Atenţie, şoferi! De astăzi se dau amenzi pentru parcarea pe trotuare fără lăsarea unui spaţiu pentru pietoni

(update 22.04.2019) Oprirea sau staționarea unităților de transport cu intrarea parțială sau în întregime pe trotuar este admisă doar în locurile special amenajate, marcate prin indicatorul rutier „Parcare” sau „Parcare rezervată”. De asemenea, și prin marcajul rutier „Linia îngustă continuă”.

De luni, 22 aprilie, intră în vigoare prevederea care obligă șoferii să respecte o distanță minimă de 1,5 metri pe trotuar pentru circulația pietonilor, transmite IPN.

FOTO: facebook.com/shizabey

Potrivit Inspectoratului Național de Patrulare, oprirea sau staționarea mijloacelor de transport pe alte porțiuni de drum, care nu sunt marcate corespunzător, chiar și cu respectarea distanței de 1,5 metri, este interzisă. Sancțiunea pe care o riscă șoferii care opresc sau staționează neregulamentar este amendă de până la 1500 de lei și patru puncte de penalizare.

Vehiculele staționate nu trebuie să blocheze accesul la scări, rampe sau planuri înclinate de bordură, destinate persoanelor cu cerințe speciale.

O analiză a INP arată că majoritatea conducătorilor auto obișnuiesc să oprească, staționeze sau să parcheze în locurile unde le este comod, în fața magazinului, în intersecții, pe trecerile pietonale, dar practic și pe scările blocului unde locuiesc sau lucrează. Aceasta creează obstacole pentru accesul pompierilor, ambulanțelor și polițiștilor, atunci când fiecare minut contează pentru salvarea unei vieți, pentru persoanele cu dizabilități locomotorii și părinții cu copiii în cărucioare, care sunt nevoiți să circule pe partea carosabilă punându-și viața în pericol.

Potrivit datelor INP, pe parcursul anului trecut, peste 8400 de șoferi au fost sancționați pentru staționare sau parcare neregulamentară, iar în primele trei luni ale anului curent, peste 540 de șoferi s-au ales cu procese-verbale. Cifra este cu circa 75% în scădere comparativ cu perioada analogică a anului precedent.


(update 15.03.2019) Ca urmare a mediatizării informației privind ultimele modificări ale Regulamentului Circulației Rutiere la compartimentul “Opririi și staționării voluntare a unităților de transport” și a percepției eronate de către șoferi a noilor modificări, Inspectoratul Național de Patrulare vine cu următoarele precizări:

Oprirea sau staționarea unităților de transport cu intrarea parțial sau în întregime pe trotuar este admisă doar în locurile special amenajate, marcate prin indicator rutier “parcare” sau “parcare rezervată” precum și prin marcajul rutier “linia îngustă continuă”, însoțite de panourile adiționale care indică modalitatea de poziționare a vehiculului, cu respectarea distanței minime de 1.5 metri predestinate circulației pietonilor. Totodată, vehiculele staţionate nu trebuie să blocheze accesul la scări, rampe sau planuri înclinate de bordură, destinate persoanelor cu nevoi speciale.

Astfel, oprirea sau staționarea mijloacelor de transport pe alte porțiuni de drum care nu sunt marcate corespunzător, chiar și cu respectarea distanței de 1.5 metri, va atrage după sine răspunderea contravențională conform art. 238 al.2 prin aplicarea unei amenzi de până la 1.500 de lei și 4 puncte de penalizare.


Decis de Guvern! Mașinile vor putea fi parcate pe trotuare doar lăsând 1.5 metri pentru pietoni

Parcarea mașinilor pe trotuare va fi permisă doar lăsând cel puţin 1.5 metri pentru circulaţia pietonilor, astfel încât să nu fie create obstacole pentru deplasarea persoanelor cu dizabilități, persoanelor care au cărucioare sau oamenilor în etate.

Modificările respective la Regulamentul circulației rutiere au fost aprobate astăzi de Executiv.

Vezi şi: Planul de reabilitare a infrastructurii rutiere din Chişinău pentru 2019. Se vor amenaja şi 2500 locuri pentru parcare

Totodată, vehiculele staţionate nu trebuie să blocheze accesul la scări, rampe sau borduri, destinate persoanelor cu deficienţe locomotorii.

Implementarea acestor măsuri va spori accesibilitatea trotuarelor şi a căilor pietonale, în special în localitățile urbane aglomerate.

O practică similară este aplicată și în statele membre ale Uniunii Europene. Spre exemplu, în Slovacia și Polonia parcarea pe trotuare este permisă doar dacă este lăsat cel puțin 1.5 metri pentru circulația pietonilor, iar în România această distanță nu poate fi mai mică de un metru.

Vezi şi: (video) Cel mai ciudat loc de parcare din lume? De ce utilizatorii nu trag frâna de mână la maşini

Vezi mai multe detalii din documentul ataşat:

[embeddoc url=”https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/intr05_191.pdf” download=”none”]

Cmentariile sunt închise