Colaborarea dintre FAW și AvtoVAZ a eșuat, însă ideea de parteneriat cu chinezii este în continuare vie

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Începând cu luna iunie și până la sfârșitul lunii decembrie a anului 2023, AvtoVAZ a asamblat doar 170 de exemplare ale modelului Lada X-Cross 5 folosind fosta fabrică a Nissan Motor din Sankt Petersburg, a declarat șeful societății ruse pe acțiuni, Maxim Sokolov, jurnaliștilor. Potrivit acestuia, o parte dintre mașini au intrat în flota de serviciu a companiei, iar celelalte au fost distribuite clienților corporativi.

Sokolov a refuzat să dezvăluie destinul ulterior al proiectului. Între timp, sursele Avtopotok afirmă că subiectul asamblării automobilelor FAW a fost închis și că producția modelului Lada X-Cross 5 nu va fi reluată, deoarece compania chineză nu mai dorește să continue colaborarea cu AvtoVAZ!

Din cele 170 de exemplare, 50 au fost vândute în Moscova, iar celelalte 120 au fost transportate în Toliatti și vor fi utilizate ca mașini de serviciu. În vânzare liberă Lada X-Cross 5 nu va fi disponibil, iar de pe site-ul oficial a dispărut deja orice informație.

Cu toate acestea, ideea de a colabora cu chinezii este încă vie, iar noua strategie nu prevede folosirea mărcii Lada pentru această direcție. Recent, președintele AvtoVAZ, Maxim Sokolov, a anunțat că pentru mașinile asamblate la fabrica din Sankt Petersburg va fi creată o marcă separată. Fabrica însăși a fost achiziționată de NAMI pentru suma simbolică de un euro în februarie 2023, iar înainte aparținea companiei Nissan, care a părăsit Federația Rusă.

Deocamdată nu există informații oficiale despre noua marcă, dar la 11 ianuarie, din numele societății cu răspundere limitată care administrează fabrica, a fost înaintată o cerere de înregistrare a unui logo în baza Rospatent. Iar din 15 ianuarie, în materialele de pe site-ul oficiului de brevete, a apărut o imagine grafică în două variante – plată și în relief. Conform cererii, acestea vor fi utilizate pentru o gamă largă de produse – de la mașini și piese auto reale până la figurine de jucărie și modele de mașini în miniatură.

Ce fel de mașini vor fi acestea? Sub ce denumire vor fi produse? Deocamdată nu există răspunsuri, dar la o recentă conferință a AvtoVAZ a fost afișat un diapozitiv cu o gamă de modele viitoare. Primele vehicule ale noii mărci ar trebui să fie un crossover și un sedan din segmentele C și D, iar primul model va apărea chiar în acest an. Conform multor zvonuri, noua emblemă o vor purta automobile… Chery?!

Apropo, în 2023 în Republica Moldova au fost înregistrate doar două automobile noi marca Lada, de model Niva. Pentru comparație în 2022 au fost 11 mașini.

Vezi și:

Cmentariile sunt închise