Bogaţii Rusiei au început să-şi cumpere câte cel puţin două automobile scumpe identice

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Pe fondul retragerii în masă a mărcilor auto occidentale de pe piața rusă și a interzicerii importului de bunuri de lux, rușii bogați au început să-şi aducă mașini de lux prin diverse scheme “gri”, iar modelele sunt cumpărate cel puţin în perechi, ținând cont de deficitul de părţi componente/piese. 

Având în vedere lipsa de piese importate, producția de mașini a fost unul dintre sectoarele cele mai afectate în Rusia, fiind în scădere cu aproape 80% în septembrie, comparativ cu aceeași lună a anului precedent, potrivit serviciului rus de statistică de stat Rosstat. Criza a determinat guvernul local să slăbească unele cerințe de siguranță în timpul verii pentru sisteme ABS și perne de siguranță, de exemplu.

Atât de mulți producători și vânzători de automobile occidentali și-au vândut afacerile rusești, încât doar 14 au rămas pe piață pentru cumpărătorii ruși, potrivit unei analize din industrie publicată în decembrie. Practic toate sunt chinezești, cu excepția a trei mărci autohtone, inclusiv Lada.

Potrivit Financial Times, care citează un miliardar apropiat de Kremlin, potențialul profit din contrabandă este acum atât de mare încât mărfurile scumpe vor continua să intre în țară, vor ajunge întotdeauna, în ciuda oricăror sancțiuni.

Sursa a declarat publicației că vara aceasta urma să cumpere un anume Mercedes, dar nu a găsit ceea ce căuta, și a luat în schimb două modele Maybach identice. Dacă unul se va strica, va folosi a doua mașină sau, după caz, a doua va servi drept sursă de piese originale pentru prima.

Pe termen mediu, este posibil ca sancțiunile internaționale să îndepărteze economia Rusiei cu ani în urmă. Consumatorii vor fi forțați să se reajusteze la o gamă mai limitată de bunuri și o calitate slabă a produselor, care ar putea fi ecoul privațiunilor din perioada sovietică târzie.

„Viața va fi mai simplă și vor fi mai puțini bani. Oamenii se vor descurca cu mai puțin. Va fi mai multă hârtie în cârnați. Va fi așa timp de 15-20 de ani, cu excepția cazului în care [președintele Vladimir Putin] moare. Practic, nimic nu se va schimba”, a spus un oligarh rus care se află sub sancțiuni.

În cele din urmă, viitorul economic pe termen lung al Rusiei depinde de faptul dacă Moscova va putea produce rapid alternative interne la bunurile străine pe care nu le mai poate accesa sau de a-și procura analogi din țări „prietenoase” precum China. Acolo unde aceste două opțiuni sunt insuficiente, contrabanda va fi la ordinea zilei.

În cea mai mare parte, în prezent, contrabandiștii ruși cumpără bunuri prin companii-paravan înființate în Europa, fără nicio legătură vizibilă cu Rusia. Produsele sunt apoi trimise în camioane din UE către una dintre țările din fosta Uniune Sovietică, care împărtășesc o uniune vamală cu Rusia, cum ar fi Kazahstanul sau Armenia.

În cele din urmă, se găsesc rute pentru a le introduce în Rusia, dar, ca și în cazul multor alte bunuri importate, este semnificativ mai costisitor pentru cei care le fac comanda.

Cmentariile sunt închise