(update) Atenţie, ceaţă! Cunoşti care este distanța optimă de frânare în dependență de starea carosabilului?

(update 14:50) Meteorologii de la Chişinău au anunţat, după ce am publicat acest articol, un Cod Galben de ceaţă, valabil de mâine, pe o mare parte a teritoriului Republicii Moldova.


(11:25) Chiar şi la această oră, pe aproape întreg teritoriul ţării, se menţine ceaţă, conform observaţiilor meteorologilor de la Chişinău. În context, recomandarea noastră, dar şi a poliţiei, este să conduceţi prudent pentru a putea anticipa unele, eventuale situaţii periculoase de risc de accidente!

Având în vedere faptul că ceața persistă în această perioadă, polițiștii recomandă tuturor participanților la trafic să respecte, cu strictețe, regulile de circulație, semnificația indicatoarelor rutiere, precum și indicațiile polițiștilor de patrulare.

  • În aceste condiţii, vă recomandăm să adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic!
  • NU folosiți telefonul, tableta sau orice altceva ce ar putea să vă fure din atenție.
  • Circulaţi cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor, mai ales când fenomenul ceţii dense este asociat şi cu un carosabil umed sau acoperit cu polei.
  • Fiți atenți la drum, în condițiile în care pietonii sunt greu de observat, mai ales pe traseele care leagă localități, iar ei se deplasează pe carosabil.
  • Ţineţi cont de faptul că, în condiţii de vizibilitate redusă, distanţele sunt mai greu de apreciat. De aceea, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea premergătoare!
  • Pentru o călătorie sigură şi pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie, îndemnăm conducătorii auto să se informeze cu privire la condiţiile de deplasare existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgă.
  • Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă, în cazul apariţiei ei.

Apropo, cunoști la ce distanță ești vizibil (dacă eşti pieton) sau este văzut un pieton de către un şofer, în funcție de culoarea vestimentației, dar și care este distanța optimă de frânare în dependență de starea carosabilului? Iată un răspuns:

Cmentariile sunt închise