Condusul maşinii în timpul producerii unui cutremur de pământ. Ce (nu) ar trebui de făcut?
În această dimineaţă, cu câteva minute înainte de ora 7:00, în zona seismică Vrancea s-a produs un cutremur cu o magnitudine de până la 5.5 grade pe scara Richter, cel mai puternic din ultimii doi ani, spun specialiștii români! Evident că acesta a fost resimțit şi în Republica Moldova, de mai multă lume, pentru că a avut loc când încă mai era o linişte, când unii încă se trezeau şi rutina zilnică nu începuse în forţă.
Din cele observate, rar se întâmplă când în Vrancea au loc cutremure de peste 5 grade, însă anume acestea se simt cel bine şi este un semnal că ar putea avea loc, într-o bună zi, chiar şi unele cu o magnitudine mai mare, însă să ne ferească Dumnezeu de aşa ceva! Cutremurele pot avea loc în fiecare regiune a țării, în orice moment al anului și de obicei fără avertisment!
De cele mai multe ori cutremurele de pământ sunt prea mici pentru a le simți în timp ce conducem, dar dacă este o zguduire mare, s-ar putea să o simțim și să vedem dovezi în jur cu privire la ceea ce se întâmplă. Cutremurele durează rareori mai mult de două minute și, de cele mai multe ori, între 10-30 de secunde, dar, cu toate acestea, pot exista replici frecvente după cutremurul principal timp de câteva ore, scăzând treptat ca frecvență.
Cum îți poți da seama dacă are loc un cutremur în timp ce ești în vehicul?
- Dacă vehiculul tău deviază brusc de la curs și apoi continuă să pară că este lovit, ori una sau mai multe anvelope s-ar putea dezumfla, atunci ar fi un semn, dar acesta nu este un mod sigur de a spune.
- Dacă vezi copaci, stâlpi de curent și semafoare legănându-se, chiar dacă nu bate vânt.
- Dacă te afli într-o zonă urbană cu clădiri înalte şi observi căderi de sticlă sau obiecte de construcție.
- Dacă ţi se pare, când circuli, că praful se ridică în depărtare.
- Dacă te afli pe un drum de țară ai putea observa alunecări de teren și cum se formează crăpături în sol.
- Dacă ești aproape de epicentru, s-ar putea să auzi efectele acestuia – un zgomot cu o intensitate scăzută și unul al clădirilor sau al copacilor care scârțâie și trosnește.
Ce trebuie să faci sau să nu faci când conduci în timpul unui cutremur?
- Este important să găsești un loc sigur pentru a te opri. Cel mai sigur loc este în mijlocul unui câmp fără copaci, clădiri sau stâlpi de electricitate în jur, dar şi la distanță de vreun bazin de apă sau mare. Dacă nu este posibil de găsit rapid un astfel de loc, rămâi în mașină până când tremuratul se oprește, deoarece autovehiculul va oferi o oarecare protecție împotriva căderii obiectelor uşoare (totuși, evident, nu va oferi protecţie în caz că se prăbușește o clădire).
- Nu frâna brusc! Când te oprești brusc, riști să-i surprinzi pe alți șoferi și să provoci accidente. Frânarea bruscă poate duce la o coliziune în lanţ.
- În schimb, redu viteza treptat şi găseşte un loc liber unde să tragi pe dreapta! Oprit fiind, deconectează motorul, include frâna de parcare şi rămâi cu centura de siguranţă cuplată!
- Nu încerca să depășeşti cutremurul! Deși ar putea fi tentant să încerci asta, nu vei putea depăși cutremurul. Seismele se pot “deplasa” cu până la 14 kilometri pe secundă, ceea ce este semnificativ mai rapid decât orice vehicul condus.
- Dacă continui să conduci, ai putea să dai chiar după colţ de o alunecare de teren, un copac căzut, un pod deteriorat sau crăpături și fisuri mari în drum. Astfel că fii prudent!
- Evită să o apuci sau să te opreşti sub sau pe un pod! Evită să circuli sau să te oprești sub sau pe un pod după încetarea cutremurului!
- Dacă te afli într-o parcare supraetajată şi ai pornit la drum, iar imediat după a început cutremurul, opreşte lângă cea mai apropiată coloană sau element al carcasei din beton, ca al unui uşor de uşă, coboară din mașină și stai ghemuit lângă ea – mașina va suporta greutatea oricărei zidării care cade pe ea și ar trebui să lase un spațiu de supraviețuire.
