Atenţie, vremea se schimbă brusc peste câteva ore! Lapoviţă şi straturi de zăpadă de peste 30 de cm

Meteorologii au emis astăzi, 9 ianuarie, Cod Galben de condiţii complicate ale vremii, în legătură cu ieșirea ciclonului sudic. Avertizarea meteo intră în vigoare de mâine, 10 ianuarie, și va fi valabilă până vineri inclusiv.

În perioada menționată pe teritoriul țării se prevăd condiții meteo complicate: vor cădea precipitații puternice (15-20 l/m², izolat de până la 25 l/m²) pe 10 ianuarie predominant sub formă de zăpadă, în jumătatea de sud sub formă de ploaie și lapoviță, iar pe 11 ianuarie sub formă de zăpadă.

Temporar va viscoli, se vor forma pe drumuri troiene, iar pe firele electrice și crengi depuneri de lapoviță și polei! Vântul nord-vestic se va intensifica pe 11 ianuarie de până la 15-20 m/s.

Portalul meteorologic Ventusky din Republica Cehă confirmă prognoza sinopticienilor de la Chişinău şi mai adaugă că în ziua de vineri, când ciclonul îşi va face simţită prezenţa în ultimele momente de trecere peste Republica Moldova, straturile de zăpadă depuse, pe alocuri, vor depăşi peste 30 de cm.

În context, Inspectoratul Naţional de Patrulare vine cu o serie de recomandări şi îndeamnă șoferii care vor porni la drum în această perioadă ca să fie vigilenți și să țină cont de următoarele:

  • să circule, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă;
  • să folosească luminile de întâlnire atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, pentru a reduce riscul producerii accidentelor rutiere;
  • să țină cont de faptul că atunci când afară este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat;
  • în caz că rămâneți în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie instalate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.

Totodată, şoferilor care pornesc la drum lung în aceste zile li se recomandă să aibă rezervorul mașinii plin, apă pentru 24 de ore, alimente, o pătură caldă, termos cu ceai, telefonul încărcat și, evident, trusa medicală.

Pentru a nu avea de suferit, Inspectoratul Național de Patrulare solicită respectarea recomandărilor înaintate iar, în caz de necesitate, apelați la cel mai apropiat echipaj de patrulare sau sunați la 112.

Vezi şi: Recomandăm! Înainte să te porneşti la drum prin Moldova, utilizează acest instrument

Dacă ciclonul tot vine din sud, în mod surprinzător, iată ce s-a întâmplat în Grecia în ultimele ore. Totodată, a nins şi mai ninge puternic în Austria, unde pe alocuri stratul de zăpadă poate depăşi trei metri!

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/