(video) Premieră mondială: Noul Skoda Enyaq iV – primul SUV electric de serie al mărcii

Skoda şi-a prezentat în această seară, început de toamnă a anului 2020, în Praga, capitala Republicii Cehe, de la ora 20:00, ora Moldovei, în faţa a zeci de oaspeţi, printre care şi prim-ministrul acestei ţări Andrej Babiš, primul SUV electric numit Enyaq iV! Modelul poate fi numit primul electromobil absolut nou al mărcii, spre deosebire de Skoda CITIGOe iV, care nu este altceva decât o versiune electrică a unei maşini existente.

Producătorul ceh ne-a comunicat anterior că anume Enyaq iV, nu doar că semnifică o nouă foaie întoarsă în povestea mărcii, ci şi al 12-lea pilon care stă la baza istoriei sale, care timp de 125 de ani i-au făcut pe toţi membrii acestei familii să fie conduşi de inventivitate!

Enyaq iV semnifică şi startul electrificării în masă a tuturor produselor mărcii, dar şi digitalizării tot mai mari a acestora, după cum a afirmat şi noul şef Skoda, Thomas Schäfer, cel care a fost gazda prezentării.

https://www.youtube.com/watch?v=qJTBevWAWQU

Caracteristici cheie:

  • Cu primul SUV integral electric, Skoda creează o nouă nomenclatură care combină “E” (în ​​referință la electromobilitate) cu “Q” (care caracterizează litera finală a succesului familiei sale de SUV-uri). Denumirea mașinii electrice este derivată din cuvântul din limba irlandeză “enya”, însemnând “sursă de viață”. Enya însuși provine din cuvântul în gaelică (irlandeză veche) “Eithne”, care înseamnă “esență”, “spirit” sau “principiu”.
  • Cu o lungime de 4.685 milimetri și o lățime de 1.877, SUV-ul Enyaq iV va fi puțin mai mic decât un Kodiaq. Dar înălțimea sa de 1.618 milimetri este un semn clar că va avea calități mai dinamice. Coeficientul de rezistenţă aerodinamică îi este de 0.27 Cd. (Pentru comparaţie Kodiaq măsoară: 4.697 x 1.882 x 1.676 x 2.791 mm). Jantele disponibile variază între 18 şi 21 inci (opt modele în total, cele de bază sunt din oţel)!
  • Conceptul de design dinamic combinat cu linii puternice și suprafețe plane este ceva ce Enyaq iV împarte cu modelele Scala și Octavia. Dar proporțiile noi, făcute posibile de platforma MEB, aduc o nouă schimbare în acest limbaj de design. Cu o cabină a ocupanților mașinii mutată înainte, o parte frontală distinctivă cu grilă tipică a radiatorului într-o poziție ridicată, capotă scurtă, linii de acoperiș coborâte treptat, un ampatament lung și roți mari, proporțiile mașinii sunt complet noi.
  • Farurile şi stopurile îi sunt LED standard, primele putând fi şi unele adaptive Matrix LED, iar ultimele full LED cu semnătură luminoasă sub formă de “C”. Fiecare modul Matrix pentru faza lungă conține 24 de LED-uri, care pot fi controlate individual și permit conducătorului auto să aibă faza lungă pornită în orice moment, fără a orbi alți participanți la trafic. Dacă o cameră de sub parbriz detectează vehicule, precum și persoane și obiecte care reflectă lumina, tehnologia inteligentă de iluminare dezactivează automat segmentele individuale ale fasciculului de lumină.
  • Grila de radiator îi este frumos iluminată cu elemente LED (130 unităţi), care fac şi o legătură între cele două faruri (este o opţiune). Conceptul acestei grile împreună cu farurile Matrix LED este numit de Skoda – Crystal Face – şi mai dispune de animaţie luminoasă Coming/Leaving Home (inclusiv pentru stopurile full LED).
    • Doar Enyaq iV Founders Edition și Enyaq RS iV sunt echipate standard cu aşa numitul Crystal Face, care include o grilă uimitoare, iluminată. Pentru Enyaq 80 iV și Enyaq 80x iV este disponibilă ca opțiune. Fața cristalină a lui Enyaq iV este iluminată de 130 de LED-uri – un punct culminant al designului deja văzut în conceptul Vision iV. Founders Edition este disponibil în două variante de motor/baterie și două culori pentru caroserie. De asemenea, vine cu jante din aliaj de 21 inci, bare de protecţie în stil sport și un ecoSuite Design Selection în interior, cu piele tăbăcită în mod durabil (mai multe detalii despre ediție spre final de textul articolului).
  • La cerere, este disponibil un acoperiș glisant panoramic. Railings-urile de acoperiş, cadrele ferestrelor și cadrul grilei Skoda oferă contraste, putând fi cromate, negre mat sau negre lucioase. Paleta de culori pentru caroserie includ două standard și alte șapte nuanţe metalizate.
