Ce se întâmplă cu Alpine și Oscar Piastri? Scenarii posibile în urma anunțurilor diferite făcute de echipă şi pilot

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Marți, 2 august 2022, va rămâne una dintre cele mai extraordinare şi bizare zile de noutăţi din istoria recentă a Formula 1, deoarece Alpine a anunțat că Oscar Piastri va concura pentru echipa franceză din 2023. Dar cu câteva ore mai târziu de la marele anunţ, tânăra vedetă a negat asta. Deci, după cum spun englezii, what on Earth is going on (ce naiba se întâmplă)?

FOTO: Formula 1

Cum s-a ajuns la această situaţie?

După ce Sebastian Vettel a pus din nou în mișcare sezonul de F1 joi, anunțându-şi retragerea sa din acest sport, colegul său campion mondial, Fernando Alonso, a dat o lovitură când a spus că a încheiat o înțelegere cu miliardarul Lawrence Stroll sâmbătă seara în Ungaria pentru a se alătura Aston Martin din 2023.

Ştirea a venit ca o găleată cu apă rece ca gheaţa turnată pe capul echipei Alpine şi a şefului acesteia. Toţi sperau că spaniolul va rămâne pentru al treilea sezon, dar nu erau pregătiți să-i ofere un contract de doi ani. Cel mai bun a fost un an cu opțiune. Dar Alonso dorea mai multă stabilitate, deoarece credea că o merită, așa că a acceptat contractul cu Aston Martin.

Directorul echipei Alpine, Otmar Szafnauer, a auzit despre asta şi a fost oarecum şocat când a văzut luni comunicatul de presă lansat de Aston Martin, în care l-a anunțat pe spaniol drept membru al echipei britanice pentru mai mulți ani, începând cu 2023. Acest lucru a lăsat Alpine cu un loc liber alături de Esteban Ocon, care este contractat până la sfârșitul lui 2024, pentru sezonul viitor.

De ce l-a anunțat Alpine pe Piastri?

Modul în care s-a jucat cu vestea despre Alonso a fost în mod evident iritant pentru Alpine. La urma urmei, aceștia i-au oferit dublului campion mondial un traseu înapoi în sport la începutul anului 2021, cu o înțelegere pe mai mulți ani, care l-ar fi văzut bucurându-se de un al treilea stagiu la baza echipei din Enstone și au simțit că este dornic să continue parteneriatul.

Dar, într-un fel, plecarea sa a făcut viața mai ușoară pentru producătorul francez. Ei au încercat să jongleze cu păstrarea lui Alonso pentru încă o perioadă, în timp ce pregăteau introducerea lui Piastri la un moment potrivit. Alpine a dorit să-i dea campionului F2 din sezonul trecut un an în altă parte pe grilă, în 2023, înainte de a-l pregăti pentru 2024. Asta s-a dovedit complicat și a însemnat că toată această saga s-a întins mai mult decât s-a sperat – ceea ce s-a dovedit enervant atât pentru Alonso, cât și pentru Piastri.

Odată cu plecarea lui Alonso, Alpine a decis să aplice în doi timpi şi trei mişcări planul B – să-l promoveze pe australian cu un an mai devreme decât era planificat. Cu toate acestea, a existat o problemă. Se crede că tânărul pilot are o opțiune în altă parte pe grilă și este mai dornic să o preia pe asta, decât să se alăture Alpine.

Dar Alpine insistă şi crede că Piastri, căruia i-a oferit sprijin financiar și un program extins de testare privată pentru a-l pregăti pentru debutul său în F1, este pilotul lor – și, astfel, l-au anunțat într-un comunicat de presă, marți după-amiază, comunicat pe care nu l-au scos nici la această oră în ciuda anunţului făcut de însuşi campionul F2. L-au plasat fără vreun citat de-al său, ceea ce de regulă se face în astfel de momente-cheie de transferuri, aceasta fiind prima suspiciune că ceva nu e în regulă. De obicei există o declaraţie din partea directorului şi pilotului, plus potențial a proprietarul echipei.

Câteva ore mai târziu, Piastri a declarat că Alpine a lansat anunțul “fără acordul său” și că “nu va pilota pentru Alpine” anul viitor. A fost un anunţ bombă şi în acelaşi timp controversat!

Deci, ce va urma în continuare?

Nu există un răspuns ușor la acest lucru. În cele din urmă, depinde de Alpine și Piastri, al cărui manager este fostul pilot Red Bull Mark Webber, să rezolve problema între ei sau să se îndrepte spre comisia de recunoaștere a contractelor FIA, care se ocupă de astfel de dispute.

Un scenariu este că ar putea rămâne la Alpine, iar echipa franceză va avea unul dintre cei mai interesanți piloți care au ieșit din formulele de juniori de când au fost promovați Lando Norris, George Russell și Alex Albon – dar vor trebui să repare o relație care a început într-o notă acră.

Un alt scenariu este că nu vor continua împreună. Alpine va trebui să revadă lista scurtă a potențialilor piloţi pentru 2023, în timp ce Piastri urmărește o cale alternativă, despre care se crede că este cu McLaren, cu rolul exact care urmează a fi determinat.

Dar dacă McLaren vrea să-l plaseze pe Piastri într-un loc de cursă, acest lucru aduce și mai multe complicații, deoarece ar trebui să găsească o modalitate de a pune capăt înțelegerii cu Daniel Ricciardo mai devreme, deoarece el are o opțiune de partea sa de a continua într-un al treilea şi ultim an, conform contractului.

FOTO: Formula 1

În forma sa actuală, Ricciardo intenționează să concureze de partea McLaren şi în sezonul viitor și se angajează să găsească soluții pentru a pune capăt parcursului său dificil de formă.

Dacă Ricciardo va părăsi totuşi McLaren, se crede că se numără pe acea listă a Alpine, astfel că s-ar marca o revenire. Australianul a concurat între 2019-2020 pentru ei când echipa era încă numită Renault. Dar rămâne neclar dacă ar vrea să rămână în Formula 1 dacă ar fi așa.

Deci sunt multe în aer chiar acum. Așteptăm următoarele mişcări…

Cmentariile sunt închise