil de către noul Parlament ales!

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va întreprinde în continuare toate eforturile necesare pentru a nu admite perturbarea activității sectorului petrolier și va asigura un echilibru eficient între interesele companiilor și cele ale consumatorului final.


Iar cu câteva zile mai devreme, după ce am scris din sursele proprii de informaţii că în unele staţii de alimentare cu carburanţi nu se mai găseşte benzină scumpă, ANRE a reacţionat în felul următor:

 1. Operatorii pieței produselor petroliere activează în regim obișnuit și actualmente își ajustează politicile comerciale la noile prevederi ale Legii nr. 461/2001 cu privire la piața produselor petroliere și ale Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.
 2. Statistica privind cantitățile importate de carburanți în Republica Moldova se încadrează în limitele obișnuite și nu prezintă semne de risc!
 3. Cantitățile totale de produse petroliere aflate în stocuri sunt suficiente pentru a acoperi integral necesarul tuturor categoriilor de consumatori!
 4. ANRE asigură public toți participanții pieței cu informații necesare pentru o cunoaștere exactă a nivelului maximal permis al prețurilor.
 5. Agenția va continua monitorizarea situației și la necesitate va interveni cu întreg instrumentarul disponibil pentru a nu admite crearea de penurii sau abateri pe piața produselor petroliere.

Cmentariile sunt închise