  • Chiar dacă e mai mic decât Kodiaq, cumpărătorii primului SUV electric de la Skoda se pot aștepta la un interior spațios, care dă impresia unei camere de zi. Acest lucru este subliniat de noul concept de interior: clienții vor putea alege din diferite versiuni și, pentru prima dată într-o mașină produsă în masă, materiale durabile precum pielea tăbăcită cu extract de măsline. Husele scaunelor, de exemplu, mai pot fi confecționate şi dintr-o combinație de 40% lână și 60% fibre din sticle de plastic reciclate.
    • Noile selecții de design (Design Selections) înlocuiesc nivelurile clasice de echipare și stabilesc noi standarde pentru interior. Fiecare selecție de design, realizată de designerii Skoda, oferă un interior de bun gust, cu un factor excepțional de senzație și caracteristici, precum şi materiale naturale, prelucrate și reciclate în mod durabil. O nouă structură mai clară a opțiunilor disponibile – zece pachete tematice (Studio, Loft, Lodge, Lounge, Suite, ecoSuite, RS Lounge, RS Suite, alături de versiuni Plus ale unora), precum și unele opțiuni individuale – face rapid și ușor de personalizat vehiculul pentru a se potrivi gustului proprietarului.
    • Acestea diferă, de exemplu, în ceea ce privește tapițeria, ornamentele decorative și tabloul de bord, precum și prin utilizarea diferitelor materiale. În plus, în funcție de selecția de design aleasă, covorașele de podea, consola centrală și iluminatul ambiental au, de asemenea, o senzație și un aspect diferit.
  • Spațiul interior generos al Enyaq iV se datorează platformei MEB, care găzduiește bateria în podeaua vehiculului, lăsând spațiu maxim posibil pentru ocupanți. Ampatamentul maşinii măsoară 2.765 mm. Iar portbagajul are un volum de 585 litri.
  • Datorită conceptului său, Enyaq iV nu are un tunel de transmisie, așa cum se găsește în vehiculele cu motor cu combustie. Designerii Skoda au folosit acest spațiu în avantajul lor pentru un nou concept de interior care include noi opțiuni de stocare inteligente. Pe lângă Jumbo Box de 6.2 litri de sub cotiera centrală, un al doilea compartiment de depozitare sub consola centrală – care este proiectat ca un pod – oferă încă 11.4 litri de spațiu de depozitare.
  • Skoda a dezvoltat, de asemenea, o nouă caracteristică Simply Clever pentru compartimentul de sub podeaua reglabilă din portbagaj: o inserție împărțită în diferite compartimente asigură faptul că elementele stocate acolo nu alunecă în timpul călătoriei. În compartimentul principal al portbagajului, soluții precum plasele SigmaQuick păstrează lucrurile curate și ordonate, fiind deosebit de ușor de deschis.
  • Printre alte caracteristici Simply Clever se numără: un Sleep package, cârlig de remorcare retractabil electric, compartiment de depozitare în ușile față cu nişte pentru umbrele, plase de portbagaj cu deschidere convenabilă, nişte parasolare retractabile pentru geamurile laterale din spate, două porturi USB-C și o priză de 230 V în partea din spate a cabinei, hayon acţionat electric cu funcţie Tip-To-Close și pedală virtuală, două buzunare de depozitare pentru smartphone-uri pe spătarele scaunelor faţă, măsuţe pliante pe spătarele scaunelor faţă, podea falsă ajustabilă în portbagaj, suport de tichete pe montatul A din partea şoferului, suporturi de sticlă de 1.5 litri pe uşile faţă/spate, sistem electric de blocare a scaunelor auto, o racletă de gheață cu un măsurător a adâncimii benzii de rulare a anvelopelor, etc.
  • Vehiculul oferă, de asemenea, soluții de conectivitate și infotainment de ultimă generație: şoferului i se vor afişa toate informațiile relevante printr-un monitor central de 13 inci și, dacă se dorește, printr-un head-up display cu realitate augmentată. O conexiune permanentă la Internet printr-un eSIM LTE asigură faptul că toate informațiile sunt întotdeauna actualizate.
    • Monitorul central poate fi controlat prin atingere, printr-un glisor tactil, prin gesturi multi-touch, cu mișcări ale mâinilor sau folosind asistentul vocal digital Laura.
    • Panoul de bord, cu mai multe meniuri ce pot fi comutate prin comenzi de pe volan, măsoară doar 5.3 inci!
    • Noul Enyaq iV este primul automobil Skoda care vine echipat cu un head-up display cu realitate augmentată, care proiectează informații pe două zone diferite. Pe lângă viteza curentă și indicatoarele rutiere detectate, informațiile din sistemele de asistență și instrucțiunile de navigație pot fi afișate și pe parbriz, chiar deasupra tabloului de bord, în vederea imediată a conducătorului auto. Zona de proiecție pentru realitatea augmentată este mai mare și este situată mai sus pe parbriz, în vederea clară a conducătorului auto. Acesta este îndreptat pe drumul din fața vehiculului, unde sunt afișate simboluri mai mari, cum ar fi săgețile direcționale, instrucțiuni de navigație, informații referitoare la Adaptive Lane Assist sau Adaptive Cruise Control și sunt afișate indicatoare rutiere sau avertismente. Conducătorul auto poate ajusta individual poziția zonei de afișare de pe parbriz, poate seta culoarea și luminozitatea și poate selecta informațiile care trebuie afișate în meniul sistemului de infotainment.
