Atât benzina 95, cât şi motorina, se scumpesc în weekend! ANRE explică de ce

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În ultimele zile, după o perioadă lungă de descreștere, evoluțiile de pe piața internațională a produselor petroliere demonstrează un proces de stabilizare cu o tendință de creștere a cotațiilor. Drept urmare, săptămâna curentă (15-21 august 2022) prețurile la carburanți au înregistrat o ușoară majorare după opt săptămâni consecutive de scădere.

În perioada respectivă, prețurile au crescut cu 8 bani/litru sau 0.3 % la benzina COR 95 și cu 29 bani/litru sau 1.1 % la motorina standard.

FOTO: iStock

Majorările înregistrate pe parcursul săptămânii curente se datorează creșterii cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol la bursele internaționale, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor.

Conform analizelor de specialitate, unul din factorii majori care afectează cotațiile este instabilitatea continuă la capitolul aprovizionării rafinăriilor cu țiței și insuficiența produselor petroliere pe principalele piețe de pe continentul european.

Pentru următoarele trei zile, 20-22 august 2022, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:

  • 25.69 lei/litru – pentru benzina COR 95 (+8 bani);
  • 25.94 lei/litru – pentru motorina standard (+16 bani).

Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata