Ultima decizie luată de AvtoVAZ după ce mărcile chineze au dat buzna pe piața sa natală

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Reuniunea anuală finală a Consiliului de Administrație al Societății pe Acțiuni AvtoVAZ a avut loc acum câteva ore la Moscova. În timpul întâlnirii, participanții săi au rezumat rezultatele înregistrate în 2023 și au conturat planuri pentru 2024.

Astfel, a devenit cunoscut faptul că, până la sfârșitul lui 2023, AvtoVAZ va ​​asigura pragul de rentabilitate și stabilitatea financiară, producând peste 374.000 de mașini marca Lada. Numărul este unul record pentru marca autohtonă în ultimii 10 ani. Performanța a fost posibilă în mare măsură în urma reluării producției familiei Vesta NG (facelift) în Toliatti.

Dar AvtoVAZ continuă să lucreze la noi proiecte. De exemplu, în decembrie, un lot-pilot al modelului electric Lada e-Largus a fost asamblat la întreprinderea mărcii din Ijevsk. Iar în următorii șase ani, compania intenționează să lanseze 12 modele noi în diverse segmente, lucru stabilit în Strategia de dezvoltare până în 2030. Aceasta include menținerea poziției de lider a mărcii Lada pe piața rusă…

Conform presei auto de specialitate din Federația Rusă, printre cele 12 autovehicule se numără: noua Lada Aura (Vesta cu ampatament lung), un crossover de dimensiuni medii bazat pe Vesta, noua familie Lada Iskra pe platforma Renault-Nissan CMF-B-LS (folosită de noile Logan, Sandero, Duster), e-Largus, un van compact pe platforma Vesta, etc. Iar așa-numitele proiectele cu parteneri vor merge pe o linie separată (mașini chineze cu rebranding Lada).

În ceea ce privește planurile întreprinderii, în 2024 se dorește atingerea unui volum de producție de 500.000 de autovehicule, lucru care va fi posibil inclusiv datorită unui program de investiții aprobat, care va depăși 40 de miliarde de ruble.

Sub presiunea sancțiunilor internaționale, AvtoVAZ mai ține să menționeze că a reușit să asigure suveranitatea tehnologică pentru mai mult de 1.200 de articole de materiale și componente critice, precum și să returneze mașinilor opțiunile pierdute anterior, componente pentru care au fost furnizate din țări așa-zis neprietenoase.

Mai este de remarcat că, în condițiile actuale, compania a reușit nu doar să mențină personalul, ci și să angajeze peste 2.500 de muncitori. În acest an, numărul de angajați ai companiei-mamă a depășit 34.500 de oameni (în întregul Grup AvtoVAZ activează 42.000 de oameni).

Deciziile de ultimă oră ale AvtoVAZ vin într-un context în care, cumulativ, mărcile chineze au preluat conducerea pe piața locală. În total, la sfârșitul anului 2023, pe piața auto din Rusia se vând peste 60 de mărci de autoturisme din China.

Cmentariile sunt închise