    • În plus față de radioul analogic, sistemul de infotainment poate recepționa, de asemenea, radio digital DAB, precum și radio pe Internet sau unul de tip hibrid. Folosind tehnologia wireless SmartLink, Android Auto, Apple CarPlay sau MirrorLink, smartphone-urile pot fi integrate fără cablu în sistemul maşinii și pot fi încărcate inductiv atunci când sunt plasate în Phone Box.
    • Un amplificator cu patru canale a câte 20W oferă sunetul audio perfect. În modelul de bază Enyaq 50 iV, care are un ecran central 10 inci cu taste tactile, acesta alimentează standard patru difuzoare. O configuraţie de opt difuzoare este disponibilă de la Enyaq 60 iV în sus. Sistemul audio CANTON cu un total de 12 difuzoare este disponibil ca opțiune
  • Noul Skoda Enyaq IV va fi oferit în cinci variante de putere şi cu trei opţiuni de baterii, fie cu tracțiune spate, fie cu tracțiune integrală, ceea ce îl va face la maxim adaptat cerinţelor clienţilor. 
    • Modelul de bază se numeşte Skoda Enyaq iV 50 – are o baterie de 55 kWh care va asigura o autonomie de până la 340 de km şi un motor electric pe puntea din spate cu 148 CP/220 Nm.
    • Următorul este Skoda Enyaq iV 60 – a primit o baterie de 62 kWh care va asigura o autonomie de până la 390 de km şi un motor electric pe puntea din spate cu practic 180 CP/310 Nm.
    • Cea mai mare autonomie, de până la 510 kilometri, va fi oferită de Skoda Enyaq iV 80. Modelul are o capacitate a bateriei de 82 kWh și un motor electric cu 204 CP/310 Nm.
  • Cele două versiuni cu tracțiune integrală vor avea, de asemenea, bateria de cea mai mare capacitate (82 kWh), dar și un al doilea motor electric pe puntea din față.
    • Skoda Enyaq iV 80X va oferi în total 265 CP/425 Nm, în timp ce versiunea Enyaq iV RS tocmai 306 CP/460 Nm. Cea mai dinamică/puternică versiune va accelera de pe loc şi până la 100 km/h în 6.2 secunde. Viteza maximă îi va fi limitată la 180 km/h.
    • Ambele versiuni cu tracțiune integrală vor avea o autonomie maximă de până la 460 de kilometri în ciclul WLTP.
  • Capacitatea de încărcare a bateriilor, în dependenţă de model, va fi de până la 125 kW, ceea ce înseamnă că timpul de încărcare necesar va fi de doar 40 de minute (10-80%). În plus, Enyaq iV este echipat cu un încărcător universal iV special, care se potrivește tuturor prizelor de încărcare convenționale.
  • În genere, Enyaq iV va putea fi încărcat în trei moduri diferite: de la o priză casnică de 230 V cu o putere de curent alternativ de 2.3 kW (soluţie convenabilă de alimentare de la domiciliu peste noapte), printr-un wallbox care oferă până la 11 kW (între 6-8 ore în funcție de dimensiunea bateriei) sau de la stațiile de încărcare rapidă DC cu o putere de încărcare de 125 kW.
  • Important! Cu o autonomie de până la 510 km în ciclul WLTP, noul Enyaq iV este proiectat pentru deplasare și acoperirea distanțelor lungi. MyŠKODA Powerpass permite utilizatorilor să-și încarce vehiculele cu ușurință folosind doar un card la majoritatea celor 195.000 de puncte de încărcare din Uniunea Europeană. Pe lângă majoritatea stațiilor publice de încărcare, acestea includ și stații de încărcare rapidă pe rutele de trafic internațional și pe drumurile principale, precum și puncte de încărcare accesibile publicului de la distribuitorii Skoda. Costurile sunt transparente și în conformitate cu standardele pieței și vor fi percepute de la client printr-o factură lunară MyŠKODA Powerpass. Cu toate acestea, în dependenţă de piaţă, acest permis este inclus în prețul de achiziție al Enyaq iV pentru primii 3 ani de proprietate!
  • Mai mult, Skoda va oferi trei versiuni ale ŠKODA iV wall box pentru încărcare la domiciliu. ŠKODA iV Charger este varianta de bază pentru utilizarea în gospodăriile private. ŠKODA iV Charger Connect are o conexiune LAN și Wi-Fi pentru a controla procesul de încărcare de la distanță prin intermediul aplicației ŠKODA Connect. Această versiune a cutiei de perete are, de asemenea, un cititor RFID care previne utilizarea neautorizată, de exemplu, în parcările rezidențiale. ŠKODA iV Charger Connect+ poate comunica, de asemenea, cu serverul prin intermediul rețelei de telefonie mobilă printr-o conexiune LTE și este echipat cu un contor de energie electrică certificat, în plus față de cititorul RFID. Acest lucru permite ca consumul de energie să fie urmărit continuu în aplicația ŠKODA Connect. Fiecare cutie de perete vine cu un serviciu de instalare, precum și suport pentru a aborda orice întrebări tehnice în avans. În plus, proprietarul își poate reîncărca SUV-ul la stațiile de încărcare rapidă folosind cablul de încărcare rapidă. Skoda, parte a VW Group, este implicată în construirea rețelei de încărcare rapidă IONITY în întreaga Europă.
