Ce se întâmplă? Legea nu a intrat în vigoare, dar mașinile cu tehnologie mild hybrid nu mai pot fi vămuite cu -50% reducere

Se întâmplă lucruri miraculoase în ultima vreme pe partea de importuri auto în Republica Moldova. Deja cunoașteți că Guvernul a propus o aşa-zisă taxă de lux pentru mașinile cu un preț ce începe de la 600.000 de lei, cât și niște modificări ce vor afecta taxa de vămuire pentru automobilele hybrid și mild hybrid.

După cum probabil cunoașteți potrivit noilor prevederi, mașinile pur hibride nu vor mai beneficia de reducerea de -50% și vor fi vămuite cu -25% de la taxa obișnuită, pe când automobilele cu tehnologie mild hybrid nu mai sunt văzute ca mașini eficiente și se vor vămui în baza prețului standard.

Chiar dacă la această etapă propunerile formate sub forma unui proiect de lege care a și fost votat în prima lectură în Parlamentul Republicii Moldova ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020, vameșii se pare că aplică de pe acum viitoarele tarife în cazul automobilelor cu tehnologie mild hybrid.

În urma mai multor mesaje venite pe adresa redacției noastre, mai multe persoane fizice, cât și juridice, ne-au adus la cunoștință că în prezent lucrătorii vamali refuză să vămuiască automobilele cu tehnologie mild hybrid cu -50% de la tariful normal. Motivul pare a fi o decizie internă a Serviciului Vamal care iată se dovedește a fi mai importantă decât legea.

Astfel, pe parcursul acestei luni, inclusiv și unii importatori oficiali de automobile au avut camioanele blocate în vamă din cauza acestei decizii interne, iar în același timp mai multe persoane fizice la fel au avut surpriza de a ajunge în vamă cu mașinile și să li se comunice că trebuie să achite suma în baza prețului standard.

Situația este la fel de complicată și pentru cei care au automobile cu tehnologie mild hybrid rezervate peste hotare și acum sunt puși în fața faptului de a achita taxa integral, chiar dacă legea încă nu a intrat în vigoare! Însă atât persoanele fizice cât și cele juridice au ales să acționeze în judecată Serviciul Vamal, la acest moment potrivit informațiilor noastre fiind înaintate mai multe cazuri în judecată și altele urmând să fie depuse în zilele următoare.

Imediat după publicarea acestui articol, redacția AutoBlog.MD a solicitat o reacție de la Serviciul Vamal pentru a comenta cele relatate mai sus. Vom reveni cu detalii.

https://autoblog.md/constantin-mihalachi-unde-este-logica-dragi-guvernanti-de-ce-va-luati-de-hibride-cand-toata-lumea-le-promoveaza/

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/