(video) Cifrele generate de prima ninsoare abundentă a sezonului: Numărul mașinilor deblocate și a accidentelor

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Astăzi, după înlăturarea a practic tuturor urmărilor ninsorilor abundente care au căzut în zilele de 26-27 noiembrie, ministrul MAI a raportat cum și unde autoritățile au intervenit pentru a acorda suport cetățenilor pomeniți în nevoie, cu unele excepții tragice din păcate.

VIDEO: rlive.md

Avertizările lansate de meteorologi s-au materializat, iar prima intervenție asociată fenomenului meteorologic periculos a fost inițiată încă din dimineața zilei de 25 noiembrie în localitatea Giurgiulești din sudul țării.

La 26 noiembrie, între orele 18:00-24:00, Dispeceratul Centru a coordonat în paralel 105 misiuni de intervenție, care au dus la deblocarea a 300 de mijloace de transport și 770 de persoane. Spre sudul țării, unde ciclonul a lovit cel mai intens, au fost atrase forțele din Bălți, Ungheni, Orhei, Chișinău, iar apelurile și discuțiile radio erau suprasolicitate.

Pe multe sectoare tehnica din dotarea SA Drumuri și a primăriilor era total depășită de stratul de zăpadă, iar accesul salvatorilor a fost imposibil. În majoritatea cazurilor mașinile blocate au fost lăsate de șoferi și pasageri, iar aceștia s-au deplasat în cea mai apropiată localitate.

Situația pe drumuri:

MAI a implicat în salvarea oamenilor și deblocarea mașinilor din nămeți peste 3.000 de angajați pe întreaga perioadă critică și 506 de mijloace de transport. De asemenea, SA Drumuri a intervenit în teren cu 500 de angajați și 376 de autovehicule. Mai mult, suport a oferit și BPDS „Fulger” pe direcția Anenii Noi – Căușeni (cu un camion cu tracțiune 6×6 și două mașini de teren).

În perioada 26 noiembrie – 28 noiembrie (ora 18:00), subdiviziunile MAI implicate împreună cu drumarii au reușit să deblocheze și să tracteze 603 de mijloace de transport cu 1.522 de persoane în 22 de raioane ale țării, toate segmentele de drum însumând peste 500 km. De asemenea, în perioada menționată au fost deblocate 15 ambulanțe aflate în misiune, inclusiv cu o femeie însărcinată care a fost evacuată cu ajutorul unei autospeciale șenilate, ulterior fiind transportată la spital.

În data de 26 noiembrie 2023, din cauza acumulărilor masive de zăpadă au fost blocate 27 de drumuri principale și secundare în șapte raioane: Cahul, Cantemir, Căușeni, Leova, Ștefan Vodă, Taraclia și Ceadîr-Lunga. În data de 27 noiembrie 2023, numărul de drumuri s-au mărit, astfel s-a ajuns la 34 de  drumuri principale și secundare în opt raioane: Ștefan-Vodă, Căușeni, Cimișlia, Leova, Ștefan Vodă, UTA Găgăuzia, Basarabeasca, Cahul și Anenii-Noi.

La momentul actual, drumuri blocate, conform informațiilor operative nu sunt. La ora 6:00 toate drumurile de acces principale, secundare erau practicabile. Ultimele drumuri practicabile au fost în cinci localități din două raioane: Ștefan Vodă (satele Semionovca, Volintiri, Brezoaia, Ștefănești) și Căușeni (s. Ucrainca).

Situația la punctele de trecere a frontierei de stat: 

La moment, toate punctele de trecere a frontierei activează în regim normal, drumurile de acces către acestea fiind deblocate. Se autorizează trecerea frontierei dozată a camioanelor pentru a degaja ambuteiajele formate și pentru a exclude unele blocări în trafic, cu excepția PTF Vulcănești și PTF Cișmichioi. PTF Tudora activează. La Aeroport: nu există devieri anunțate de la programul de zbor.

Pe data de 26 noiembrie 2023, accesul la punctele de trecere a frontierei de stat a fost afectat de ninsori abundente și vizibilitate redusă. Majoritatea punctelor de trecere au funcționat în regim normal, cu excepția a 16 locații unde au funcționat pe bază de generatoare electrice. La PTF Albița, intrarea de autoturisme/camioane în RO a fost sistată o vreme pentru că traseul spre orașul Huși, jud. Bârlad a fost blocat cu autoturisme și camioane. Tot pe 26 noiembrie din cauza condițiilor meteo au fost anulate doar șase curse aeriene. 

Pe 27 și 28 noiembrie, toate punctele de trecere a frontierei activau deja în regim normal. S-a autorizat trecerea frontierei dozată a camioanelor pentru a degaja ambuteiajele formate și pentru a exclude unele blocări în trafic, cu excepția PTF Vulcănești și PTF Cișmichioi. PTF Tudora activează. Totodată aeroportul și cursele aeriene au operat în regim de normalitate.

Situația în traficul rutier:

În ziua de 26 noiembrie 2023 s-au înregistrat prin țară 85 de accidente rutiere din cauza condițiilor meteo, soldate cu 23 de persoane traumatizate și două decese. S-au efectuat și 150 de tractări de mijloace de transport (inclusiv vehicule comerciale și autocare) care au derapat de pe traseu sau au rămas blocate.

În ziua de 27 noiembrie 2023 s-au înregistrat doar trei accidente, soldate cu doar trei persoane traumatizate. S-au tractat 79 de mijloace de transport (inclusiv vehicule comerciale și autocare).

În total: IGSU a tractat 472 de mijloace de transport și a salvat 1.244 persoane; IGP a tractat 52 de autovehicule; IGPF a deblocat 18 unități de transport și a salvat 118 persoane; IGC a tractat 61 de mașini și a salvat 160 de persoane.

Cmentariile sunt închise