  • Printre alte detalii mai aflăm că maşina electrică cea mai performantă va avea capacitatea de a tracta până la 1.200 de kg (pe un drum cu o declivitate de 12%) sau până la 1.400 de kg (pe un drum cu o declivitate de 8%).
  • În plus, pe lângă bateriile de înaltă eficienţă, maşinile vor fi echipate cu anvelope cu rezistenţă redusă la rulare.
  • O pompă de căldură, care este utilizată pentru încălzire și aer condiționat în interior, este un supliment opțional pentru SUV-ul electric. Un sistem de pompe de căldură foarte eficient comprimă agentul frigorific sub presiune ridicată. Acest lucru produce căldură, care este folosită pentru a încălzi aerul rece care pătrunde pe timp rece în mașină. În acest fel, cu aproximativ 3-4 kWh la 100 km mai puțină energie din baterie este utilizată pentru alimentarea încălzitorului de înaltă tensiune – ceea ce înseamnă că autonomia electromobilului este cu până la 30% mai mare decât la vehiculele electrice fără pompă de căldură, la temperaturi de până la -25°C.
  • Skoda va oferi clienților săi de Enyaq iV toate sistemele inovatoare și noi de siguranță și asistență. SUV-ul poate avertiza automat cu privire la coliziunile cu alte vehicule, bicicliști, pietoni și obstacole fixe, prevenind în mod ideal un accident complet sau cel puțin minimizând consecințele acestuia. Până la nouă airbag-uri protejează ocupanții în caz de accident. Proactive Crew Protect Assist pretensionează automat centurile de siguranță în timpul frânării de urgență și închide ferestrele și acoperișul glisant panoramic în cazul unei coliziuni iminente sau dacă mașina este în pericol de derapare sau răsturnare!
  • În cazul unei coliziuni iminente cu un pieton, ciclist sau un alt vehicul, Collision Avoidance Assist, de exemplu, sprijină conducătorul auto prin creșterea activă a momentului de direcție pentru a preveni accidentul folosind o manevră evazivă controlată. Atunci când virați la stânga în intersecții, Turn Assist detectează traficul din sens opus într-un stadiu incipient, avertizează șoferul și oprește automat mașina, dacă este necesar. Când se deschide o ușă, Exit Warning avertizează ocupantul dacă un alt vehicul sau un biciclist se apropie din spate. Sistemul face acest lucru acustic și vizual printr-un semnal luminos pe interiorul carcasei oglinzii retrovizoare.
  • Travel Assist cuprinde Adaptive Cruise Control, Adaptive Lane Assist, inclusiv cu recunoașterea lucrărilor rutiere, Traffic Jam Assist și Emergency Assist. Într-un nivel de configurare mai ridicat, Travel Assist poate prelua direcția laterală în spații înguste folosind informații online bazate pe clusterele de date actuale – chiar și în oraș. Adaptive Cruise Control, care în versiunea sa predictivă încorporează, de asemenea, datele de traseu din sistemul de navigație și indicatoarele rutiere, va fi, de asemenea, capabil să reacționeze la obstacolele raportate și prin intermediul datelor de trafic online.
  • Pentru a face parcarea și mai ușoară pentru Enyaq iV, Skoda a extins funcțiile Park Assist, care până acum preluase deja direcția atunci când maşina intrase și ieșise din locurile de parcare paralele și perpendiculare. În noua configurație, chiar mai inteligentă, sistemul poate, de asemenea, să frâneze automat mașina și să prevină coliziunile cu pietonii sau obiectele apărute în cale.
  • Parcarea controlată de la distanță merge cu un pas mai departe: permite șoferului să-și ghideze SUV-ul electric în locuri de parcare paralele și perpendiculare deosebit de strânse de la distanță, prin intermediul smartphone-ului și al aplicației ŠKODA Connect! Sistemul preia automat direcția și frânele.
  • Un alt lucru interesant: Park Assist are acum o funcție pentru “instruire” în arta parcării. Acest lucru permite conducătorului auto să înregistreze traseul său într-un loc de parcare frecvent utilizat, de exemplu, într-o alee îngustă și înclinată. Trebuie să facă acest lucru doar o singură dată și apoi maşina poate repeta automat acest traseu în exact același mod, în orice moment, la apăsarea unui buton! Și aici, sistemul preia direcția și frânele și previne coliziunile!

