Cifrele zilei: Câţi producători de maşini electrice există doar în China

China și-a anunțat intențiile de a consolida industria producătoare de autovehicule electrice. Potrivit autorităților, perioada de creștere rapidă a segmentului din ultimii 10 ani a generat un număr excesiv de producători de astfel de maşini.

“Privind în perspectivă, companiile EV ar trebui să devină din ce în ce mai mari și mai puternice. Acum există prea multe întreprinderi pentru producția de vehicule electrice pe piață”, a declarat Xiao Yaqing, ministrul local al Industriei și Tehnologiei Informației, într-o conferință de presă care a avut loc astăzi la Beijing, scrie Bloomberg.

FOTO: thetimes.co.uk / NIO EP9

În contextul celor spuse, guvernul chinez va încuraja eforturile jucătorilor de pe piaţă de a se restructura și de a se uni. După declarația ministrului, acțiunile producătorilor chinezi de mașini electrice au scăzut. De exemplu, acţiunile BAIC au scăzut cu 4.6%, ale Xpeng cu 2.3%, iar ale BYD cu 1.8%.

Agenţia de presă mai scrie că numărul total al producătorilor de vehicule electrice din China a ajuns la aproximativ 300, dintre care unii sunt abia viabili! Astfel spus, autoritățile de reglementare iau în considerare stabilirea unui nivel minim de utilizare a capacității pentru industrie, iar provinciile care nu-l respectă nu vor putea aproba noi proiecte până când capacitatea excedentară nu va fi disponibilă.

“Încă de la început, aceasta a fost o problemă pentru jucătorii locali: prea multe companii împart piața, ceea ce duce la fragmentarea lanțurilor de aprovizionare ale principalelor componente. Este imperios necesar să ne concentrăm asupra câtorva producători și furnizori cheie de componente pentru vehicule electrice”, a declarat Bill Russo, fondator și CEO al companiei de consultanţă Automobility Ltd, cu sediul în Shanghai.

Creșterea rapidă a pieței chineze a vehiculelor electrice a fost facilitată de subvențiile guvernamentale care au încurajat consumatorii să treacă la un transport mai curat. Potrivit Ministerului Industriei și Tehnologiei Informației, guvernul a investit 5.1 miliarde de dolari SUA în acest domeniu între anii 2015-2020.

Vezi şi: (video) Cifra zilei: Peste 1000 de Tesla Model Y se produc zilnic la fabrica din Shanghai

Cmentariile sunt închise