China: Producătorii de EV-uri vând mai multe mașini cu pierderi mai mari. Războiul prețurilor își pune amprenta

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Perspectivele de profit pentru producătorii chinezi de vehicule electrice (VE) rămân îngrozitoare, chiar dacă mașinile electrice reprezintă acum mai mult de jumătate din vânzările de automobile noi în China continentală, asta în timp ce concurența brutală la nivelul prețurilor continuă.

Doar două companii locale – BYD și Li Auto – sunt profitabile, lăsând aproximativ 30 de rivali sub presiune în vederea opririi pierderilor, în ciuda previziunilor optimiste privind vânzările pe cea mai mare piață auto din lume.

FOTO: Bloomberg

Pierderi de MILIARDE

Cei trei producători de vehicule electrice care au publicat până acum rezultatele din al doilea trimestru – Xpeng, Zeekr și Leapmotor – au raportat o pierdere combinată de 42.9 miliarde de yuani (6 miliarde de dolari)!

Deși pierderea s-a redus cu 20% de la 53.5 miliarde de yuani în urmă cu un an, aceasta a provocat noi îngrijorări cu privire la faptul că reducerile suplimentare ar putea paraliza industria.

„Timpul este împotriva multor companii, deoarece acestea trebuie să supraviețuiască unui război acerb al prețurilor. Când vor rămâne fără bani pe fondul pierderilor mari, producătorii auto vor trebui să își închidă afacerile.”

David Zhang, secretarul general al Asociației Internaționale pentru Ingineria Vehiculelor Inteligente

Rata de penetrare a vehiculelor electrice în China continentală a depășit 50 % pentru prima dată în luna iulie, datorită stimulentelor guvernamentale și infrastructurii de încărcare care se extinde foarte repede, scrie ziarul South China Morning Post.

Potrivit China Passenger Car Association, luna trecută au fost livrate clienților din China continentală 878.400 de vehicule pur electrice și PHEV, cu 36.9% mai multe decât în aceeași perioadă din 2023. Acestea au reprezentat 51.1 % din totalul vehiculelor noi vândute. Astfel, peste 60% din vânzările globale de mașini electrice se fac în prezent în China.

Exemplul Xiaomi de confruntare cu un drum lung spre profitabilitate

Xiaomi, care a debutat cu succes pe piața vehiculelor electrice în martie, a declarat miercuri că va dura ceva timp până când noua sa întreprindere va genera un profit din cauza costurilor masive pentru cercetare și dezvoltare, precum și pentru marketing. Primul model de producție al companiei, SU7, este unul dintre cele mai mari succese ale anului.

Xiaomi a predat 27.307 de exemplare cumpărătorilor continentali în al doilea trimestru al anului, potrivit ultimului său raport de câștiguri. A început livrările din aprilie, automobilul având un preț de start de 215.900 yuani (27.200 euro).

Pierderile pe SU7 ar putea fi substanțiale. În aprilie, Citigroup a estimat într-un raport de cercetare că al treilea producător de smartphone-uri din țară ar putea înregistra o pierdere netă de 4.1 miliarde de yuani pe baza unui volum proiectat de 60.000 de unități în 2024. Aceasta înseamnă o pierdere de 68.000 de yuani (8600 euro) per mașină.

Xiaomi a declarat miercuri în raportul de câștiguri că țintește livrări de 120.000 de unități până în aprilie 2025.

De cealaltă parte, Xpeng, cu sediul în Guangzhou, a raportat o pierdere netă de 1.28 miliarde de yuani pentru al doilea trimestru, în scădere cu 6.6% de la o pierdere de 1.37 miliarde de yuani în primul trimestru. Veniturile au crescut cu 23,8 % de la un trimestru la altul, ajungând la 8.1 miliarde de yuani.

Iar Zeekr, producătorul de vehicule electrice premium controlat de Geely Auto, a înregistrat o pierdere netă de 1.81 miliarde de yuani în al doilea trimestru, în ciuda veniturilor trimestriale record de 20 de miliarde de yuani.

FOTO: AFP

Majoritatea producătorilor continentali de vehicule electrice, inclusiv Zeekr, au oferit reduceri pentru a atrage mai mulți cumpărători pe piața uriașă

Companiile sunt dispuse să suporte reducerile de prețuri pentru a-și atinge obiectivele de volum, potrivit Deutsche Bank.

„Acestea se confruntă cu o dilemă: fie pierd cotă de piață rămânând departe de concurența prețurilor, fie se luptă cu sarcina dificilă de a îmbunătăți performanța, în timp ce reducerile de prețuri le macină marjele de profit. Războiul prețurilor pare să fie în detrimentul tuturor producătorilor auto.”

Chen Jinzhu, CEO al companiei de consultanță Shanghai Mingliang Auto Service

În februarie, BYD, cel mai mare producător de vehicule electrice din lume, a tras prima salvă în războiul prețurilor de pe continent, reducând prețurile la aproape toate mașinile sale cu 5 până la 20%. Ulterior, prețurile a 50 de modele dintr-o serie de mărci au scăzut în medie cu 10%, a afirmat Goldman Sachs într-un raport din aprilie.

Banca americană a estimat că profitabilitatea întregii industrii chineze de vehicule electrice ar putea deveni negativă în acest an dacă BYD ar mai reduce cu încă 7% (10.300 de yuani, 1300 de euro), prețul mașinilor sale.

Producătorii chinezi de vehicule electrice, considerați a fi pe primul loc în ceea ce privește capacitățile de producție și dezvoltare la nivel mondial, au întâmpinat, de asemenea, dificultăți în susținerea vânzărilor în străinătate.

În mai, Casa Albă a anunțat o cvadruplare a taxelor pentru vehiculele electrice importate, fabricate în China, care sunt în prezent de 100%. Iar în UE au intrat provizoriu în vigoare taxe suplimentare finale cuprinse între 9 și 37.6%.

Între timp

La sfârșitul lunii iulie, Beijingul a anunțat că va dubla subvențiile acordate cumpărătorilor de vehicule electrice, la doar trei luni după ce a lansat stimulente pentru a accelera tranziția industriei auto naționale!

Consumatorii care vor înlocui o mașină veche cu motor cu combustie cu un EV pot primi o subvenție de 20.000 de yuani per vehicul (2520 euro), dublu față de cei 10000 de yuani anunțați în aprilie.

Potrivit analiștilor, creșterea preconizată a vânzărilor în urma stimulentului nu va fi suficientă pentru a susține profitabilitatea asamblorilor de vehicule electrice din cauza războiului reducerilor. Firmele care nu vor reuși să producă vehicule electrice vor fi forțate să se închidă pe măsură ce concurența se intensifică.

Cererea de mașini electrice nu ține pasul cu oferta. În plus, chiar și nivelul actual al cererii a fost atins prin scăderea prețurilor. Producătorii vând mașini electrice cu reduceri semnificative doar pentru a rămâne pe linia de plutire și pentru a nu opri producția.

Cmentariile sunt închise