ANRE explică din nou că nu poartă nicio vină de scumpirea prețurilor carburanților

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În contextul exercițiului de monitorizare permanentă a proceselor de pe bursele internaționale a produselor petroliere, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova (ANRE) atestă un trend continuu de apreciere a cotațiilor la carburanți.

ANRE
FOTO: ANRE

Astfel, în ultima lună, cotațiile Platts la benzină au crescut cu +13%, de la 720 până la 815 $/tona. În cazul motorinei creșterea este de +15%, de la 740 până la 855 $/tona. În consecință, prețurile la carburanți s-au majorat constant ajungând până la valorile înregistrate ultima dată în intervalul lunilor octombrie-noiembrie 2023. Atunci cotațiile Platts se aflau la același nivel!

În aceste condiții, pentru ziua de mâine, 9 februarie, iată prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale:

  • 24.31 lei/litru – pentru benzina COR 95 (+4 bani);
  • 22.39 lei/litru – pentru motorina standard (+9 bani).

ANRE continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii de corectitudinea calculării zilnice a prețurilor stabilite pentru procurarea carburanților.


Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară. Deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon! Acum platforma există şi sub formă de aplicaţie mobilă!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise