Benzina 95 se ieftineşte, iar motorina trece de 32 lei pentru un litru. Se prognozează o temperare a pieței petrolului

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Agenția Internațională pentru Energie în ultimul său raport lunar din 15 iunie privind piața petrolului, menționează despre posibila reechilibrare a situației din acest sector către a doua jumătate a acestui an, în special datorită creșterii ofertei OPEC+ și eliberării de rezerve strategice, împreună cu creșterea temperată a cererii de petrol.

Capacitatea globală de rafinare a petrolului este programată să se extindă cu 1 mb/zi în 2022 și 1.6 mb/zi în 2023. Cu toate acestea, se așteaptă ca piețele produselor să rămână restrânse, cu o preocupare deosebită pentru aprovizionarea cu motorină și combustibili pentru aviație (kerosen).

După șapte trimestre consecutive de extrageri considerabile de stocuri, încetinirea creșterii cererii și o creștere a ofertei mondiale de petrol, până la sfârșitul anului, ar trebui să ajute piețele mondiale de petrol să se reechilibreze. Totuși, AIE menționează în Raport că aceste așteptări s-ar putea dovedi de scurtă durată, pe măsură ce sancțiunile mai dure împotriva Rusiei vor intra deplin în vigoare, iar cererea de petrol din China își va reveni în urma ridicării restricțiilor generate de COVID-19.

În același timp tendințele curente de pe piața europeană arată un nivel tot mai ridicat al cererii, în special pentru motorină din cauza dependenței de livrările din Federația Rusă. Reamintim că până la declanșarea războiului din Ucraina, importurile din Rusia reprezentau aproximativ 15% din consumul de motorină al Europei. La toți acești factori se adaugă și o scădere de procesare din centrul Europei generată de incidentul mecanic de la o unitate de distilare a țițeiului de la rafinăria Schwechat (Austria), fapt care a impus ca guvernul Ungariei să recurgă la eliberarea unei părți din rezervele strategice, conform Reuters.

În consecință în cadrul ultimelor sesiuni de la burse, se atestă tendința atipică de depășire a cotațiilor Platts la motorină pe cele de la benzină. O situație similară a fost înregistrată la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie, atunci când prețurile la motorină chiar au depășit prețurile pentru benzină. Pentru comparație, dacă la 1 iunie, cotația Platts la benzină era mai mare decât cotația la motorină cu 99 $/tona, atunci la data de 15 iunie, cotația la motorină a depășit cu 42 $/tona pe cea de la benzină.

Reieșind din nivelul cotațiilor Platts la produsele derivate din petrol înregistrate la bursele internaționale în ultimele 14 zile, pentru data de 17.06.2022, sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard în Republica Moldova:

  • Pentru benzina COR 95 – 33.80 lei/litru (-10 bani);
  • Pentru motorină – 32.24 lei/litru (+30 de bani).

Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/