ANRE reacționează la zvonurile privind nivelul scăzut al stocurilor de carburanţi şi anunţă preţurile pentru joi

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În ultimele zile în unele publicații media au apărut informații despre nivelul scăzut al stocurilor de carburanți deținute de companiile petroliere, în special de motorină. Pentru a evita speculațiile la acest subiect, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova vine cu următoarele precizări.

ANRE realizează un proces de raportare și monitorizare zilnică a nivelului stocurilor de produse petroliere deținute de către importatori la depozitele acestora, precum și în terminalul petrolier din cadrul Portului Internațional Liber Giurgiulești, preconizate pentru import în Republica Moldova.

În baza datelor actualizate zilnic, Agenția confirmă disponibilitatea în prezent a stocurilor de motorină și benzină pentru acoperirea deplină a necesităților curente de consum atât pentru persoanele fizice, cât și pentru agenții economici, inclusiv în contextul creșterii cererii sezoniere generate de începutul lucrărilor agricole.

Informația care a apărut public și care a trezit îngrijorări privind suficiența stocurilor de motorină disponibile în țară se referă la cantitățile înregistrate la sfârșitul anului trecut și nu poate fi relevantă pentru situația curentă, adică luna martie 2023.

Totodată, în baza mecanismului zilnic de plafonare a prețurilor la carburanți și urmând tendința de scădere a cotațiilor internaționale, pentru ziua de mâine, 23.03.2023, ANRE a stabilit următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

  • 24.52 lei/litru – pentru benzina COR 95 (-5 bani);
  • 21.42 lei/litru – pentru motorina standard (-13 bani).

Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon! Acum platforma există şi sub formă de aplicaţie mobilă!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/