Autorităţile din Qatar au găsit o metodă neobișnuită de a proteja asfaltul împotriva temperaturilor înalte

Autoritățile statului Qatar au găsit o modalitate neobișnuită de a combate înfierbântarea asfaltului şi respectiv a deteriorării în scurt timp datorită acestui fenomen. Străzile centrale din capitala Doha au început să fie vopsite cu vopsea de culoare albastră deschisă!

Potrivit experţilor din domeniu, culoarea originală permite micșorarea evaporării, extinde durata de “viaţă” a carosabilului și reduce temperatura drumurilor cu 15-20 grade.

FOTO: qatarliving.com

Informaţiile din presa locală ne spun că ideea de a vopsi asfaltul cu vopsea albastră le-a fost dată angajaților Direcţiei care se ocupă de lucrări de infrastructură de urbaniști din Japonia.

Până în prezent, doar o singură stradă chiar din inima oraşului Doha a fost vopsită în culoarea strălucitoare. Pe aceasta nu cade nici o umbră, iar pe timp de vară temperatura asfaltului poate ajunge chiar la 50 de grade Celsius.

În cazul în care experimentul va fi considerat unul de succes, culoarea albastră a asfaltului poate deveni un semn distinctiv, o carte de vizită a tuturor oraşelor arabe din zonă.

Cu toate acestea, autoritățile nu se vor grăbi să vopsească toate străzile din Doha în cel mai scurt timp. Timp de un an şi jumătate se vor face observaţii în privinţa schimbului de temperatură, după care va fi luată o decizie finală.

Ideea de a vopsi asfaltul nu este una nouă în lume, însă este folosită rar în scopuri cu adevărat eficiente. De exemplu, în 2016 am aflat că în Islanda o şosea a fost vopsită în trei culori pentru a păstra fauna locală.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/