SUV-ul complet electric urmează să fie construit la uzina principală a Skoda din Mlada Boleslav, fiind primul vehicul al Volkswagen Group din Europa care va fi produs în afara Germaniei. Startul producției în serie va începe la sfârșitul anului 2020. Lansarea sa fizică pe piață este programată să aibă loc în primăvara lui 2021. Preţul de start preliminar, anunţat în cadrul prezentării, este de minim 35.000 de euro!

Chiar și echipamentul standard al lui Enyaq iV 50 este extins. Aceasta include un dual-zone Climatronic, un volan multifuncțional din piele, sistem de pornire fără cheie sub formă de KESSY GO, radio digital DAB, tehnologie SmartLink, faruri LED și o capacitate de încărcare rapidă de până la 50 kW. Atunci când Enyaq este echipat cu o baterie mai mare, echipamentul standard se extinde, de asemenea, pentru a încorpora senzori de parcare, o cameră retrovizoare sau un volan încălzit, de exemplu. În funcție de versiunea Enyaq iV selectată, echipamentul standard include şi padele în spatele volanului, utilizate pentru a selecta gradul de recuperare a energiei.

  • O ediţie specială “Founder’s Edition”, echipată cu caracteristici speciale și un aspect diferit, va fi limitată la doar 1.895 de maşini pentru a marca astfel înființarea companiei în urmă cu 125 de ani.
    • O mică plăcuţă cu numărul de ordine a maşinii în cauză se va regăsi poziționată pe volanul multifuncțional din piele. Founders Edition este disponibil ca un Enyaq 60 iV sau ca un Enyaq 80 iV cu jante din aliaj Aquarius de 21 inci, și poate fi comandat în finisaje metalice Black Magic și Arctic Silver. Acesta vine cu Crystal Face, precum și bare de protecţie în stil sport, standard.
    • Cadrul grilei Skoda, ramele ferestrelor și railings-urile de acoperiș sunt toate finisate într-un negru lucios, la fel ca și difuzorul posterior. Literele de pe hayon sunt negre, iar aripile din față poartă o insignă specială care identifică vehiculul ca fiind de ediţie limitată.
    • În interiorul ecoSuite Design Selection, benzile decorative sunt finisate în Piano Black, iar planşa de bord are un design în două tonuri. Scaunele sunt tapițate în aceeași piele de culoare cognac ca modelele cu tematică ecoSuite și au cusături decorative în nuanţă stone-beige. Covorașele negre conţin cusături maro. Alternativ, o tapițerie din piele neagră cu elemente contrastante cognac-maro este, de asemenea, disponibilă.

