Bornă istorică pentru Skoda: 15 milioane de maşini produse din 1905 la fabrica principală

Skoda Auto sărbătorește un eveniment foarte special în orașul său natal. Mașina cu nr. 15 milioane produsă la fabrica principală a mărcii din Mlada Boleslav a părăsit linia de asamblare acum câteva ore. Modelul de referință este un Skoda Enyaq iV în Arctic Silver Metallic.

Aproape două-treimi din stocul global de mașini Skoda provin anume din uzina din Mlada Boleslav!

Producția auto din Mlada Boleslav datează de la compania Laurin & Klement, care a devenit ulterior Skoda auto. În 1905, fondatorii Vaclav Laurin și Vaclav Klement au decis să înceteze construcția de biciclete și să se concentreze în totalitate pe producția de motociclete și automobile. Sălile istorice ale fabricii din care s-a lansat primul automobil al companiei, Voiturette Type A, mai stau în picioare şi astăzi: au găzduit Muzeul Skoda de câțiva ani.

De cealaltă parte a drumului se află uzina modernă, unde aproximativ 29.100 de angajați produc în prezent șase serii de modele: Fabia, Scala, Octavia, Kamiq, Karoq şi Enyaq iV. Această inovație reflectă modernizarea continuă a platformelor sale de producție.

Accentul este pus pe practicile din industria 4.0, proiectele de digitalizare și automatizare. Chiar înainte de crearea liniei de producţie comune pentru modelele pe bază de platformă MQB și MEB, de exemplu, producătorul a comandat un atelier de vopsire ultramodern cu o capacitate de până la 168.000 de corpuri, creând peste 650 de noi locuri de muncă în acest proces.

La începutul anului 2021, Skoda Auto a deschis o nouă sală pilot centrală la sediul său corporativ pentru lucrări pe vehicule pre-serie. Cu puțin timp înainte, centrul pentru construirea suporturilor de testare și a prototipurilor a intrat în funcțiune.

În plus față de vehicule, Skoda Auto produce și motoare, transmisii manuale și osii MQ100 și MQ200 în Mlada Boleslav, precum și baterii de înaltă tensiune pentru modelele plug-in hybrid ale mai multor mărci ale VW Group! În februarie 2021, cea de-a 100.000-a baterie a părăsit linia de producție.

Creșterea fabricii principale a Skoda Auto și reperul de 15 milioane de vehicule sunt strâns legate şi de intrarea mărcii în Grupul Volkswagen acum 30 de ani în 1991. De atunci, au fost construite peste 10.7 milioane de mașini numai în Mlada Boleslav. Parteneriatul cu jucătorul global a permis Skoda Auto să treacă de la un lider regional pe piață la un brand de volum de succes la nivel internațional.

Astăzi, fabrica Mlada Boleslav joacă un rol central în implementarea strategiei de electromobilitate a producătorului. Enyaq iV este singurul vehicul din grupul Volkswagen din Europa care este produs în afara Germaniei.

Pe lângă fabrica principală, Skoda Auto operează și propriile fabrici în Kvasiny și Vrchlabi. În Kvasiny, producătorul construiește modelele Superb, Superb iV, Kodiaq şi Karoq. Fabrica de componente de ultimă generație din Vrchlabi produce cutia de viteze automată cu dublu ambreiaj (DSG) DQ200.

Anul trecut, peste 750.000 de vehicule au ieșit de pe liniile de producție din fabricile cehe, în ciuda opririi producției legate de COVID-19. De asemenea, mașinile Skoda sunt produse în Slovacia, Ucraina, China, India și Rusia. În total, marca a produs peste 24.800.000 de vehicule în întreaga lume începând cu 1905!

Cmentariile sunt închise