- Verifică rețelele de socializare pentru informații despre cutremur și include radioul pe un post local care este probabil să transmită știri. În maximum 30 de minute de la cutremur ar trebui să apară deja detalii.
- Nu apela serviciile de urgență decât dacă eşti în pericol, de exemplu, liniile electrice au căzut peste vehiculul, eşti blocat într-o situație care îţi pune viața în pericol sau există cineva rănit grav în jur. Serviciile de urgență vor fi suprasolicitate de oameni care sună în acelaşi timp.
- Deși primul tău instinct poate fi să contactezi prietenii și rudele, limitează-ți utilizarea telefonului, cu excepția cazului în care tu trebuie să anunţi că ai fost rănit sau eşti în pericol. Serviciile de telefonie şi internet pot ceda din cauza volumului mare de apeluri și a antenelor posibil deteriorate.
- Noaptea este un moment periculos pentru a conduce după un cutremur, deoarece este greu de observat modificări ale infrastructurii rutiere. De asemenea, animalele sălbatice ar putea fi speriate și ar putea apărea pe drumuri, iar dacă gardurile sunt deteriorate, atunci şi animale domestice ar putea scăpa.
- Nu în ultimul rând, după ce trece cutremurul şi ai posibilitate, spune-i familiei tale că ești în siguranță, dacă eşti.
- Dacă locuiești într-o zonă predispusă la cutremure, este bine să ai un kit cu provizii de urgență.
Dacă te afli pur şi simplu, staţionezi într-un vehicul
- Mută-l într-un loc sigur, unde să nu blochezi drumul. În caz de catastrofe natural drumurile ar trebui să fie cât mai libere pentru vehiculele de salvare și de urgență.
- Nu încerca să cobori din mașină dacă fire electrice sunt căzute peste ea! Așteaptă să fii salvat!
- Nu coborî din vehicul și nu începe să alergi! Şoferii trebuie să se asigure că nu procedează astfel şi pasagerii săi! Nu numai că este puțin probabil să scapi de raza unui cutremur major, dar crăpăturile mari, tremurul puternic și cablurile electrice căzute, resturile, sticla, scurgerile de gaz, pot prezenta pericol major pentru viaţă şi sănătate. Când te afli într-o maşină, ar trebui să eviţi să o părăseşti, cu excepția cazului în care rămânerea în aceasta îţi pune iminent în pericol viaţa.
- Plasează un semn de AJUTOR pe fereastră dacă ai nevoie de asistență.
- Chiar și după ce puternicul cutremur a trecut, este important să acţionezi în continuare cu prudență. Un cutremur poate deteriora integritatea clădirilor, a drumurilor sau a infrastructurii energetice. Odată ce tremuratul încetează și este sigur de condus din nou, este necesar de manifestat în continuare o atenţie sporită, iar înainte de start de evaluat starea maşinii de la exterior.
- De asemenea, ar trebui să știi că cutremurele pot avea replici. Acestea pot fi periculoase. Dacă observi în continuare seisme, cel mai bine este să te opreşti din nou!
- Poate fi mai sigur să rămâi acolo unde te-ai oprit, mai ales dacă există haos pe drumuri.
Asigurarea auto poate acoperi daunele cauzate de un cutremur?
Evident că, dacă se produce un cutremur puternic şi maşina îţi este afectată, în lipsa sau în prezenţa ta, atunci nu ai cum să o protejezi pentru că fenomenul a fost imprevizibil.
Da, o asigurare auto poate acoperi daunele cauzate de un cutremur autovehiculului personal, dar atâta timp cât ai prin aceasta (vezi condiţii) o acoperire completă și daunele au fost cauzate direct de un cutremur, cum ar fi mișcarea solului și provocarea căderii unui copac peste vehicul, ori căderea s-a într-o groapă formată.
Dacă poliţa de asigurare RCA despăgubeşte daunele produse persoanelor terţe, atunci CASCO despăgubește asiguratul. În dependenţă de compania prestatoare de servicii de asigurări, CASCO poate include standard sau opţional, acoperire peste daunele aduse bunului de către o serie de calamități naturale, inclusiv cutremur.
REŢINE! Cel mai mare pericol în timpul unui cutremur nu este cutremurul în sine, ci mediul în care te afli când are loc cutremurul. De cele mai multe ori, accidentele și rănile produse în timpul unui cutremur rezultă din deteriorarea unor obiecte sau clădiri construite oameni, din apropiere.
Cmentariile sunt închise