Prima apariţie publică a noului Enyaq iV va fi în cadrul Tour de France în calitate de centru de control mobil.

Evenimentul de prezentare în reluare, pe care vi-l recomandăm să-l urmăriţi:

Premiera mondială a noului Skoda Enyaq iV a fost un eveniment doi-în-unu. Prezentarea primului SUV electric pe baterii al mărcii a fost, pentru prima dată, flancat de un nou format virtual de evenimente online pentru toți fanii Skoda, permițându-le să participe live, fără restricții de acces. Camere controlabile individual la 360 de grade pot transmite un sentiment de a fi fizic în locul de desfășurare a evenimentului. Înainte și după livestream-ul prezentării modelului, utilizatorii se pot deplasa liber printr-un pavilion virtual Skoda (îl poţi accesa aici).

Un showroom digital permite de văzut întâi conceptul Skoda Vision iV și apoi Skoda Enyaq iV, din orice perspectivă dorită. În plus față de sesiunile de interviu în studioul live, cinematograful Skoda din acest pavilion oferă o multitudine de videoclipuri care acoperă toate aspectele companiei. În showroom-ul digital, utilizatorii mai pot vizualiza modelele selectate din cei 125 de ani de istorie a companiei. Despre 11 maşini care au stat la baza formării producătorului auto, despre care am scris anterior, poţi vedea detalii aici.

https://www.youtube.com/watch?v=IFVQHJrctNo
https://www.youtube.com/watch?v=_8VR6ieb3zM

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/